• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Doktorsuzluktan, 4 yılda 10 diyaliz hastası öldü

Doktorsuzluktan, 4 yılda 10 diyaliz hastası öldü
Hakkari Devlet Hastanesi'nde diyaliz doktoru bulunmadığı için cihaza bağlanamayan böbrek hastası kız ailesi tarafından haftada iki kez Van'a götürülürken, kentte son 4 yıl içinde doktorsuzluk yüzünden 10 benzer hastanın hayatını kaybettiği belirtildi.

Hakkari Devlet Hastanesi'nde diyaliz doktoru bulunmadığı için cihaza bağlanamayan böbrek hastası kız ailesi tarafından haftada iki kez Van'a götürülürken, kentte son 4 yıl içinde doktorsuzluk yüzünden 10 benzer hastanın hayatını kaybettiği belirtildi.

Çukurca ilçesine bağlı Kavaklı köyünden göç ettikleri Hakkari'nin Biçer Mahallesi'nde 3 odalı toprak bir evde yaşam mücadelesi veren Akboğa ailesi, Devlet Hastanesi'nde diyaliz doktoru bulunmadığı için cihaza bağlanamayan 14 taşındaki kızları Seyhan Akboğa'yı haftada iki kez Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne götürüyor. 11 nüfuslu Akboğa ailesi, maddi durumları iyi olmadığı için Van'a gidip gelmekte zorluk çektiklerini, tek istediklerinin Hakkari'ye bir diyaliz doktorunun atanması olduğunu ifade etti. Yaklaşık 2 yıl önce çok su içtiği için Van Yüzüncü Yıl Araştırma Hastanesi'ne götürdükleri kızları Bahar'ın da böbrek hastası olduğunu öğrendiklerini belirten anne Nehila Akboğa, Türkçe bilmediği için yaşadıkları sıkıntıyı basın mensuplarına Kürtçe olarak anlattı. Akboğa, 7 yıldır böbrek hastası olan kızları Seyhan'ı haftada iki defa Van'a götürdüklerini, her hafta kilometrelerce yol gidip gelmekten yorulduklarını anlatarak şunları söyledi:

"Eşim işsiz, maddi durumumuz iyi değil. Devlet Hastanesi'nde diyaliz doktoru olmadığı için küçük yaşta olan kızımın cihaza bağlanmasının riskli olduğu söyleniyor. Bu nedenle cihaza bağlanamayan kızımı Van'a götürüyorum. Kızımın yolda ölmesinden çok korkuyorum. Devlet hastanemiz Türkiye'nin en modern hastanelerinden bir tanesi. Her branşta doktor görev yapıyor. Yıllardır olaylar olmasına rağmen zarar gören bir tek doktor bile yok. Neden diyaliz doktoru yok, onu anlamıyorum. Tek isteğimiz hastanemize bir diyaliz doktorunun atanmasıdır. Buraya doktor atanmasıyla birlikte kızım Van'a gidip gelmekten de kurtulacaktır. Ne yapacağımızı bilmiyorum.''

Ailenin 15 yaşındaki oğlu Barış Akboğa, annesinin böbrek hastası olan kardeşini haftada iki kez Van'a götürmek zorunda kaldığını ifade ederek, bu nedenle küçük kardeşleriyle tek başlarına evde kaldıklarını ve ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Akbaoğa, kente bir diyaliz doktorunun atanmasını istedi.

DOKTOR OLMADIĞI İÇİN HEMŞİRELER RİSKE GİREMİYOR

Komşuları olan Maruf Ağacanoğlu isimli vatandaş da ailenin içinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu belirtti. Ağacanoğlu, ''Devlet Hastanesi'nin diyaliz ünitesinde bulunan görevlilerle görüştüm. 'Bu kız çocuğu neden cihaza bağlanmıyor?' diye sordum. Kendileri de çocuğun yaşı küçük olduğu için cihaza bağlamasının riskli olduğunu ancak görevli diyaliz doktorunun nezaretinde cihaza bağlanabileceğini söylediler. Bu aile sadece diyaliz doktoru istiyor, başka bir şey istemiyor'' dedi.
Kendisinin de böbrek hastası olduğunun farkında olmayan 7 yaşındaki Bahar Akboğa'nın ablası Seyhan'ın sürekli ağrıyan ayaklarını ovalaması, ailesini olduğu gibi gazetecileri de duygulandırdı.

4 YIL İÇİNDE 10 DİYALİZ HASTASI HAYATINI KAYBETTİ

Diyaliz doktoru sıkıntısı yaşanan Hakkari'de 2004 yılında Zeynep Kahraman (19), İbrahim Duman (10), Nusret Yıldız (55), Sabri Kaya (60), Hansi Oğuz (40), Fahrettin Yalçın (27), 2005 yılında Nihari Dinç (60), Fatma Adıyaman'ın (45), Mehmet Erol (51) ve Ahmet Şahinoğlu (50) isimli diyaliz hastaları hayatını kaybetmişti.

Toplam 36 diyaliz hastasının bulunduğu Hakkari'de yaklaşık 2 yıldır diyaliz doktorunun bulunmadığı, hastalara görevli hemşirelerin baktığı ifade edildi.

Hayatını kaybeden diyaliz hastalarından Ahmet Şahinoğlu'nun oğlu Mustafa Şahinoğlu, 2006 yılında Hakkari'de doktorun bulunmadığını, basın yoluyla dertlerini anlattıkları babalarının doktor yüzü görmeden öldüğünü belirtti.

Hastasını diyalize bağlamak için getiren Hüseyin Zirek isimli vatandaş ise, birkaç yol önce doktor olmadığı için 2 kişinin öldüğüne şahitlik yaptığını belirterek, diyaliz ünitesine bağlı yaşayanların ölmemesi için acilen doktor gönderilmesi gerektiğini söyledi. Doktor gönderilmesi için kendisinin de dilekçe verdiğini anlatan Zirek, hastaların ölüme terk edildiğini belirtti.

Diyaliz ünitesindeki hastaları görüntülemeye çalışan gazetecilere İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Özlem Köse tarafından izin verilmedi. Gazetecilerin telefonla görüştüğü Köse, "Sağlık Bakanlığı tarafından bir diyaliz doktorun atanmasına yönelik onay çıktı. Tebligat ile birlikte atanan doktor en kısa zamanda kente gelerek göreve başlayacak. Ayrıca Şemdinli Devlet Hastanesi'nde bir pratisyen doktoru da yakında diyaliz ünitesinde görevlendireceğiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim