• BIST 9540.55
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dr. Ömer Özkan, Salih Üslün'ün ölüm nedenini açıkladı!

Dr. Ömer Özkan, Salih Üslün'ün ölüm nedenini açıkladı!
Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin altıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün’ün ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin altıncı yüz nakli yapılan Salih Üslün’ün (55) belirgin akciğer yetmezliğine bağlı olarak dün gece 23.00’da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Salih Üslün’ün hayatını kaybetmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Ömer Özkan’ın oldukça üzgün olduğu gözlendi. Salih Üslün’e 22 Ağustos 2013’de yüz nakli yapıldığını hatırlatan Ömer Özkan, “2-3 aylık süreç ve ardındaki bölümde hastada gelişen sağlık sorunları vardı." dedi.

Özkan, "1 ay önce durumunda belirli bir bozulma tespit ettik. İki hafta Salih Üslün'e yaptığımız ameliyat gayet başarılı geçmişti. Ameliyatın ardından 10 günlük süreçte iyi geçti. Ama hiç ummadığımız şekilde 1 hafta önce durumunda kötüleşme oldu. Bu süreç içinde sistemler birbirini etkiledi. Ve dün itibari ile hastamızı belirgin akciğer yetmezliği nedeniyle kaybettik. Ailesine başsağlığı diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Hastaya sürekli ilaç verildiğini belirten Özkan, bir hafta önce Üslün’ü makineden ayırmak istediklerini söyledi. Ancak hastanın durumunun anlık olarak değiştiğini belirten Özkan, iyi olsa bile hastayı kaybedebildikleri endişesiyle ayıramadıkladıklarını aktardı.

“BİRDEN FAZLA SORUNU VARDI”

Salih Üslün'ün eskiden gelen ve uzun dönemde de sorunlar çıkabilecek bir hasta olduğununu söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Umudumuz hastayı kendine yetebilir şekilde sağlıklı olarak evine göndermekti. Hastamızın yaşı ileri değildi. Kalbi ve karaciğeri çok sağlamdı. 55 ileri bir yaş değil. Bizim barajımız 65. O yaştaki hastaya yüz nakli yapmak istemem. Bu hastanın yüzünü sağlıklı şekilde kullanması 5 yılı buluyor. Hep bir A-B.C planınız olur ama bazen gücünüz yetmiyor. Üzülüyoruz. En az aile kadar üzüldük. Onlarda gayretliydi. 6 yıldır hastaneden çıkamıyorlardı. Malasef sağlıklı şekilde teslim edemedik.” dedi.

Özkan, Üslün’ün dünyadaki en üst nakillerinden biri olduğunu söyledi. Naklin önemimin bir yıl sonra daha iyi anlaşılacağını ancak bu durumu göremediklerini belirten Özkan, “En komplikesi ve yüzü en oturanıydı. Mecbur kaldığımız için yaptık. Toparlasaydı muhteşem bir şey olacaktı. Şanssızlık, bazen de üstesinden gelemiyorsunuz. Bu tür ameliyatlarda rakamlar var 10 gün, 1 ay, 6 ay, 1 yıl. Hastayı sürekli takip ediyorsunuz. Çok ihtiyacı olan hastalara yapmak gerekiyor. Salih Üslün en çok ihtiyacı olan hastaydı.” dedi.

“NAKİL YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Yüz nakillerinin bu durumdan çok fazla etkilenmeyeceğini belirten Özkan, benzer durumların böbrek ve karaciğer naklinde de görüldüğünü söyledi. Yüz naklinin çok ihtiyacı olan hastalara yapılması durumunda her zaman risk olduğunu belirten Özkan, “Bu hasta onlarca ameliyat oldu. Kendi dokularından yapılan, yemek yiyemeyen bir çok sorunu olan ve son çare olarak yaptığımız ameliyattı. Bu şekilde 10 tane yapsanız birinde ikisinde problem çıkabiliyor. Ama hiçbirine bir şey olmasını istemeyiz. Hastanenin tüm imkanlarını kullandık. Dünyanın sayılı organ nakli merkezlerinden birisiyiz. Başarılı olsaydı hem hasta adına ve kendi adıma çok sevinecektim.” dedi. Yorgun olduğunu belirten Özkan, ancak hastaları da ortada bırakmamak için yine de nakil yapacaklarını söyledi.

BEŞ HASTA NAKİL İÇİN BEKLİYOR

Kendilerinde bir kusur görmedikten sonra nakillere devam edeceklerini belirten Özkan, “Bir kusur görmüyorsak kendimizde devam ederiz. Bize hala başvuran çok hasta var. Beş nakil olacak hastamız hazır bekliyor. Her gün bir hasta başvuruyor. Bu konsantrasyon olayı. Donör çıkıyor. Daha iki gün önce çıktı. Uygun olmadığı için yapılmadı. İhtiyacı olan dünyada kabul gören bir işlem. En çok yüze ihtiyacı olan hastalardan biride Salih Üslü'ndü.” dedi.

OPERASYON 7.5 SAAT SÜRMÜŞTÜ

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu özel bir hastaneye kaldırılan 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailesi iç organlarının yanı sıra yüz, kol ve bacaklarını da bağışlama kararı alması üzerine Turan'ın yüzü Salih Üslün'e 22 Ağustos'ta nakledilmişti. Yaklaşık 7,5 saat süren operasyonda yüzün yanı sıra alt-üst çene, saçlı deri ve dil de nakledilmiş ve tıp literatürüne girmişti. Salih Üslün’ün, 16 Haziran’da dahili rahatsızlıklar ve doku uyuşmazlığı nedeniyle yüzü geri alınmış ve bacağından alınan derilerle yeniden yüz yapılmıştı.

 

Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim