• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Ersin Arslan İçin, Sağlıkta Şiddete Dur Demek İçin Göreve!

Dr. Ersin Arslan İçin, Sağlıkta Şiddete Dur Demek İçin Göreve!
TTB ve diğer sağlık meslek örgütlerinin çağrısıyla 17 Nisan Çarşamba günü yapılacak G(ö)REV etkinliğini ve İstanbul’da gerçekleştirilecek eylem programını kamuoyuna duyurmak üzere 15 Nisan 2013 Pazartesi ...

TTB ve diğer sağlık meslek örgütlerinin çağrısıyla 17 Nisan Çarşamba günü yapılacak G(ö)REV etkinliğini ve İstanbul’da gerçekleştirilecek eylem programını kamuoyuna duyurmak üzere 15 Nisan 2013 Pazartesi günü İstanbul Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, SES İstanbul Şubeleri adına Hıdır Doğan ve Devrimci Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı Prof. Dr. Özdemir Aktan şunları söyledi: “Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Şiddet daha da arttı. Sağlık Bakanlığı ve yöneticilerse bu tehlikeli gidişi seyretmekle yetindi. TTB olarak önerdiğimiz TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu nihayet kuruldu ancak geçen bunca zamanda hala bir rapor oluşturup açıklayamadı. Bakanlık sağlıkta şiddetin artmadığını iddia etmekte ama sadece basın-yayın organlarına baktığımızda bile hemen her gün yeni bir şiddet olayının yaşandığını görmekteyiz. Ne yazık ki uygulanan sağlık politikaları sebebiyle hasta-hekim ilişkisi zedelenmiş, şiddet de buna bağlı olarak artmıştır. TTB olarak önerdiğimiz yasal düzenlemeler yapılması önerimiz de halen hayata geçirilmiş değil. Ancak taleplerimizin takipçisiyiz. Bakanlıkla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Yine sağlıkta şiddeti görünür kılmak, sağlıkta şiddetin önlenmesi yönünde adımlar atılmasını sağlamak üzere, Dr. Ersin Arslan’ın öldürüldüğü gün olan 17 Nisan’ın ‘Uluslararası Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü’ olarak belirlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurduk. Bu çabalarımızın bir adımı olarak ve sevgili Dr. Ersin Arslan’ı anmak üzere 17 Nisan Çarşamba günü tüm ülkede, tüm sağlık kurumlarında sağlık hizmeti sunamayacağız. Sağlık Bakanlığı’na ve Kamu Hastane Birlikleri Kurumu’na o gün merkezi olarak hasta randevusu verilmemesi yönünde, hastalarımızın mağdur edilmemesi için başvuruda bulunduk. Mücadelemiz, Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla yaratılan tahribatın önlenmesine, nitelikli bir sağlık ortamının yaratılmasına, hekim-hasta ilişkisinin düzelmesine yöneliktir. Hastalarımızdan destek ve dayanışma bekliyoruz”.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ise tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da Dr. Ersin Arslan’ın öldürüldüğü gün olan 17 Nisan’da, sağlıkta şiddetin son bulması, nitelikli bir sağlık ortamının yaratılması ve güvenli-güvenceli bir çalışma ortamının sağlanması için sağlık hizmeti sunmayacaklarını, tüm sağlık kurumlarında saat 09.00’da Dr. Ersin Arslan’ı anma etkinlikleri gerçekleştireceklerini, saat 11.00’de ise İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler önünde buluşup İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyeceklerini ve Ersin Arslan’ın vurulduğu saat olan 12.45’te basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

Dr. Gören, “Sağlıkta şiddeti doğuran önemli bir faktör olarak hasta-hekim ilişkisinin zedelenmesini görüyoruz. Bu sorunun önemli noktalarından biri de hastalarımıza yeterli süre ayırma imkanımızın ortadan kaldırılmasıdır. Yeterli, nitelikli bir sağlık hizmeti alamayan hastalar sorumlu olarak gördükleri hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulamaktalar. Bizim mücadelemiz nitelikli bir sağlık ortamı oluşturulması mücadelesidir. Halkımızın desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Devrimci Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya ise taşeron işçilerin sağlıkta yaşanan fiziki şiddetin yanı sıra ekonomik şiddetin de hedefi olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla sağlık hizmetleri ve çalışanlar taşeron şirketlerin insafına terk edildi. Taşeron sağlık işçileri açlık sınırının altındaki ücretlere mahkum edildi. Yani bir de ekonomik anlamda şiddete maruz bırakıldık. Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla bizlere dayatılan zulme, yoksulluğa, güvencesizliğe dur demek için 17 Nisan’da alanlarda olacağız. Ne kadar para o kadar sağlık anlayışına karşı alanlarda olacağız. İnsanca bir çalışma, insanca bir yaşama ortamı için alanlarda olacağız”.

Yapılan konuşmaların ardından ortak basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bakırköy Şube Başkanı Hıdır Doğan okudu.
 

Bu haber toplam 4220 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim