• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Dünya, sağlıkta artık Türkiye'yi takip ediyor

Dünya, sağlıkta artık Türkiye'yi takip ediyor
Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde gerçekleştirilen kritik ameliyatlar, Türkiye'yi sağlıkta dünyanın yükselen yıldızı yaptı.

Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde gerçekleştirilen kritik ameliyatlar, Türkiye'yi sağlıkta dünyanın yükselen yıldızı yaptı.

Türk hekimler artık Amerika, Avustralya ve Japonya'ya giderek hasta tedavi ediyor. Almanya, İngiltere, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerden birçok hasta ise tedavi olmak için Türkiye'yi tercih ediyor. Kansız beyin ameliyatı, canlıdan kalp nakli ve ilk kez ağızdan yapılan mide tümörü ameliyatları dünya tıp literatürüne geçti. Son olarak Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geliştiri- len bir teknikle 13 Ekim 2008'de yapılan 'kansız beyin ameliyatı', uydu bağlantısıyla Amerika'daki bine yakın hekime canlı olarak seyrettirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, canlıdan canlıya kalp nakli yapıldı. Türk doktorlar, başarıdan başarıya koşuyor. Son yıllarda yapılan kritik ameliyatlarla sağlıkta dünyanın yükselen yıldızı olduk. Özellikle 2002 yılından sonra gerçekleştirilen reformlar Türkiye'yi sadece bölgesinin değil dünyanın önde gelen sağlık üssü haline getirdi.

Türk hekimler artık, Amerika, Avustralya ve Japonya'ya giderek hasta tedavi ediyor. Almanya, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerden birçok hasta tedavi için Türkiye'yi tercih ediyor. Uydu aracılığıyla Amerikalı doktorlara izletilen kansız beyin ameliyatı, canlıdan kalp nakli ve ilk kez ağızdan yapılan mide tümörü ameliyatıyla dünya tıp literatürüne geçtik.

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geliştirilen teknikle 13 Ekim 2008'de yapılan 'kansız beyin ameliyatı', uydu bağlantısıyla ABD'deki doktorlara izletildi. Operasyonu Amerika'da bine yakın hekim seyretti. Prof. Dr. Işıl Saatçi, ilk kez bir ameliyatın canlı yayınla yurtdışındaki doktorlara izletildiğini söyledi. Daha önce Hacettepe Hastanesi'ne doktorların gruplar halinde veya bireysel gelerek ameliyatları takip ettiklerini anlatan Saatçi, "Bizler ara ara yurtdışında çeşitli merkezlere, Amerika'ya, Avustralya'ya, Japonya'ya gidip orada hasta tedavi ediyorduk. İlk defa büyük boyutta eğitim oldu. Yoksa bu operasyon 1999 yılından beri yapmakta olduğumuz bir tedavi." dedi. Kansız beyin ameliyatının dünyada sadece birkaç merkezde gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Saatçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hacettepe bunda en öndeki birkaç merkezden biri olduğu için hep eğitim veren grupta. Biz normal tedavimizi yapıyoruz, hekim arkadaşlar sadece seyrediyor. 'Daha iyi nasıl yapılır'ı öğretiyoruz."

Dr. Siyami Ersek Hastanesi'nde 14 Şubat 2007'de dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle kalbinde 3 kez tümör çıkan hastanın kalbinde sentetik odacıklar oluşturuldu. Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Salih Bal, üniversite öğrencisi Merve Sipahi'ye uygulanan operasyonun dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Erzurum'da Kızılkaya çiftinin genetik bozukluk sebebiyle biri ölü, 3 çocuğu da özürlü doğmuştu. Son çocukları yeni bir yöntemle 10 Mart 2006'da sağlıklı olarak dünyaya geldi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nde dünyada ilk kez uygulanan yöntemle, hormon takviyesiyle yumurta sayısı artırılarak embriyolar elde edildi. Genetiği bozuk embriyolar ayıklanıp sağlıklı olanlarla değiştirildi. Böylece çiftin bebeği sağlıklı olarak doğdu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 31 Temmuz'da aynı anda kalp ameliyatı ve nakil operasyonu gerçekleştirildi. Rasih Kaya adlı vatandaşın önce kalbine by-pass yapıldı, ardından da karaciğer dokusu nakledildi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kılıç, uygulamanın dünyada ilk olduğuna dikkat çekti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 2007 yılında gerçekleştirdiği 313 böbrek nakli ile dünya birincisi oldu. Hastane, bu yıl 350'nin üzerine çıkarak, yeni bir rekor kırmayı hedefliyor. Üniversitenin Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, şu anda nakil sayılarının 300'ü geçtiğini kaydetti. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, 2008'de 102 ülkede 322 üyesi olan Dünya Kanser Örgütü tarafından, 'Yılın En Başarılı Kanser Örgütü' seçildi. İsviçre'nin Cenevre kentinde 27-31 Ağustos arasında düzenlenen kongrede ödülü alan Başkan Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türk hekimleri adına gurur duyduklarını söyledi.

Beyin kanamasını önleyecek buluş

Çalışmalarını ABD'deki Yale Üniversitesi'nde sürdüren Prof. Dr. Murat Günel, tıp dünyasında çığır açacak bir buluş gerçekleştirdi. Günel tarafından yapılan araştırmayla, beyin kanamalarına yol açan anevrizmaya (baloncuk) sebep olan 3 gen bulundu. Bu sayede, anevrizma oluşma riski yüksek hastalar basit bir kan testiyle tespit edilerek, beyin kanamaları önlenebilecek. 15 yıl süren araştırmanın sonuçları, dünyanın en büyük tıp dergilerinden biri olan Nature Genetics'te yayınlandı.

Çalışmada, Hollanda'nın yanı sıra, dünyada anevrizmaya bağlı beyin kanamalarının en çok görüldüğü Finlandiya ve Japonya'dan toplanan 10 binin üzerinde kan örneğinden elde edilen genetik materyal (DNA) kullanıldı. Bunların yaklaşık 2 bin 200'ü anevrizma hastalarından, 8 bini de sağlıklı insanlardan toplandı. Sonuçta, 3 bölgedeki değişikliklerin anevrizma riskini tüm dünya toplumlarında artırdığı belirlendi. Prof. Günel, araştırma sayesinde ortaya çıkarılan 3 genin tespitiyle, söz konusu hastalığın oluşum nedenlerinin de anlaşılmaya başlandığını ifade etti.

Mide tümörü, ilk kez ağızdan çıkarıldı

Türkiye, dünyada ilk kez uygulanan operasyonlarla tıp literatürüne girdi. Bunlardan biri İstanbul Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde 26 Ekim 2007'de yapıldı. Kadın hasta Ü.V.'nin (33) mide duvarındaki 6 santimetrelik tümör ağzından çıkarıldı. Ameliyatta karında açılan 5'er milimetrelik iki kesiden mideye sokulan laparoskopi ile ağızdan yine mideye ulaşan gastroskopi kullanıldı.

Bir diğer önemli operasyon Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde şubat ayında gerçekleştirildi. Üç hastaya diz protezi gerektirmeden kendi vücutlarından alınan kemiklerle 'damarlı kemik nakli' yapıldı. Operasyonla hastalar protezin aksine kalıcı olarak canlı kemiklere kavuştu. Teknik yurtdışında da bilimsel makale olarak yayınlanacak. Stereo taktik olarak beyne elektrotlar yerleştirilerek yapılan epilepsi cerrahisi ise, Fransa, İtalya, Kanada ve ABD'den sonra Türkiye'de ilk kez İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Ekim 2007'den itibaren hastanede uygulanmaya başlanan yöntemle beyin haritalandırılarak, dokunulmaması gereken hassas bölgeler saptanıyor.

Kırık tedavisinde yeni icat

Kırık tedavisinde kullanılan harici sabitleyicileri yetersiz bulan Türk doktoru, kendi ismini vererek icat ettiği modüler sistemi dünyaya ihraç ediyor. Op. Dr. Hacı Kutlu'nun tasarladığı 'Holyfix' adlı medikal ürün, kapalı kırık ameliyatı ile hastaya takıldığında açık ameliyat komplikasyonlarından kurtarıyor. Şu ana kadar ürününe 2 patent alan Kutlu, 2008 yılında üçüncü patenti almaya çalışıyor.

Aynı anda hem böbrek hem kalp ameliyatı

Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde 9 Kasım 2007'de gerçekleştirilen ameliyatla 56 yaşındaki Mustafa Canavcı adlı hastaya aynı anda hem böbrek hem kalp ameliyatı yapıldı. Ameliyatı yapan cerrahların araştırmasına göre bu tür bir uygulama dünyada ilk oldu.

Kadavradan kalp nakli 2 hayat kurtardı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, kadavradan nakil yapılan bir hastanın çıkarılan kalbi 2 minik kalp hastasına umut oldu. 4 Kasım'da gerçekleştirilen operasyonda, Canan Özdemir'in çıkarılan kalbinin aort kapağı 7 yaşındaki Ramazan Karataş'a, akciğere giden damar kapağı ise 3 yaşındaki Kardelen Turan'a takıldı. Prof. Dr. M. Emin Özdoğan, organ bağışı sayesinde gerçekleştirilen bu operasyonun, dünyada belirli merkezlerde yapılabildiğini vurguladı.

By-pass'ta başarı oranı yüzde 99'a çıktı


Dünyadaki birçok hastane, koroner by-pass ameliyatlarında sağ kalım oranını artırmak için çaba gösteriyor. Amerika ve Avrupa'da faaliyet gösteren büyük merkezlerde yaşatma oranı yüzde 98,5 iken, İstanbul'daki Memorial Hastanesi'nde bu oran yüzde 99,2. Hastanenin kalp damar cerrahisi bölüm başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ileri teknolojiyi kullandıklarını ve kaliteli hizmet verdiklerini belirtti. İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek ve Koşuyolu hastaneleri de kalp konusunda uzman.

Devlet hastanesinde robotla ameliyat

Türkiye'deki kamu hastaneleri içinde ilk robotik cerrahi cihazı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 30 Temmuz 2008'de hizmete girdi. İlk hastaları arasında ise Memorial Sağlık Grubu'nun eski ortaklarından Ahmet Gür yer aldı. Gür, "Önce Amerika'ya gidecektim. Cihazın Türkiye'de hem de kamu hastanesinde olduğunu duyunca vazgeçtim." dedi. Başhekim Eyüp Gümüş ise, cihaz sayesinde fazla ekibin ameliyata girmesinin önlendiğini aktardı.


Bu haber toplam 2318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim