• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

"Dövmeyi kimseye önermiyoruz"

"Dövmeyi kimseye önermiyoruz"
Dövmeyi sildirmek yaptırmaktan daha zor. Lazerle dövmede bulunan boya buluşunca kanserojen özelliği taşıyan yapılar ortaya çıkabiliyor.

Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, dövmenin birçok sağlık sorununa neden olabileceğini belirterek dermatologlar olarak bunu kimseye önermediklerini bildirdi.

Karakuzu, son yıllarda giderek artan dövmenin hijyenik şartlarda çalışılmayan yerlerdeki uygulamalarının beraberinde sağlık sorunlarını da getirdiğini dile getirdi.

Geçici dövmelerin 1 ay içinde kaybolduğunu, sağlık açısından ciddiye alınabilecek bir sorun olmamakla beraber alerjik bir takım sorunlar yaşanabildiğini kaydeden Karakuzu, seçilen merkezlerin hijyen koşullarının çok önemli olduğunu belirtti. Uygulama sertifikası olanların da belli aralıklarla mutlaka hepatit taramasından geçmesi gerektiğine dikkati çeken Karakuzu, "İğneler, dövme malzemeleri tekrar tekrar kullanılırsa diğer kullanıcılara oldukça ciddi viral enfeksiyonlar, Aids, Hepatit B-C gibi virüs bulaştırabilir. Uygulayıcılar, sertifikalı olsalar bile belli aralıklarla mutlaka hepatit taramasından geçmeli. Kişi dövme yaptıracaksa mutlaka malzemelerini araştırmalı, vücuda girecek ve ömür boyu onunla yaşayacağı kimyasalların farkında olmalı" dedi.

Dövmede kullanılan "Azo boyaları"nın kozmetik ürünlerde kullanımına onay verilmiş olmasına rağmen deriye enjekte edilmesinin uygunluğunun günümüzde hala tartışıldığını vurgu yapan Karakuzu, bu boyaların daha çok tekstil ve araba boyaları için üretildiğine, deriye enjekte edilmesi halinde kan ve lenf yoluyla organizmaya dağıldığına işaret etti.

Bir takım deri hastalığı olanlara da dövmeyi kesinlikle önermediklerini dile getiren Karakuzu, ben üzerine de dövme yapılmasının bende oluşabilecek herhangi bir değişikliğin takibini zorlaştıracağını söyledi.

Dövme sildirme işleminin yaptırmaktan zor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karakuzu, şunları kaydetti:

"Dövmeyi sildirmek yaptırmaktan daha zor. Örneğin 100 liraya yaptırdığınız dövmeyi birkaç bin liraya sildiremiyorsunuz. Sildirseniz bile bir takım kalıcı izlerden kurtulamıyorsunuz. Sildirme uygulanan bölgede cilt renginde açılma, koyulaşma, kötü yara iyileşmesi sonucu meydana gelen sıkar dokusu oluşmaktadır. Ne kadar zorlayıcı tedavilerde uygulasanız uygulayın izler yok edilemeyebiliyor. Ciltte de nahoş bir görüntü ortaya çıkıyor.

Sildirme işleminde kullanılan lazerle dövmede bulunan boya buluşunca kanserojen özelliği taşıyan yapılar ortaya çıkabiliyor. Bu alan güneşe maruz kalınca ki güneş de bir ultraviyole ışınıdır. Güneşe maruz kalınan dövmedeki kimyasallardan kanserojik partiküllerin organizmaya dağılabileceği ilerde bir takım kanserlere yol açabileceği ile ilgili bilimsel şüpheler var. Bunun dışında sildirme işlemi ağrılı, yaraların oluşabildiği zor bir süreç. Tek renkli lezyonlarda tedavi biraz daha kolay. Ama biz dermatologlar olarak dövmeyi kimseye önermiyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 18735 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim