• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Dr. Öz'ün yeni yaz diyeti

Dr. Öz'ün yeni yaz diyeti
Bel ölçünüzü ve mutfak masrafınızı düşürmek için yaz aylarında faydalanabileceğiniz yeni diyetimi uygulamanızı tavsiye ediyorum. Kolay ve eğlenceli bir planla hem kilo verin hem de tasarruf edin!

Bel ölçünüzü ve mutfak masrafınızı düşürmek için yaz aylarında faydalanabileceğiniz yeni diyetimi uygulamanızı tavsiye ediyorum. Kolay ve eğlenceli bir planla hem kilo verin hem de tasarruf edin!

Çoğumuz büyürken uzun ve keyifli yaz günlerini iple çekerdik. Ama şimdi çok çalışan ve çok stresli yetişkinler olarak yaz mevsimi bizim için berbat bir zaman dilimine dönüşebiliyor. Bikiniler... Tatil... Üzerime olacak mı?.. Bunu nasıl ödeyeceğim?.. Neyse ki mevsimlik diyet reçetesiyle sizi bu sorulardan kurtaracağım. Alışveriş ve yemek listenizde ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız ufak tefek değişikliklerle çocukluğunuzdaki mutlu yaz günlerinize dönüş yapabilirsiniz!

Bol pantolonları bırakın, mayo alın

Nasıl hareket edeceğiniz ve yiyeceğinizle ilgili değişiklikleri yapmadan önce kıyafetlerinizde basit bir değişiklik yapacaksınız: Bol pantolonlarınızdan kurtulun ve yeni bir mayo ya da bikini alın. Bunun ipli bir bikini olmasına gerek yok, yaz boyu rahatça giyebileceğiniz bir tane olsun yeter. Bu güçlü bir motivasyon kaynağıdır. Ne yazık ki streç kıyafetler giymek rahat olmanıza rağmen size kilo aldığınızı fark ettirmez.

Mevsim yiyeceklerini tüketin

En son zayıflama programımın ilk adımında size yiyecekleri mevsiminde tüketmenizi öneriyorum. Yaz, bereketli bir mevsimdir ve işte size pahalı olmayan, taze, az kalorili ve besleyici 4 yiyecek...
1. Kayısı: Bu sulu meyveyi sabah kahvaltısında yulaf ezmenize veya öğlen salatanıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Her bir kayısı yalnızca 20 kaloridir ve günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 25’ini karşılar.
2. Bamya: Birçok bölgede bamya mevsimi mayıstan ekime kadardır. Bir bardak ölçüsünde yaklaşık 30 kalori vardır ve B6 vitamini, folik asit, A ve C vitamini açısından zengindir.
3. Salatalık: Bir salatalık yalnızca 15 kaloridir ve cildinizin sağlığını geliştiren asit silisit tuzu içerir. Sindirim sağlığınız için salatalığı probiyotik yoğurdun içine doğrayın veya taze domates salatasıyla birlikte tüketin. Ayrıca domates de C, A ve K vitaminleri açısından zengin bir yaz gözdesidir.
4. Şeftali: İyi bir karoten, potasyum, flavonoit kaynağı olan şeftali, yalnızca 70 kaloridir ve 2.6 gram lif sağlar. Flavonoit kan damarlarını güçlendirmeye, oksijen kaynaklı hücre hasarını önlemeye yardımcı olur ve güçlü bir anti-enflamatuardır.

1 TL altında hayat kurtaran besinler:

Para ağaçta yetişmiyor olabilir ancak çoğu ucuz sağlıklı besin yetişiyor! Sağlığınıza katkıda bulunmak için çok para harcamanıza gerek yok. Bu yüzden bu temel besinleri yüklenmeniz yeterli. ;
1. Yeşil Çay: 1 poşet yeşil çay yaklaşık 15 kuruş. Polifenol kaynağı bu çayın kafein oranı düşük ve sayısız sağlık avantajı sunuyor. Buzlu olarak da deneyebilirsiniz.
2. Sade Yoğurt: Bu sindirim dostu yiyeceğin küçük bir kasesi 10 kuruşu geçmez. Yüksek kalsiyumlu, lif zengini bir atıştırmalık veya kahvaltı için meyve ile karıştırın.
3. Fasulye: 1 porsiyon fasulye yaklaşık 35 kuruş ve 15 gram protein sağlar.
4. Bezelye: Küçük bir porsiyonu 10 kuruş tutarındaki bu yiyecek günlük sebze ihtiyacınızın yarısını karşılayacaktır.
5. Ispanak: 15 kuruş civarında sahip olacağınız bir porsiyon ıspanak demir yönünden zengin ve diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içerir. Salata olarak da tüketebilirsiniz.

Yağ yakın

Bu yiyeceklerden bazıları sizi şaşırtacak ancak beşinden de memnun kalacaksınız.
1. Greyfurt: Bu mükemmel meyvedeki C vitamini, karnitin amino asidi vücudun yağ yakmasını harekete geçirerek hızlandırır. C vitamini yağın etkisini azaltarak vücudun yağdan daha kolay kurtulmasına yardımcı olur. Güne, kahvaltıda bir bardak greyfurt suyu veya yarım taze greyfurtla başlayın.
2. Kırmızı biber: Araştırmalar gösteriyor ki biberin içinde bulunan kapsaisin adlı kimyasal bileşik metabolizmayı hızlandırıyor. Biber ayrıca yedikten 20 dakika sonra ekstra kalori yakmanızı sağlatan bir yiyecektir.
3. Az yağlı et: Sığır etinden daha ince olan ancak daha fazla protein içeren az yağlı bir et ile hazırlanmış burger bir yaz barbekü partisi için en ideal yiyecektir! Yağsız protein tüketmek metabolizmayı hızlandırır, yağ ve ekstra kalori yakar.
4. Kırmızı meyveler: En ideal yaz tatlısı kırmızı meyvelerdir. Lif deposudurlar ve size tokluk hissi verirler. Ayrıca yiyeceklerin sindirim sisteminden daha hızlı geçmesini sağlayarak daha azının emilmesini sağlarlar. Bir porsiyon ahududu 8 gram lif içerir ve yalnızca 60 kaloridir.
5. Soğuk çorba: Sıcak bir yaz gününde çorba aklınıza gelen ilk şey olmayabilir ancak sıvı ve tanelerin doyurucu birleşimi bu seçeneği mükemmel bir iştah bastırıcı yapıyor. Daha az kalorili bir öğün için et sulu ve sebzeli olanları tercih edin. İki fincan soğuk karpuz çorbası yalnızca yağsız ve tuzsuz 85 kaloriye sahip olup, birçok kanser riskini azaltan likopen ve fenolik bileşikler içerir. Ayrıca kim yazın karpuza hayır diyebilir ki?

Evinizi boyayın

Boya yapmak odalarınızı yenilemenin basit bir yoludur. Ancak mutfağınızın renginin iştahınızı etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Mavi, doğal bir iştah bastırıcıdır ve araştırmalar gösteriyor ki insanlar mavi bir odada yüzde 33’e kadar daha az yemek yiyebiliyor. Bir arkadaşınızı alarak mutfak veya yemek odası duvarlarınızı maviye boyayın. Not: Boya yapmak kolsuz üstler ve elbiseler giymeyi sevenler için iyi bir kol sıkılaştırıcıdır.

Yemek takımlarınızı değiştirin

28 cm çapındaki tabaklarınızı 23 cm’liklerle değiştirmenin vakti geldi. Daha çok boş yer oldukça daha çok doldurmak istersiniz. Daha küçük tabakları tercih edin ve tabağınızı 3-5 cm yükseklikten fazla doldurmayın. Ayrıca şeffaf tabaklarınızı opak olmayan seramik tabaklarla değiştirin. ‘International Journal of Obesity’deki (Uluslararası Obezite Dergisi) bir araştırma şeffaf kaplarda yemek yiyen kadınların opak olanlarda yiyenlere göre yüzde 71 daha fazla yediğini gösterdi. Yediğimiz yiyeceği görmek bizi daha çok yemeye itiyor diye tahmin ediliyor.

Çiçeklerden ve mum ışığı eşliğindeki yemeklerden kurtulun

Hayır, romantizm ölmedi ancak araştırmalara göre yemekten önce meyve koklamak 6 aylık süre zarfı içinde yaklaşık 1.5 kilo verdiriyor. Çiçeklerden kurtulup yerine meyvelerden oluşan bir masa süsü hazırlayın. Kayısı, şeftali ve greyfurtu mutlaka kullanın.
Ayrıca loş ışık insanların yemekleriyle daha çok vakit geçirmelerine neden oluyor ve bu da fazla yemeye yol açabiliyor. Işıkları yakın, bu size daha az yemenizde yardımcı olacak ve yeni mavi odanızı göstermenize fırsat sunacak.

Dışarda çalışın

Güzel yaz havalarında dışarıda olmayı tercih ederiz ancak güneşlenmekten ziyade, kalori yaktıracak aktiviteleri tercih edin.
Yüzme: Yüzmek mükemmel bir kalp egzersizidir, kol ve bacaklarınızı sıkılaştırırken aynı zamanda serin tutar. Ayrıca birçok tatile dahil etmek kolaydır böylece çalışma programınız bozulmamış olur.


Su Kayağı: 68 kiloda bir kişi su kayağı yaparken yalnızca yarım saatte 270 kaloriye kadar yakabilir. Alt ve üst vücut gücünü artırır ve bütün ailenin hep birlikte yapabileceği bir aktivitedir.
 

Yürüyüş veya koşulara katılın: İlkbahar ve yaz aylarında yardım için yapılan yürüyüşler var ise katılın. Yalnızca egzersiz yapmak ruh halinizi ve metabolizmanızı geliştiren endorfin salgılarken aynı zamanda hayırlı bir organizasyona katılmak eşsiz bir duygu olacaktır. Arkadaşlarınız, aileniz ve iş arkadaşlarınızı alarak bir yardım kurumu yürüyüşüne katılın ve yardımda bulunurken kilo da verin.
 

Bahçe işleriyle uğraşın: Bahçe işleriyle uğraşmak çok avantajlıdır. Kendi sebze ve bitkilerinizi ekerek yiyecek masrafınızı azaltın. Aynı zamanda dışarıda vakit geçirmiş oluyorsunuz. (Güneşte 20 dakika geçirmek günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılar. 20 dakikadan fazla güneş altında vakit geçiriyorsanız koruyucu güneş kremini sürmeyi unutmayın). Bu bütün ailenin yapabileceği bir aktivitedir ve tohumları ekip biçip tırmıklayıp çapalamak kollarınız için garantili bir egzersizdir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim