• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Doktorların tazminat endişesi

Doktorların tazminat endişesi
SAMSUN Tabipler Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın, hasta haklarının alabildiğine sınırsız olduğunu, bunun karşılığında ise hekim haklarının göz ardı edildiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Günaydın, “Vatandaş için hasta hakları birimi var. Ancak doktor için böyle bir birim yok. 2 bin TL’lik bir ameliyat için doktorlar 200 bin TL tazminat ödemeye mahkum ediliyor. Bu nedenle hekimlerin risk almaktan kaçınmasıyla hastalara yerinde ve sağlıklı hizmet sunma engellenmiştir” dedi.

Samsun Tabipler Odası tarafından düzenlenen ‘1'inci Hekim Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi dün yayınladı. Oda Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın, hekimlerin sağlıkta dönüşüm sürecinde karşı karşıya kaldığı durumun tartışılması, tespitlerin yapılması ve çözüm önerilerinin bulunması için düzenlenen çalıştayın sonuç bilgirgesinin Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Başbakan, Sağlık Bakanı, TBMM Sağlık Komisyonu, milletvekilleri, YÖK ve diğer ilgili kurumlara önümüzdeki günlerde kitapçık halinde sunulacağını söyledi. 16 ilin oda başkanının katıldığını çalıştayda üzerinde durdukları konulardan birinin de doktor maaşlarının iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Günaydın, “Üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin de tüm hekimlerle beraber öncelikle maaşları eşdeğer statüdeki diğer kamu görevlileri düzeyine çıkarılmalıdır. Bir doktorun maaşı 1600- 1700 TL’dir. Sadece performansa dayalı döner sermaye uygulaması tıp fakültesi öğretim üyeleri için kabul edilemez. Bu durum yapılan işin tabiatına aykırıdır. Sabit bir döner sermaye verilmelidir. Kaldı ki, üniversite hastaneleri finansal çöküntü içindedir” diye konuştu.

Asistan maaşlarının da düzeltilmesi gerektiğini savunan Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın, asistanların çalışma saatlerinin de uluslararası standartlara getirilmesi gerektiğini, nöbet izni ve akademik izin kullanmalarının sağlanmasının şart olduğunu kaydetti. Yrd.Doç.Dr. Günaydın, “Üniversiteler çalıştıracak asistan bulamamakta ve çoğu bölüm kapanmayla yüz yüze kalmaktadır” dedi.

Hasta haklarının alabildiğine sınırsız olduğunu bunun karşılığında ise hekim haklarının göz ardı edildiğini ifade eden Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın, “Bunun sonucunda da hekime yönelik şiddetin önü açılmıştır. Hasta haklarının sınırsızlığı neticesinde hekimler hakkında açılan dava sayısı da artmıştır. Hekimler 2 bin TL’lik bir ameliyat için 200 bin TL’lik tazminat ödemeye mahkum edilmektedir. Bu tazminatlar yüzünden hekimlerin risk almaktan kaçınmasıyla hastalara yerinde ve sağlıklı hizmet sunma engellenmiştir. Hasta hakları gibi hastanelerde mutlaka hekim hakları birimi de oluşturulmalıdır” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim