• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Domuz gribi 'salgın hastalık' ilan edilirse sigortacılar tedavileri karşılamayacak

Domuz gribi 'salgın hastalık' ilan edilirse sigortacılar tedavileri karşılamayacak
Salgın hastalık ilan edilmesi durumunda domuz gribi sağlık sigortası kapsamına giremeyecek. Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Dr. Ömer Karahan, salgın gibi durumlarda tüm tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Salgın hastalık ilan edilmesi durumunda domuz gribi sağlık sigortası kapsamına giremeyecek. Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Dr. Ömer Karahan, salgın gibi durumlarda tüm tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Domuz gribi özel sağlık sigortasını da vurdu. Özel sağlık sigortası olanların en ufak bir sorunda bile sağlık kuruluşlarına tetkik için müracaat etmeleri nedeniyle, sigorta şirketlerinin ödemeleri de geçmiş dönemlere oranla iki katına çıktı. Öte yandan, salgın hastalıklar özel sağlık sigorta kapsamı dışında tutulmasına rağmen, şimdilik sigorta şirketleri bu konuda resmi açıklama olmamasından dolayı, sigortalıların giderlerini karşılıyor. Sigorta sektörü temsilcileri ise domuz gribinin resmi açıklanmış bir salgın hastalık olarak ele alınması halinde, özel sağlık sigortası kapsamına girmeyeceğini belirtiyorlar. Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Dr. Ömer Karahan, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu hastalık için alarm seviyesini 11 Haziran tarihinde 6 olarak açıkladığını hatırlattı. Ömer Karahan, domuz gribinin özel sağlık sigortalarını da yakından etkilediğini ifade ederek, Domuz gribi tanısının ekarte edilmesi için üst solunum yolu hastalığından, yüksek ateş gibi rahatsızlıklara kadar yapılan tetkiklere ek olarak Domuz gribi teşhisine yönelik tetkiklerin de yapılmaya başlandığını vurguladı.

Salgında gideri devlet karşılar
Domuz gribi endişesi nedeniyle yapılan tetkikler için ortalama 250 TL ek maliyet oluştuğuna dikkat çeken Karahan, “Daha önce grip durumunda doktora başvurulmadığı halde, solunum sistemi hastalıkları için ödenen tutar, toplam tazminat tutarının yüzde 16’sını oluşturmaktaydı. Bu sene Domuz gribi endişesi ile basit solunum yolu enfeksiyonlarında dahi hastanelerin acil servislerine başvurular oluyor.” dedi. Ömer Karahan, “Salgın hastalıklar özel sigorta kapsamı içine giriyor mu?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı: “Özel sağlık sigorta genel şartlarında, salgın hastalıkların kapsam dışında olduğuna dair bir madde bulunmamaktadır. Sağlık sigortası özel şartlarında da salgın hastalıkların ödenmesi ile ilgili bir muafiyet bulunmuyor ise, Domuz gribi ile ilgili tedaviler sigorta kapsamında değerlendirilmelidir. Ancak, salgın hastalık kapsamında değerlendirilen ve Sağlık Bakanlığı’nın kontrol altında tutmak istediği hastalıklar, tanısı hangi kurumda konulursa konulsun bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirimi zorunlu olan hastalıklardır. Bu tür hastalıklar, yine Sağlık Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu kamu hastanelerine sevk edilmek zorundadır. Dolayısıyla oluşacak bütün tedavi giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır.”

Şimdilik etkisi yok

MAPFRE Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, “Şimdilik domuz gribinin özel sigortaya çok büyük etkisi yok. Gerek tanı ve gerekse tedavi süreçleri mali açıdan oldukça düşük maliyetler oluşturuyor. Bu konuda ölçülebilir bir verimiz de yok” dedi.

Artış ciddi boyutta değil

YAPI Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Banu Darcan,”Son günlerde doktor muayene, ilaç ve özellikle tetkik işlemlerinde bir miktar artış var. Ancak bu artışlar henüz ciddi boyutlara çıkmadı” diye konuştu.


Hürriyet

Bu haber toplam 3095 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim