• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Dünya Jinekologları İstanbul’da Buluştu

Dünya Jinekologları İstanbul’da Buluştu
Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası AAGL Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi İstanbul'da başladı.

Dünya genelinde laparoskopik ameliyat yapan toplam 1000 jinekolog cerrahın katıldığı Kongre, 7-9 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Swissotel'de gerçekleşiyor. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen kongrenin açılışı dolayısıyla Avrupa ve Amerika Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanları da İstanbul'a geldiler.

Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Onur Bilgin, açık ameliyat yerine kapalı operasyonların dünyada hızla yaygınlaştığını ifade ederek jinekoloji alanında miyom, çikolata kisti, endometriosis, rahim almanın yanısıra kanser tedavilerinin dahi artık laparoskopik yöntemle yapılabildiğini kaydetti.

'KAPALI AMELİYAT' BİLİNCİ OLUŞMALI
Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Genel Sekreteri Prof.Dr.Fatih Şendağ, Türkiye'de hastaların bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini ifade ederek kapalı ameliyat olabilecekleri merkezleri araştırmalarını önerdi. Türkiye'de kapalı ameliyatların yaygınlaşmamasının iki ana sebebe dayandığını belirten Şendağ, bu nedenlerden birini laparoskopi konusunda eğitim eksikliği olarak açıkladı.

Diğer nedeni ise endoskopik ameliyatların devlet politikası olarak benimsenip Sgk tarafından yeterince desteklenmemesine bağlayan Prof. Dr. Şendağ şöyle konuştu: "Ülkemizde malesef jinekolojik alanda laporoskopik cerrahiler tam anlamıyla desteklenmiyor. Doktorlar da bu konuda yeteri kadar bilgiye sahip değil. Jinekolojik Endoskopi Derneği tarafından doktorlara ve hemşirelere laparoskopi eğitimleri veriliyor.

Tüm ameliyatlar içinde laporoskopik ameliyatların oranı sadece yüzde 5'lerde. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 30'lara çıkmış durumda. Bizim hastalara mesajımız şu; artık bir çikolata kisti, rahim ameliyatı, miyom,endometriosis hatta kanser tedavilerinin açık ameliyata gerek kalmadan yapılabildiğinin bilinmesi gerekiyor. Hastanın tek yapması gereken araştırıp kapalı ameliyat yapan merkezlere başvurmasıdır. Hasta hastanede yatak işgali olmadan ve iş gücü kaybına uğramadan günübirlik taburcu olarak hızla iyileşebilmektedir. Artık doğum yapmamış kadınların basit bir kist nedeniyle açık ameliyat olması ileriye dönük riskler taşıyor.

Laparoskopik yöntem sayesinde ileride çocuk sahibi olabilmelerinin önündeki riskleri kaldırmak mümkün" diye konuştu.
Toplantıya katılan Amerikan Jinekolojik Laparoskopi Derneği Başkanı Linda Bradley ve Avrupa Jinekolojik Laparoskopi Derneği Başkanı Hans Brolmann, Kongre'nin İstanbul'da düzenlenmesinin, Türkiye'nin son dönemde laparoskopik cerrahi alanındaki kaydettiği gelişmeler sayesinde olduğunu ifade etti.

SES DALGASIYLA MİYOM KIRMA OPERASYONU
Amerika, Kanada, İtalya, Almanya ve Türkiye'deki hastanelerden laparoskopik yöntemle canlı cerrahi operasyonlarının izleneceği Kongre'de, Türkiye'ye ilk kez getirilen teknolojiler de tanıtıldı. Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Genel Sekreteri Prof.Dr.Fatih Şendağ, rahim içinde yer alan miyomların ses dalgasıyla kırılması konusunda geliştirilen teknolojiyi anlattı. Prof. Dr. Şendağ, "Miyomları, yeni geliştirilen cihaz sayesinde ses dalgalarıyla kırarak etkisiz hale getiriyoruz. Bu teknoloji Türkiye'ye ilk kez geliyor" diye konuştu.

Kongre alanına getirilen Da Vinci robotuyla yapılabilen jinekolojik ameliyatlar konusunda da bilgi veren Prof.Dr.Fatih Şendağ, artık cerrahların hastayı joystick yardımıyla ameliyat edebildiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim