• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Dünya çapında protez üretiyorlar

Dünya çapında protez üretiyorlar
Kaliteli, ucuz ve operasyon maliyeti düşük... Türkiye'nin, protez üretiminde tasarım ve kalite bakımından tüm dünyada önde gelen ülkeler arasında gösterildiği, ortopedi hastalarının ''kurtarıcısı'' protezlerin,

Türkiye'nin, protez üretiminde tasarım ve kalite bakımından tüm dünyada önde gelen ülkeler arasında gösterildiği, ortopedi hastalarının ''kurtarıcısı'' protezlerin, Avrupa, Ortadoğu ve Asya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç edildiği, aynı zamanda yurtdışından doktorların, kaliteli, ucuz ve operasyon maliyetinin daha düşük olması nedeniyle daha çok Türk firmalarına özel sipariş verdiği belirtildi.

Türkiye'de ortopedik tıbbi malzemeler sektörünü doğuran şirket olarak gösterilen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dursunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem ortopedi hekimlerine yönelik atroplastik protez, spinal ve travma ürünleri gibi tüm hastalara uygulanan standart üretim yaptıklarını hem de Ar-Ge departmanında geliştirdikleri teknolojilerle hastaya özel protezler ürettiklerini anlattı.

Dursunoğlu, şunları kaydetti:
''Custom-made dediğimiz özel sipariş olan, hastanın kemik yapısına, kırığına uygun özel dizayn edilmiş malzemelerin üretimini de yapıyoruz. Üstelik dünya standartlarında. Kalite bakımından fark yok. Zaten gerek yurt içinde gerek yurt dışında belli sertifikalara sahip değilseniz, malınızı veremez, kullandıramazsınız. Bu alanda üretim yapmak için uluslararası akredite edilmiş kuruluşlardan alınan belgelere sahip olmak mecburiyetindesiniz. Her yıl bir iki kere kontrole tabi tutuluyorsunuz. O bakımdan tartışmasız uluslararası standartların ifade ettiği şekilde kaliteye sahip olması gerekiyor. Üstelik biz daha çabuk üretim yapıyoruz. Fiyatlarımız daha uygun. Yurt dışında öyle değil.''

''Avrupa'dan ithal edilen protezler daha kaliteli'' algısının tamamen yanlış olduğunu vurgulayan Dursunoğlu, ''Sağlık sektöründe bu mümkün değil. En ufak bir kemik vidasını bile belli standartlarda üretmek zorundasınız. Merdivenaltı üretim değil bunlar. Uluslararası kalite standartlarıyla ilgili iki üç yılda bir yeni mevzuat geliyor ve bunlara uyup sertifikalandırılmadığınız zaman ürününüzü ülke içinde, dışarıda, hiçbir yerde satamazsınız'' dedi.

Tasarımı ve üretim kalitesiyle tüm dünyada aranır bir marka haline geldiklerini belirten Dursunoğlu, Yunanistan, Fransa, Almanya İngiltere gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Ortadoğu ve Asya ülkelerine kadar geniş bir alanda satış yaptıklarını, ayrıca yurt dışından doktorların özel olarak verdikleri siparişleri de birkaç gün içinde üretip ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getirdi.

Dursunoğlu, Türkiye'de üretilen protezlerin kaliteli ve ucuz olması, hem de operasyon maliyetinin Avrupa ülkelerinden düşük olması nedeniyle yurt dışından çok sayıda hastanın Türkiye'yi tercih ettiğini kaydederek, ''Yurt dışından bu uygulamalar için üniversitelere, özel hastanelere geliyorlar. Bu alanda da bir sağlık turizmi oluştu. Özellikle sahil kentlerindeki özel hastanelerde çok sayıda yabancı turiste operasyon yapılıyor'' dedi.

Yıllık 16-17 bin adet eklemler için kullanılan protez üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Dursunoğlu, üretimlerinin yüzde 30-35'ini yurt dışına gönderdiklerini, geri kalanın yurt içinde değerlendirildiğini söyledi.

-''PROTEZ TEKNOLOJİSİYLE YAŞLI İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİ ARTTI''-
Dursunoğlu, teknolojik gelişmelerle birlikte kemik erimesine bağlı rahatsızlıklar başta olmak üzere iskelet sisteminde yaşanan bütün problemlerin çözümünde yardımcı malzemelerin üretimiyle genç-yaşlı tüm hastaların yaşam kalitelerinin yükseldiğini bildirdi.

Bu ''iyileştirici tıbbi malzemeler''in doğuştan gelen, duruş bozukluklarından, genetik faktörlerden, yaştan ya da yaşanan travmadan kaynaklanan sıkıntılara çare olduğunu belirten Dursunoğlu, eskiden kalçasında kırık meydana gelen bir yaşlının ömrünün ''bitmiş'' sayıldığını, günümüzde bu hastaların artık 90-95 yaşında bile kalça proteziyle yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebildiğini anlattı.

Dursunoğlu, kadınların menopoz dönemindeki kemik erimesine karşı kalça ve diz protezlerinin yoğun olarak kullanıldığını, böylece ağrıların kalktığını, kişinin eskisi gibi sağlıklı hareket kabiliyetine kavuşabildiğini dile getirdi.

Hayri Dursunoğlu, Türkiye'de sosyal güvencesi olanlar için ücretsiz uygulanan bu protezlerin hastada hiçbir bir soruna yol açmadığını ifade ederek, ''Hastanın yürüyüşünden bile kişide böyle bir protez olduğunu anlayamazsınız'' dedi.

-''İTHAL ÜRÜNLERE YÜKSEK BEDEL ÖDEME KÜLFETİNDEN KURTULDUK''-
Dursunoğlu, geçmiş yıllarda devletin ithal ürünlere yüksek bedeller ödemesinden yakındıklarını, ancak mevcut hükümetin aldığı tedbirle bu külfetten kurtulunduğunu anlatarak şöyle devam etti:

''Hükümetin sosyal güvenlik kurumundaki uygulaması bizim gibi üreticileri çok rahatlattı. Ulusal sektör ihtiyaç duyduğu itibarı görmüş oldu. Çünkü yerli üreticiler olarak en büyük rakibimiz ithal ürünlerdi. Biz ithal ürünlerle eşdeğer ürün yapıyoruz, hatta çoğu zaman ithal ürünlerin bir bölümünün üretiminde katkımız var, taşeronluğunu da yapıyoruz. Ama ithal ürünler bize verilen fiyatların çok üzerinde satılıyordu. Yani sosyal güvenlik kurumu daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyordu. Biz yerli üreticiler daha düşük fiyatla satıyoruz. Bize verilen fiyatlardan memnunuz, ama ithal ürünlere yüksek fiyatlar verilmesinden memnun değildik. Sonuçta bizim ülkemizden çıkıyor o paralar. Biz bu ülkede Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. İthal ürünlere yüksek bedeller ödenmesiyle onların Ar-Ge çalışmalarını desteklemiş oluyorduk. Bunun önüne geçildi.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim