• BIST 9787.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Döner sermaye paylarının azaldığı iddiası

Döner sermaye paylarının azaldığı iddiası
Bitlis'teki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, döner sermaye paylarının azaldığı gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.

BİTLİS (AA) - Bitlis'teki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, döner sermaye paylarının azaldığı gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.

Bitlis Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde basın açıklamasını okuyan tıbbi sekreter Suheyla Yıl, her geçen gün zorlaşan çalışma şartları ve pahalı hayat koşullarına rağmen, üretimden doğan gelirlerden yapılan döner sermaye paylarının gün be gün azaldığını savundu.

Bugün ellerine geçen toplam ücretin bir yıl öncesinden daha az olduğunu öne süren Yıl, şöyle konuştu:

"Giderlerimiz her geçen gün ulaşıma, elektriğe, gıda maddelerine ve kiraya gelen zamlarla artarken, gelirimizin düşmesi dengemizi bozmakta. Sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık kuruluşlarına müracaat eden hasta sayısı 5 kat artmıştır. Ama ne yazık ki bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının haklarında bir iyileştirme olmamış ve iş yükümüz artmıştır. Ama gelirimiz düşmüştür. Hiçbir adalet anlayışında hak tek taraflı değil. Gelirimizin azalması bize yapılan haksız bir uygulamadır. Hastane yönetimlerinden ve performansa dayalı ek ödeme sisteminden kaynaklanan sorunların bedeli bizlere ödetilemez."

Eşit işe eşit ücret uygulamasıyla çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği azalması gerekirken, tam tersine ücret adaletsizliğinin gün geçtikçe arttığını iddia eden Yıl, bu adaletsizliklerin en çarpıcı örneğini Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki döner sermaye dağıtımında gördüklerini bildirdi.

Yetkililerle daha önceden defalarca kez yaptıkları görüşmeler neticesinde döner sermaye dağıtımında herhangi bir iyileştirme olmadığını ve aksine durum daha da vahim bir hal aldığını savunan Yıl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çevre iller ve Bitlis ilçe devlet hastaneleriyle karşılaştırıldığında, hastanemizde ödenen döner sermayenin düşük olması yapılan haksızlığı açıkça ortaya koymakta. Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık emekçileri olarak emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Gece gündüz, hafta sonu ve bayram demeden insan sağlığı için 24 saat kesintisiz zor koşullarda çalışan nöbet, icap ve fazla çalışma uygulaması ile haftalık çalışma süresinin çok üzerinde görev yapan bizler, yoksulluk sınırının altında bir ücrete mahkum ediliyoruz. Döner sermaye sistemi emeğimizi yok sayıyor. Bunu kabul etmiyoruz."

Sağlıklı bir sağlık hizmeti sunmanın çözüm yolunun kanun, kural ve mevzuatlardan daha çok çalışanların özverisinden kaynaklandığını bildiren Yıl, özverimizin artırılması için de hakların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yıl, "Bundan sonra ki süreçte döner sermaye dağıtımında herhangi bir iyileştirme olmadığı takdirde eylemlerimizin devam edeceğini ve gerekirse bu durumun bakanlığa iletileceğini deklare ediyoruz" diye konuştu.

Bu haber toplam 3000 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim