• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

'Doktoruyla satılık' yüzlerce tıp merkezi

'Doktoruyla satılık' yüzlerce tıp merkezi
Özel sağlık kuruluşlarının yüzde 70’i “Yılbaşında SGK ile anlaşmayı yenilemeyiz” diyor. Yüzlerce tıp merkezi satılık. Gelişmelerin sağlık sistemini tıkama riski bulunuyor.

Özel sağlık kuruluşlarının yüzde 70’i “Yılbaşında SGK ile anlaşmayı yenilemeyiz” diyor. Yüzlerce tıp merkezi satılık. Gelişmelerin sağlık sistemini tıkama riski bulunuyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) internet sitesinde ‘satılık tıp merkezi’ ilanlarında patlama yaşanıyor. OHSAD Başkanı Reşat Bahat, “Yüzlerce tıp merkezi satılık. Her ay 20 merkez internet sitemize ‘satılık’ ilanı veriyor. Toplantı yaptık. Yılbaşında sektörün yüzde 70’i SGK ile anlaşmalarını feshedecek” dedi.
SGK fiyatlarıyla hizmet vermenin mümkün olmadığını savunan özel sağlık kuruluşlarının başında ayakta tedavi hizmeti veren poliklinik tarzı sağlık kuruluşları (tıp merkezleri) geliyor. OHSAD Başkanı Bahat’ın verdiği bilgiye göre bunun en önemli nedeni, SGK’nın tıp merkezlerine özel hastanelerden yüzde 20 daha az ödeme yapması. Bu kuruluşların 24 saatten fazla hasta yatırmaları yasak. Daha düşük ücret gerektiren ayakta tedavi konularında çalışıyorlar. Bahat, “Çok satılık var. Kaçı sattı bilmiyorum ama her ay 20 merkez internet sitemize ‘satılık’ ilanı veriyor. Bir o kadar ilana da emlak sitelerinde rastlamak mümkün” diye konuştu.

Sistem aleyhlerine
Özel hastaneler, SGK’lı tedavisinde, SGK’dan aldığı iskontolu ücretin yüzde 30 kadarını da hastadan alabiliyor. Bu oran tıp merkezlerinde yüzde 20 daha düşük. Birçok özel hastane SGK fiyatlarını düşük bulduğu için sistem dışında. Sistem içinde olanlar da yüzde 30 oranının kendileri için büyük sıkıntı olduğunu savunuyor. 
Yüzde 30 kısıtı, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan fiyatların düşürülmesi, son olarak özel hastanelere giden hastalardan 15 lira katılım payı alınacağının açıklamasıyla SGK’ya karşı isyan bayrağını çeken özel sağlık sektöründe hizmet veren tıp merkezlerini para kazanamaz hale getirdiğini belirten Bahat şöyle dedi:
“SGK dalgası ilk olarak onları vurdu. Doktor kadrolarıyla beraber elden çıkarmaya bakıyorlar. Cezalara karşı kırılganlar, sağlıkta gelecek görmüyorlar ve çekiliyorlar. Onlar küçük işletme oldukları için çekilmeleri de kolay. Daha çabuk alıcı bulabilirler. Hastanelerin satışı daha zor oluyor.” 

Kadrolarıyla devrediyorlar
Sağlık İşletmeleri Federasyonu Genel Sekreteri E. Mehmet Arslan da şöyle dedi:
“Zorda olan tıp merkezleri de doktor kadrolarıyla beraber hastanelere satılıyor. Her hafta yaklaşık 4 ya da 5 tane satılık ilanı çıkıyor ve bizim sitemize de ilan vermek için pek çok kişi başvuruyor.” 
İsyan bayrağını açtılar
Yılbaşında özel sağlık kuruluşlarının yüzde 70’inin SGK ile sözleşmesini feshetme kararı aldığını dile getiren Bahat şöyle dedi:
“Sağlık sektörü siyasete ve kamuya bağlı bir hale geldi. Toplantı yaptık. Yılbaşında sektörün yüzde 70’i anlaşmasını feshedecek. 15 TL katılım payı sektöre olan inancımızı yitirmemize neden oldu. Yüzde 30 fark kısıtı kalkmalı. SUT fiyatları 5 yıldır artmadı. 5 yılda yüzde 45 enflasyon oldu. Hastalardan alınan 15 lira devlette 8 lira. Yıllık giderimiz 12 milyar, SGK 5.3 milyar TL
bütçe veriyor. Vahim durumumuzu bu tablo açıklıyor.”
 
Çözülemeyen sorunlar
SGK tedavi ve muayenelere dönük ödemelerde paket ücret uygulanıyor. Dahiliyeye giden bir hastanın muayene, tahlil ve teşhis masrafları için SGK hastaneye 25 lira ödüyor.
Hastaneler SGK’dan aldıkları ücretin yüzde 30 kadarını da hastadan alabiliyor. Daha fazla alanlar 50 bin liradan başlayan ceza ödüyor. 
SGK 1 Ekim’den itibaren özel hastaneye giden hastalardan 15 lira katkı payı alıyor. Özel sağlık kuruluşuna giden bir hasta katkı payının dışında muayene ücretinin yüzde 30’unu hastaneye ödüyor. Bu para direkt olarak devlete kalıyor.


ESENGÜL METİN
Milliyet
Bu haber toplam 3573 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim