• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Down sendromu gebeliğin 10. haftasında tespit edilebiliyor

Down sendromu gebeliğin 10. haftasında tespit edilebiliyor
''Gebeliğin 10. haftasından itibaren yapılabilen test ile anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik riskler yüzde 99,7 doğruluk payı ile sadece annenin kolundan alınan kan örneği ile öğreniliyor''

ZEYNEP AKYIL - Türkiye'de uygulanan yeni test yöntemi ile başta down sendromu olmak üzere anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik riskler, amniyosentez öncesi, gebeliğin 10. haftasından itibaren öğrenilebilecek.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazi Yıldırım AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar dünyada yayınlanmış en geniş klinik çalışma sayısına sahip yeni test yönteminin, down sendromu vediğer genetik hastalıkları teşhis için amniyosentez öncesi annelere bir şans sunduğunu söyledi.

Türkiye'de uygulanan yeni yöntemle başta down sendromu olmak üzere anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik risklerin yüzde 99,7gibi bir doğruluk payı ile sadece annenin kolundan alınan birkaç damla kan ile öğrenebildiğini ifade eden Yıldırım, testin en önemli özelliğinin hiç bir risk içermemesi olduğunu belirtti.

Gebelik sürecinde bebeğin maruz kalabileceği genetik bozuklukların erken evrede saptanmasının hayati değere sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları kaydetti:

''İnsanlık tarihinden bu yana anne karnındaki bebek merak edilsede son 50 yıla kadar bebeğe yönelik herhangi bir tanı ya da girişim olmaksızın doğumlar gerçekleşmiştir. Oysa tüm bebekler sağlıklı değildir ve bebeklerin yüzde 3-14'i fiziksel kusurlarla (kalp anomalileri) dünyaya gelirken yüzde 0.5-1'i de kromozom (down sendromu) ya da diğer genetik hastalıklarla dünyaya geliyor.Bu doğumsal sorunların bir kısmının bebek doğmadan önce teşhisi (prenatal tanı) ultrasonografiile bebeğin incelenmesi, bebekten materyal alma (amniyosentez, plasenta biyopsisi) ve genetik tanı yöntemlerinin geliştirilmesi ile mümkün olmuştur. Genetik hastalıklarda prenatal tanının başlıca amacı; yaşam boyunca ağır bedensel ve zihinsel özürlere neden olan ve tedavisi olanaksız kalıtsal hastalıkları ve malformasyonları, gebeliğin erken dönemlerinde tanımlamak, aileye bilgi vermektir.''

-''Test gerçek anlamda bir devrim''

Bütün gebelerde amniyosentez yapılamayacağı için bu tarama testinin önemli bir araç, yöntem haline geldiğini belirten Yıldırım, ''Bu test gerçek anlamda bir devrimdir. Çok erken haftada yapılması çok önemlidir. Gebeliğin 10. haftasında anne kanına yeterince bebek hücresi geçmiş oluyor. Bu haftada yapılan testin sonuçlarını 2 hafta sonra alabiliyoruz'' şeklinde konuştu.

Yapılan tarama testlerinin birbirinden bir kısım özellikleri ile ayrılsa da sadece riskli grubu belirlediğini en iyi uygulandığında bile downsendromlu bebeklerin bir kısmı tespit edemediğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Sorunlu bir bebeği olabildiğince erken, anne ve bebek için risk yaratmadan tarama çabası yeni bir noktaya gelinmesine yol açtı,ilk kez 1997 yılında anne kanında fetusa ait hücre ve genetik materyal varlığının tespiti yeni ve heyecan verici bir dönemi başlattı. Artık anne ve fetüs için kaygı duyulan bu girişimler yerine doğrudan anne kanından tıpkı diğer down sendromu tarama testleri gibi sadece anne kanı alınması yeterli olacak. Elde edilen bu fetal genetik materyal, fetal cinsiyet tayini ve cinsiyetle aktarılan hastalıkların tanısında, fetal kan grubu tayini ve bununla ilgili girişimlerin planlanmasında, bazı tek gen hastalıklarının tespitinde kullanılmaktayken yeni jenerasyon dizi analizi yapan cihazların kullanıma girmesi fetal hücreden kromozom analizi testlerinin yapılabilmesini mümkün hale gelmiştir''

Tüm dünyada 70' e yakın ülkede toplamda 450 bin kez yapılmış olan bu testin Türkiye'de 7 bin gebede uygulandığını ancak bunun çok bilinmediğini ifade eden Yıldırım, ''Bu yöntem, henüz rutin tanı testi olarak kabul görmemekte ileri düzey bir tarama testi olarak kabul edilmektedir'' ifadelerine yer verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5957 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim