• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Dr. Altuğ: "Yabancı doktor çalışmasını destekliyoruz"

Dr. Altuğ: "Yabancı doktor çalışmasını destekliyoruz"
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, bakanlığın yabancı doktor çalışmasını desteklediklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, merkez ve taşra kadrolarında, ‘vatandaşlık şartı aramaksızın’ yabancı doktor ve hemşire görevlendirmeye hazırlanıyor.

Sağlık alanında köklü değişikliklere yol açacak Kararname Taslağına, “İhtiyaca ve işin özelliğine göre açıktan yabancı uzman çalıştırılabilir ve bunlar için vatandaşlık şartı aranmaz” hükmü yer aldı.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, bakanlığın yabancı doktor çalışmasını desteklediklerini belirterek, “Türkiye’nin önemli oranda hekim açığı olduğu açıktır. Yabancı doktor sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıran bir argüman olabilir” dedi.

Dr. Altuğ, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Türkiye’nin, 53 Avrupa ülkesi arasındaki "hekim başına düşen nüfus oranı” sıralamasında 10.000 kişiye düşen 16 hekim ile 52. sırada yer aldığını hatırlattı.

Türkiye’nin, hekim ve hemşire sayısı ile Avrupa ülkelerinin ötesinde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin bile gerisinde kaldığını vurgulayan Dr. Altuğ, şunları söyledi: “10.000 kişiye düşen hekim sayısı ile Kazakistan 39, Azerbaycan 36, Özbekistan 27, Türkmenistan 25, Kırgızistan 24 hekim ile Türkiye’nin üstündedir. Yabancı hekim çalıştırmaya karşı çıkmak sağlık hakkımızı engellediği gibi fedakâr hekimlerimizin hizmet alanını daraltmaktadır.

Türkiye’de sadece hekim değil hemşire sıkıntısı da yaşanıyor. Bu sorun özel sektörde daha çok kendini hissettiriyor. Özel hastaneler doktor ve hemşire bulmakta zorlanıyor.

Nasıl ki biz doktorlarımızın yurtdışında gidip görev yapmalarını arzu ediyorsak, yabancı doktorların da ülkemizde görev yapmalarından rahatsızlık duymamalıyız. Sonuçta her yabancı doktor Türkiye’ye elini kolunu sallayarak gelip çalışamayacak. Başta YÖK’ün Denklik Sınavı olmak üzere bir çok kriter konulmuş durumda. Konuyu ‘milli mesele’ haline getirmenin kimseye bir yararı olmaz. Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmalıyız. Bakanlığın bu çalışmasını biz destekliyoruz.”

Dr. Mehmet Altuğ, doktor ve hemşire sayısının az olmasının hem kamuda hem de özel sağlık sektöründe hizmetin aksamasına yol açtığına dikkati çekerek, “Eski çağlar öncesi hazırlanan kanunla yabancı hekim çalışmasını kısıtlamak doğru değildir. Günün koşullarına uyum sağlamak ve buna göre yeni düzenlemeler yapmak gerek. Yabancı doktor sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıran bir argüman olabilir” diye konuştu.

Flaş Gazetesi

Bu haber toplam 4120 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim