• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dünya Literatürüne Giren Operasyon!

Dünya Literatürüne Giren Operasyon!
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Şevket Müftügil 96 yaşında ameliyat masasına yattı.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Şevket Müftügil 96 yaşında ameliyat masasına yattı.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Şevket Müftügil 96 yaşında ameliyat masasına yattı. Şevket Müftügil'in TAVİ yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirildi. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Timur Timurkaynak, Şevket Müftügil'in TAVİ yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirilen en yaşlı hasta olarak dünya tıp literatürüne girdiğini söyleyerek, "Hastamızın yaşı 96 ama kendisi 66 gibi. Tüm organları pırıl pırıl. İşlemi iki gün önce yaptık. 1 gün yoğun bakımda yattı. Ertesi gün servise aldık. Şu anda serviste, Yarın taburcu edeceğiz. Bugün serviste yürüyüşünü yaptı. Hiçbir sıkıntısı yok" dedi.

İçerenköy'de bulunan Bayındır Hastanesi'nde Şevket Müftügil'in kalp kapakçığı açık kalp ameliyatı olmadan değiştirildi. Hastanenin Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timurkaynak, Müftügil'in aort kapağının darlığının söz konusu olduğunu belirterek, Müftügil'in TAVİ yöntemiyle kalp kapakçığını değiştirdiklerini söyledi. Operasyonun iyi geçtiğini anlatan Timurkaynak, "Tabii 96 yaşına geldiğinizde bütün organlarınız 96 yaşına geliyor. Damarınız, karaciğeriniz, kalbiniz de öyle. Biraz tabii oralarda damar sertlikleri birikiyor. Bunlar bizi zorluyor. Giriş yerleri yaşlı hastalarda biraz daha dolambaçlı oluyor. İşlemi bir sorun olmadan yaklaşık bir buçuk saat içinde yaptık. Hastamıza genel anestezi vermedik, sadece biraz sakinleştirdik. Gayet başarılı bir şekilde sonuçlandı" dedi.

HASTAMIZIN YAŞI 96 AMA KENDİSİ 66 GİBİ"

"80 yaşın üzerinde böyle çok hastamız var" diyen Timurkaynak, "Fakat 96 yaş dünya tarihinde bir ilk. Şu anda bu kapak işleminin yapıldığı en yaşlı hasta. Hastamızın yaşı 96 ama kendisi 66 gibi. Çok dinç, aktif, eski bir bürokrat, her gün iki saat sahilde yürüyüşünü yapan kendi işini kendi yapan, hayatı seven bir hasta. Tüm organları pırıl pırıl. Son bir buçuk aydır hayat kalitesi çok düşmüş evde koltuktan tuvalete gidene kadar nefesi daralıyor. Bacakları şişiyor, çok ciddi kapak darlığı. 'Bu hasta bu kapağı hak ediyor' dedik. Kapağını bu sistemle taktık. İşlemi iki gün önce yaptık. Bir gün yoğun bakımda yattı. Ertesi gün servise aldık. Şu anda serviste, Yarın taburcu edeceğiz. Bugün serviste yürüyüşünü yaptı. Hiçbir sıkıntısı yok" diye konuştu.

"AORT DARLIĞININ TIBBİ TEDAVİSİ, İLAÇ TEDAVİSİ YOK"

TAVİ yöntemini 70 yaş üstü ve ameliyat olamayacak olan hastalara uyguladıklarını belirten Timurkaynak, TAVİ yönteminin riskleri hakkında da şu bilgileri verdi:

"Yaşamak bir risk. Ölüp mezara girdiğiniz zaman riskler '0' oluyor. Neden bu riski göze alıyoruz. Böyle yaşamak daha riskli olduğu için. Kalp yetmezliği ortaya çıktıktan sonra 2 yıl içinde bu kapağı açmazsanız hasta ölür. Bu yüzde 100. Aort darlığının tıbbi tedavisi, ilaç tedavisi yok. O yüzden bu riski göze almak durumundayız. Riskler neler? Kontrol edemediğimiz en önemli risk felç riski var. O damarlarda giderken oradan bir pıhtı atarsa, beyne atarsa bu felç olabiliyor hasta. İkincisi damarlar yırtılabilir. Çünkü oldukça geniş cihazları uzun yollardan gönderiyoruz. Tabi bunların hepsini kontrol ederek gidiyoruz. Her aşamada kontrolümüzü yapıyoruz. Kapağı yerleştirirken bir risk olabilir, oradaki dokular zedelenebilir. Ama bunlar tabi düşük riskler böyle olduğu için de şu anda kapak darlığı yaşamanın riskini göze almıyoruz. Bu işlemi yapıyoruz. Bu riskler çok çok düşük oranlarda. Felç riski yüzde 2 civarında diyebilirim."

"HASTAMIZ SERVİSTE YÜRÜYÜŞÜNÜ YAPTI"

Doktor Timurkaynak, Şevket Müftügil'in bugün ayağa kalktığını belirterek, "Gayet aktif, dinamik. Sütlü kahvesini içti. Serviste yürüyüşünü yaptı. Yarın da evine göndereceğiz. Hayattan zevk almasını istiyoruz sadece. Kendisine başka hiçbir önerimiz yok" dedi.

TAVİ YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI

TAVİ yönteminin avantajı hakkında ise Timurkaynak şu bilgileri verdi:
"Cerrahiyle yapılan kapak değişimi insanın başına gelebilecek en büyük ameliyatlardan biri. Göğsünüz boydan boya açılıyor. Oraya bir kapak yerleştiriliyor. Kalp o sırada durduruluyor. Sonra anestezi alıyorsunuz. Orada da felç olma riskiniz var. Bu yöntemde anestezi vermiyoruz. Daha kısa bir işlem, kasıktan girip, küçücük bir kesi yerinden girip 2 santimlik işlemi yapıp çıkıyoruz. Çok konforlu. Bunu cerrahın 'Ben bunu ameliyat edemem yüksek riskli' dediği hastalarda uyguluyoruz şuan için" dedi.

"DÜNYA LİTERATÜRÜNDE TAVİ'Yİ UYGULADIMIZ EN YAŞLI HASTA"

TAVi yönteminin 2009 yılından beri hastanelerde yaygın olarak kullanıldığını anlatan Timurkaynak, "TAVİ yöntemi olmasaydı bu yaşta insanlar ameliyat olabilir miydi?" şeklindeki soru üzerine de, "Ameliyat olamazdı. Cerrah bunu almayacaktı. Yüksek riskli diyeceği için. Bu hastalar maalesef eskiden ölüyorlardı. Bu bir mucizevi yöntem aslında. Ameliyat edilemiyorlardı. Bu yaşta hastayı ameliyat edersek masada kalır' diyordu cerrah. Bu hastalar ameliyat olmuyordu. Şevket Müftügil'in TAVİ'yi uyguladığımız en yaşlı hasta dünya literatüründe" diye cevap verdi.

TAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

İngilizce 'Transcatheter aortic velve implantation'un kısaltılmışdır. Kalpte aort kapak darlığı olan insanların açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmeleri yüksek riskli bulunduğunda, uygulanması önerilen bir girişimdir. Tercihen kasık damarı yoluyla vücuda girerek yapılır. Kasık damarı uygun değilse, göğüs duvarından direkt kalbe girerek veya omuz damarı gibi diğer damarlardan vücuda girerek yapılır. Kasık damarından yapıldığında kalp anjiyosu veya balon /stent işleminde olduğu gibi kasıktan kalbe ulaşıp, teller ve balonlar kullanılarak kalp kapağı geçilir, önce dar kapak genişletilir, ardından aynı sistemle yeni kapak, eski hastalıklı kapağın içine yerleştirilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2383 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim