• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Domuz gribiyle ilgili şok açıklama

Domuz gribiyle ilgili şok açıklama
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mevsimsel grip döneminde değiliz, şu anda görülen grip vakalarının hepsi domuz gribi” dedi. Ceylan, aşıların test sürecinde sona gelindiğini ve merkezlere dağıtımın dün başlandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mevsimsel grip döneminde değiliz, şu anda görülen grip vakalarının hepsi domuz gribi” dedi. Ceylan, aşıların test sürecinde sona gelindiğini ve merkezlere dağıtımın dün başlandığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mevsimsel grip dönemi henüz başlamadı. O yüzden şu andaki grip vakalarının tamamı domuz gribi” dedi. Bu nedenle domuz gribi şüphesiyle numune alınmasının gereksiz olduğunu ifade eden Ceyhan, grip
belirtileri gösteren herkese domuz gribi gözüyle bakıldığını ve doktoru gerek görüyorsa ilaç alıp evlerinde istirahat etmeleri gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 958 kişi domuz gribine yakalandı ve bu virüse bağlı bir ölüm yaşandı. Türkiye’de hızla yayılan domuz gribinde “Bilinenden bin-iki bin daha fazla domuz gribi vakamız var” diyen Ceyhan HABERTÜRK’e şunları söyledi:

YENİ ÖLÜMLER

“Ölüm olması insanları sarstı. Bu kadar vaka içinde ölüm olması anormal değil. Diğer ülkelerde ölüm oranları çok daha fazla. Önümüzdeki süreçte başka ölümler de yaşanacak. Bu süreçte zatürree olanların domuz gribi kaynaklı olduğunun düşünülmesi lazım. Domuz gribinde en fazla ölüm nedeni zatürree. Hem hekimlerin hem insanların bu durumu gözetmeleri gerekiyor.”

AŞI DAĞITIMI BAŞLADI

Öte yandan İtalya’dan ithal edilen 490 bin doz domuz gribi aşısı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde bir haftadır inceleniyor. Alınan numunelerin denetlenme aşamasının sonuna gelindi. Ceyhan “Aşılar kullanılmamak üzere merkezlere gönderildi. Sonuçların olumlu çıkması halinde kullanılmaya başlanacak. 490 bin dozluk aşının 120 bini hacı adaylarına, geri kalanı da sağlık personeline yapılacak. Bu hafta sonunda 384 bin dozluk yeni parti aşı geliyor. Ondan sonra da 1.5 milyon doz aşı gelecek. Onlar da 3 yaş altı çocuklara ve riskli gruplara yapılacak. Daha sonra gelen aşılar okullardaki öğrencilere yapılacak. Bu da 1 ayı bulur kasım sonu gibi aşılama başlar” dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE İLAÇLAMA SEFERBERLİĞİ

Domuz gribi salgınının önüne geçmek için büyük kentler başta olmak üzere yurt genelinde okular da, toplu taşıma araçlarında, istasyon ve duraklarda, camilerde ilaçlama ve dezenfekte işlemleri başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş, deniz otobüsleri, tramvaylar, vapurlar otobüsler toplu taşıma araçlarının yanı sıra üst geçitler ile yürüyen merdivenlerin de dezenfekte edileceğini belirtti. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, İstanbul’daki 3040 cami ve 500’ü aşkın Kuran Kursu’nun dezenfekte edilmesi için valiliğe başvurduklarını açıkladı. Ankara’da ilan edilen tatilin ardından dün okulları dezenfekte çalışmaları başlatıldı.

GRİP TATİLİNDE DERSLER TRT'DEN

Domuz gribi tehdidi nedeniyle okullar başkent Ankara’da bir hafta, Türkiye genelinde ise 30 Ekim Cuma günü tatil edildi. Tatil nedeniyle aksayan eğitim, TRT-3’ten canlı yayınlanacak derslerle telafi edilecek.

DOMUZ gribi nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar Ankara’da bir hafta tatil edilirken, yurt genelinde okulların dezenfekte edilmesi için 30 Ekim’de tatil kararı alındı. Yeni vakaların tespit edildiği Mardin’de de bugünden itibaren okullar hafta sonuna kadar tatil edildi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatiliyle yurt genelindeki okulların tatil süresi de fiilen 4 güne çıkacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), grip tatili nedeniyle öğrencilerin özellikle temel derslerden gerikalmaması için dersleri yarından itibaren TRT-3’ten 07.00-14.00 saatleri arasında öğrencilere ulaştıracak.

155 ÖĞRETMEN

Tatil nedeniyle aksayan eğitimin telafisi için MEB, Sağlık Bakanlığı, TRT ve RTÜK anlaştı. MEB’e bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı paket programlar canlı yayınla TRT-3’ten öğrencilere ulaştırılacak. Öğrencilere televizyondan öncelikle Türkçe, matematik, orta öğretimde alanlarına göre fizik, kimya, biyoloji, tarih gibi temel dersler verilecek. MEB bu kapsamda 155 öğretmen görevlendirdi. Öğretmenlere yayın için TRT spikerleri de yardımcı oluyor.

EKRAN BAŞINA

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “Ailelerden isteğim çocuklarını okula gönderdikleri zamanda yaptıkları gibi televizyon yayınlarında da özenli davransınlar. Öğrenciler vaktinde ekran başında olsun” dedi. Çubukçu eğitime ara verilen dönemlerin zorunluluk gereği olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Eğitime ara verilen dönemler bir zorunluluktur. Televizyon yoluyla eğitim de bu zorunluluğun bir neticesi olarak uygulamaya konuluyor. Amaç eğitimde çıkacak aksamaları en aza indirmek. Umarım veliler ve
toplum bu çabayı anlayışla karşılar. TRT köy ve mezralara kadar izlenebilirliği
olan önemli bir ağa sahip. Çocuklar bu dersleri rahatlıkla izleyebilecekler

ÜNİVERSİTELERDE TATİL YOK AŞI TALEBİ VAR


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, domuz gribi ile ilgili alınan önlemler kapsamında üniversiteli öğrencilerin aşılanması için SağlıkBakanlığı’na yazı yazacaklarını ve “Eğer bir şey olursa 3 milyon genci aşılamaya hazır olun’’ diyeceklerini söyledi. Özcan “Üniversitelerin tatili şu an için söz konusu değil’’ dedi.

‘O GRİPTEN DEĞİLİM’

Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye Bilinçli Gençler Projesi’nin tanıtımına katılan YÖK Başkanı Özcan, toplantıda yaptığı konuşmada, “çok hasta olduğunu, şu anda evinde dinlenmesi gerektiğini, ancak toplantıya verdiği önem nedeniyle katıldığını’’ söyledi. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özcan, bir gazetecinin, “Siz de rahatsızsınız. Geçmiş olsun” sözleri üzerine Özcan, “Sizin düşündüğünüz hastalıktan değil.

Son günlerde çok zorlandım, metabolizma da zayıf düştü. O gripten değil ama” diyerek espri yaptı. Özcan, Bilkent BUPS İlköğretim Okulu’na devam eden küçük oğlu Sinan’ın durumunun sorulması üzerine de, “Oğlumda da bir şey yok, grip ona geçmedi’’ yanıtını verdi.

Bugün

Bu haber toplam 1942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim