• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Dondurma sanıldığı gibi masum mu?

Dondurma sanıldığı gibi masum mu?
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bu gıdanın özellikle alerjik çocuklar tarafından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtirken ailelere önemli uyarılarda bulunuyor

Yaz ayları yaklaşırken, havalar ısınıyor. Hepimizin çok sevdiği dondurma, günlük hayatın içerisindeki "en kolay serinleme aracı" olma özelliğine yeniden kavuşuyor.

Alerjik çocukların sağlıklı çocuklara göre daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalanıp, bu rahatsızlığı daha zor atlattıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, sıcak havalarda serinlemek için tüketilen dondurmanın özellikle boğaz enfeksiyonlarına daha çok yatkınlık sağladığının altını çiziyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadelede bağışıklık sistemi hücrelerinin savunma mekanizmasını oluşturduğunu, savunma hücrelerinin ise damar yolu ve kanla boğaza ulaştığını belirtiyor.

Tabak, “Damarları büzüştüren soğuk, aynı şekilde boğaza da etki ediyor. Bunun sonucunda boğazda kan damarları büzüşüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Eğer virüslerin neden olduğu herhangi bir enfeksiyon hali mevcutsa ve üzerine de dondurma yenmişse, bunun üstesinden gelmek vücut için oldukça zor hale geliyor. Çünkü büzüşen damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokularda yeterince bulunamıyor” açıklamasında bulunuyor.

DONDURMA NASIL YENMELİ?

Prof. Dr Yonca Tabak, bu mevsimde çocukların dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yol olacağını belirtiyor. Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememesini öneriyor.

MEYVELİ DONDURMAYI TERCİH EDİN

Alerjik astımı olan çocukların % 80’in de reflü görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yaşayan çocuklarda fark edilmeyen gizli süt hassasiyetinin olabileceğine dikkat çekiyor. Tabak, süt hassasiyetinin gerek alerjik mekanizmalarda gerekse gıda intoleransı mekanizmalarında sorun yaratabileceğini belirterek, bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana değil, meyveliden yana kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak; çok masum bir sütlü yaz tatlısı olarak görülen dondurmanın alerjik çocuklar tarafından bilinçli tüketilmesi gerektiğini belirterek, her alerjik çocuğun kendi içinde özel olduğunu ve kendine özgü beslenmesinin esas alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekliyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3293 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim