• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Dublör hasta ile sahte emeklilik

Dublör hasta ile sahte emeklilik
Dublör kalp hastaları kullanarak sağlıklı kişilere özürlü raporu alan çete ortaya çıkarıldı. SGK'nın yaptığı ihbar üzerine Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı.

Dublör hasta kullanarak bazı kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) erken emekli olmasını ve devletin özürlülere tanıdığı pozitif haklardan faydalanmasını sağlayan çeteye yönelik operasyon, bir yıl önce, Beykoz'da bir devlet hastanesinden sahte özürlü raporu verilmesinin tespit edilmesiyle başladı.

Gizli bir soruşturma başlatan SGK İstanbul İl Müdürlüğü, ihbarda adı geçen A.A. adlı kişinin raporlarını incelemeye aldı. Raporlara göre A.A.'nın "yüzde 60 özürlü raporu" ile 34 yaşında emekli olduğunu belirledi. SGK yetkilileri, kalp ameliyatı olduğu gerekçesiyle özürlü raporu alan AA'yı ifade almak için çağırdığında tüm gerçek ortaya çıktı. A.A., SGK'daki ifadesinde kalp ameliyatı olmadığını, kendisinin yerine başka bir kalp hastasının muayene olarak özürlü raporu aldığını itiraf etti. Çetenin yöntemini anlatan A.A., şu itiraflarda bulundu:

'BEŞ BİNE ANLAŞTIK'

"Raporu almamıza Payettin K. aracılık etti. Emekli olabilmek için 5 bin TL'ye anlaştık. Yarısını maaş bağlandıktan sonra ödeyecektim. Benim adıma önce Beykoz'daki devlet hastanesine sağlık kurulu raporu almak üzere başvuru yapmış. Eko testi için Ümraniye'deki bir hastaneye sevk yaptırmış. Daha sonra benim yaşıma yakın bir hastayı bu özel hastaneye götürüp test yaptırmış. Test sonuçlarını bana verdikten sonra beni Beykoz'daki hastaneye götürdü. Buradaki bazı doktor ve çalışanları kendisi çok iyi tanıyor. Burada kalp ameliyatı olduğum gerekçesiyle yüzde 60 oranında özürlü raporu verdiler. Vergi dairesine bu raporla başvurdum.

3. derece vergi indirim belgesi aldım. 15 yıl sigortalı çalışmam ve 4200 gün prim ödemem olduğu için 34 yaşında emekli edildim. Emekli maaşım da emsallerime göre yüzde 50 yüksek bağlandı. Durum ortaya çıkınca maaşımı kestiler, 40 bin TL borç çıkardılar. Nasıl ödeyeceğim bilmiyorum."

ELEBAŞI KAYBOLDU

A.A.'nın ifadesinde adı geçen Payettin K. ise SGK yetkililerine ifade verdikten sonra ortadan kayboldu.

Payettin K.'nın öldükten sonra maaşının boşa gitmemesi için, torununu kendi çocuğu gibi nüfusuna kaydettirdiği de ortaya çıktı. Payettin K.'nın dublör hasta kullanarak 10 kişiyi kalp hastası diye emekli ettiği iddia ediliyor. SGK'nın ihbarı üzerine Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2939 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim