• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Doktorların bol kazanç dönemi bitti

Doktorların bol kazanç dönemi bitti
Sağlık Bakanlığı'nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Transfer dönemi sona erdi!

Sağlık Bakanlığı'nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Transfer dönemi sona erdi!

Sağlık Bakanlığı’nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Büyük paralar karşılığı transferler geride kaldı. Kapanan tıp merkezleri nedeniyle açıkta kalan doktorların sayısı artıyor. Hastane değiştirmek isteyenlere kapılar kapalı.

Doktorların kamu ya da üniversite hastanelerinden özel hastanelere ‘yıldız transferler’ gibi geçişleri durdu. Bir dönem futbolcular gibi astronomik ücretlerle özel hastaneler arası yaşanan transferler, hiper maaşlar ve primler geride kaldı. 60 bin çalışanı bulunan 14 hastane ve sağlık kuruluşu derneğinin oluşturduğu Sağlık Kuruluşları Platformu Koordinatörü Yaşar Yıldırım, yeni yönetmeliklere göre ayrılan sağlık personelinin yerine yenisini alamadıklarını, bu sebeple SGK ile yapılan sözleşmelerin feshedildiğini söyledi. Yıldırım, “Çalışma Bakanlığı ‘ayrılan doktoru 5 gün içinde bana bildireceksin 45 gün içinde de yenisini alacaksın yoksa sözleşmeyi feshederim’ diyor. Sağlık Bakanlığı da ‘bana sormadan doktor ve sağlık çalışanı

alamazsın’ diyor. İki arada kaldık. Bu nedenle 20’den fazla kuruluşun SGK ile sözleşmesi feshedildi” diye konuştu. Yıldırım, şu anda özel hastanelerin çalışması süren 95 yatırımının atıl durumda olduğunu, bunun maliyetinin yaklaşık 3 milyar doları bulduğunu söyledi.

100 BİN SAĞLIKÇI ETKİLENİR

İzmir Tabip Odası, yeni düzenlemeler sonucunda hekimlerin yaşadığı mağduriyetin görünenden çok daha büyük olduğuna dikkat çekti. Oda yetkilileri, “Yeni iş başvurusu yapmak isteyen; özel tıp veya dal merkezi için yatırım yapan; ruhsat başvurusu sonuçlandırılmayan hekimlerimiz; bir doktor istihdam etmek, tıbbi cihaz almak isteyen, sağlık kuruluşları sıkıntılar ve maddi kayıplarla karşı karşıya bırakılmaktadır” dedi.

Tıp alanında faaliyet gösteren 29 uzmanlık derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu da hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasa çalışmasının sağlık sisteminin bozacağını belirtti. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Sadece 25 bin muayenehanenin kapanması sonucu burada çalışan 100 bin sağlık personeli işsiz kalacak. Şu anda hiçbir özel kuruluş hekim almıyor veya çıkartmıyor. Hekimler şu an için iş bulamaz hale geldi” diye konuştu.

Maaşlar artmıyor

YASA tasarılarıyla belirsizliğe itilen süreç, doktorların maaşlarını da etkiledi. Daha önce özel hastanelerde bol sıfırlı rakamlarla çalışan doktorlar, artık daha farklı bir ücretlendirme sistemine tabi tutuluyor. Doktorlar konuyla ilgili görüşlerini www.onlinesaglik.com sitesinde paylaşıyor. Sitenin kurucusu Uzman Dr. Murat Akbaş, doktorların emeğinin karşılıksız kalmaması gerektiğini savunuyor. Bazı branşlardaki doktorların ortalama ücretleri şöyle:

Doktor ücretleri

Branş Aylık maaş

Jinekoloji 5-15

Nöroşirürji 7-14

Kardiyoloji 8-12

Göz hastalıkları 5-12

Genel cerrahi 7-10

Çocuk hastalıkları 5-10

İç hastalıkları 3-10

Ortopedi 7-9

Dermatoloji 5-9

Özel hastaneler için ucuz istihdam

TÜRK Tabipler Birliği, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun toplantısında da yeni düzenlemelerin hekimlerin bundan sonra çok daha ucuz işgücüyle çalışacaklarına işaret edildi.

Yeni düzenlemede güvencesiz ve kaynağının ne olacağı belirsiz bir ücretlendirmenin yaşanacağı ifade edilen toplantıda şu noktalara dikkat çekildi:

Özelde büyük hastane zincirlerine, kamuda özelleştirilme yolundaki üniversite ve devlet hastanelerine ucuz iş gücü sağlanacak.

Hekimler düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmaya zorlanacak.

Hekimin niteliğinin yükseltilmesi yerine, üniversite ve eğitim hastanelerinde döner sermayeye daha çok kazanç sağlamak için performans yöntemiyle daha fazla işlem yapılması hedeflenecek.

Özel alanda muayenehanelere getirilen kısıtlamalar göz önüne alındığında, kapanacak olan bu kurumlarda çalışan yardımcı personelin istihdamı ve buralarda kullanılan teçhizatın akıbeti açısından sorun oluşturacaktır.

3 milyar $ çöpe gidecek

TÜRK Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kubilay Varlı: Uygulama ile dal merkezlerinin hepsi kapatılacak. Özel olarak teşvik edilen 3 özel dal merkezleri için 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu cihazlar da atıl kalacak. Türkiye tıbbi cihaz çöplüğüne dönüşecek.

Akşam

Bu haber toplam 5948 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim