• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, Fiyatların Alım Gücüne Göre Yüksek Seyretmesinin,..

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, Fiyatların Alım Gücüne Göre Yüksek Seyretmesinin, Tüketicilerin Sokak Sütünü Tüketmeyi Tercih Etmelerine Neden Olabildiğini Bildirdi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, fiyatların alım gücüne göre yüksek seyretmesinin, tüketicilerin sokak sütünü tüketmeyi tercih etmelerine neden olabildiğini bildirdi.

Ataman, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sütün ülkenin hayvansal üretim dengeleri ve insan beslenmesi açısından stratejik ve vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi, yıllık 250-300 litre arasında değişirken Türkiye'de bu rakamın ortalama 130-140 litre ile sınırlı kaldığını vurgulayan Ataman, ülkede üretilen sütün sadece yüzde 40'ının sanayide işlendiğini belirtti.

Ataman, sektörde kayıt dışılığın devam ettiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

'Üretici örgütlerinin yetersizliği de kayıt dışılığı körüklemektedir. Küçük ölçekli, dağınık ve çok sayıda örgütsüz süt üreticisi, aracılara teslim olarak ürünlerini düşük fiyatlarla pazarlamakta, tüketici ise yüksek süt fiyatları nedeniyle sanayi sütü dışı alternatiflere kayabilmektedir. Üreticinin bilinçli olmaması ve ahır hijyeninin sağlanamaması nedeniyle çiğ sütlerimizin mikrobiyal yükü çok fazladır. Bu durum işlenmiş süt üretiminde kaliteyi olumsuz etkilediği gibi, tüketici sağlığı açısından risk oluşturmakta ve süt ürünlerinin ihracat şansını kısıtlamaktadır. Fiyatların alım gücüne göre yüksek seyretmesi, tüketicilerimizin sokak sütü tüketmeyi tercih etmelerine neden olabilmektedir. Pastörize ve sterilize sütlerin koruyucu madde içerdiği yönündeki yanlış kanı ve sözde bilimsel açıklamalar da sokak sütü tüketimini teşvik etmektedir.'

Sokak sütlerinin çevresel etkenler, yem, taşındığı kaplar gibi çok çeşitli kaynaklardan aldığı birçok fiziki ve kimyasal zararlı maddeyi bünyesinde barındırdığını belirten Ataman, hiçbir teknolojik işlem uygulanmadan satışa çıktığı için zararlı mikroorganizmaların üremesine uygun ortamlar yarattığını, bu nedenle de sağlık riski oluşturduğunu bildirdi.

Ataman, son dönemde et fiyatlarında görülen artış eğilimiyle ülkenin et ithalatı yapma noktasına getirildiğine değinerek, şöyle dedi:

'Bunun ortaya çıkmasında fiyat spekülasyonları olduğu kadar hayvancılığın geliştirilmesi için uzun vadeli ve istikrarlı politikaların uygulanamamış olması ve bu spekülasyonları önleyecek müdahale kurumlarının bulunmayışı da önemli bir etkendir. Süt hayvancılığı ülkemizde et hayvancılığını besleyen önemli bir üretim dalıdır. Süt hayvancılığının sorunları ile et hayvancılığının sorunlarının birbirinden ayrılamayacağı, sorunlar bir bütün olarak ele alınmadıkça çözüm üretilemeyeceği görülmelidir. Süt ile et arasındaki doğrudan birbirini etkileyen sorunların en aza indirgenmesi ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına engel olunması önümüzdeki dönemde en önemli politika önceliklerinden olmalıdır.'
 

sondakika.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim