• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Domuz İdrar Kesesiyle Bacak Kasları Onarıldı

Domuz İdrar Kesesiyle Bacak Kasları Onarıldı
Domuz idrar kesesi ekstra seluler matriksiyle bacak kaslarının onarılabileceği insanlar üzerinde yapılan denemeyle ıspat edildi.

Yaralanma sonucu büyük oranda kas kaybına uğramış hastalara, domuz idrar kesesinden elde edilen ekstra selüler matriks (ESM)  nakleden bilim adamları, bu yöntemin kas dokularının onarılmasında etkili olduğunu gösterdi.

Kaslarının en az yüzde 25'ini kaybetmiş durumdaki 5 hastaya domuz idrar kesesinden alınan sıkıştırılmış ESM tabakalarından oluşturulmuş "yorgan" tabir edilen bir doku naklededen araştırmacılar, tüm hastaların kaslarında gelişme görüldüğünü gözlemledi.

Araştırmacılar, Plastik Cerrahi Profesörü Peter Rubin'in başkanlığında yapılan 48 saat süren ameliyatın ardından 26 hafta süreyle fizik tedavi gören uyruk yaralanması 2 hasta ve baldırından yaralanmış 1 hastanın ameliyattan 6 ay sonra fiziki açıdan yüzde 20 oranında daha güçlü olduğunu belirledi.

Uyruk yaralanması olan hastalardan biri basit zıplama testinde yüzde 1820, diğeriyse sandalye kaldırma testinde yüzde 352 ve tek bacak üzerinde çömelme testinde de yüzde 417 oranında düzelme kaydetti.

Baldır yaralanması bulunan 2 katılımcıda, diğerleri kadar büyük fark yaratan gelişmeler kaydedilemese de en az bir işlevsel ölçümde daha iyi sonuç elde edildi ve hastalar nakilden sonra kendilerini daha iyi hissetiklerini belirtti. Yapılan biyopsiler ve görüntülü taramalar da tüm katılımcıların kaslarında gelişme olduğunu gösterdi.

 ABD Savunma Bakanlığınca yaptırılan ve ABD İç Bölüm Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) desteklediği araştırma, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Stephen F. Badylak başkanlığında bir bilim ekibince gerçekleştirildi. İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan denemelere ilişkin ilk sonuçlar Science Translational Medicine adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Badylak, insanlar üzerindeki denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, çalışmalarının insan kasının yeni işlevsel bir kas ile değiştirilebileyeceğini gösteren şimdiye kadar yapılmış ilk araştırma olması bakımından önem taşıdığını söyledi. Araştırmanın potansiyelinin kendilerini çok heyecanlandırdığına ifade eden Badylak, "Bunlar, artık yürüyemeyen, arabadan dışarıya çıkamayan, sandalyelerinden kalkıp oturamayan, düşmeden yürüyemeyen hastalar. Şimdi bu insanların daha iyi olması için bir yöntem bulmuş olabiliriz" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Rubin de "Bu çalışma, dokuların onarılabilmesi ve işlevlerinin doğal proteinlerden elde edilen materyaller yardımıyla iyileştirilebilmesi konusunda önemli adımı oluşturuyor" diye konuştu.

Memeli dokular içinde hücrelerin arasında bulunan ve bu hücreleri destetley kompleks yapılar olarak tanımlanan ESM, hücreler alındıktan sonra geride kalan biyolojik çatıyı oluşturuyor. Fıtık ve deri ülserinin tedavisinde kullanılan tıbbi ürünlerin temelini oluşturan domuz idrar kesesi ESM'si tıpta yıllardır kullanılıyor. - Ankara

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim