• BIST 9568.41
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Dünya şampiyonu olduk

Dünya şampiyonu olduk
Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin sezaryenle doğumda, dünya 1'incisi olduğunu açıkladı.

Ancak doktorlar bu oranı azaltmak için hastane altyapılarının ve doktor desteklerinin yetersiz olduğu görüşünde.

Hamile her iki kadından birinin sezaryenle doğum yapması ve bu oranın yüzde 45’i geçmesi Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık sezaryenle yapılan yüksek doğum oranının aşağıya çekilmesi ve normal doğuma olan teşviği artırmak için çalışma başlattı. 2013 yılına kadar yüzde 45’in üzerindeki oranı yüzde 35’e indirmeyi hedefleyen bakanlığın çalışmasına Kadın Doğum Uzmanları şu yorumları yaptı:

“Teşviği olmalı”

- Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Mehmet Sait Yücebilgin: “Hastaya hangi doğum yönteminin yapılacağı vakaya göre karar verilir. Devlet hastanelerimizde epidural yani ağrısız normal doğumun çok kısıtlı olması, doğumhanelerdeki donanımların yetersiz ve hekimlerin bu yetersizliklere bağlı korku ve baskı altında olmasından dolayı sezaryen oranları doğal olarak bu kadar artar. Hekimler doğumhanelerdeki yetersiz tekniklerden, uzun süre takip yapamayacağından dolayı hastayı riske atmamak adına sezaryen doğuma karar veriyor. Çünkü hastayı normal doğuma almadan önce 8-10 saat takip etmeniz gerekiyor. Hekim ben bu hastayı elimden çıkarayım demek zorunda kalıyor. Sezaryen oranını azaltmanın en önemli gereği ağrısız normal doğumun teşviğinin yapılması”

- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Çoker: “Sezaryen oranlarının daha aşağıya çekilmesinde üç kuruma görev düşüyor: Sağlık Bakanlığı ki görevini yapıyor şu anda. İkincisi biz doktorlar; yeniden normal doğumu teşvik edici önlemleri almamız. Üçüncüsü aileler. Tüm sorumluluğu doktora vermek yerine, artık doğumdaki sorumlulukları paylaşmayı öğrenmeleri lazım. Bir kadının sezaryenle doğum yapma isteğini kimse engelleyemez engellememeli de. Kadınların kendi istedikleri doğum şeklini tercih etme hakları var. Ama bu tercihten önce mutlaka bilinçlendirilmeleri gerekiyor.”

“Hedef şart”

- Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr.Özay Oral: “Doktorlara açılan davalardan korunmak için hekimlerin yaptığı sezaryen tercihleri bu oranları artırmış olabilir. Bebek ağlıyor anne gülüyorsa ideal doğum olmuş demektir. Biz anne vajinal yoldan doğurabilir mi doğuramaz mı ona bakıyoruz. Hem fiziki olarak hem fonksiyonel olarak; kordonun bu beslenmeye engel olup olmadığı ve doğum kanalı ile bebek arasında uyumsuzluk var mı yok mu dikkate alınarak hasta bilgilendiriliyor. İki tarafı da keskin bıçak gibi ne hastalara hedef olarak normal doğum tavsiye etmek lazım ne de sezaryen olmak daha idealdir demek lazım.”

Dünyada sezeryan

ÜLKE ORANI (YÜZDE)

TÜRKİYE: 45.4

Dominik Cum.: 41.9

Brezilya: 41.3

Çin: 40.5

G.Kore: 37.7

İtalya: 37.4

Mauritius: 37

Meksika: 36.1

Malta: 34.3

Portekiz: 34

ABD: 32

Avustralya: 30.8

Şili: 30.7

Kaynak: Birleşmiş Milletler

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim