• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Dünyada bir ilk! Yeni tip mürekkep

Dünyada bir ilk! Yeni tip mürekkep
Bu yöntemle, hasta henüz hayatta ve sağlıklıyken Alzheimer’ı teşhis ediyor!

ABD’de beş yıl önce “Avid Rasyofarmasötik” adlı bir şirket kuran Dr. Daniel Skovronsky, geliştirdiği yeni tarama yöntemi ve radyoaktif mürekkebi test etmek için, ölmek üzere olan Alzheimer hastaları üzerinde çeşitli deneyler gerçekleştirdi.

Skovronsky, hastalar hayattayken yaptığı beyin taramalarını ölümlerinin ardından otopsi sonuçlarıyla karşılaştırdı. Aldığı olumlu sonuçlara rağmen çalışmaları bilim çevreleri tarafından yetersiz ve etik dışı bulunan Skovronsky, geçtiğimiz 14 Mayıs tarihinde aldığı bir e-posta ile çabalarının karşılığını aldı. Test sonuçlarının yer aldığı e-postada, Skovronsky ve ekibinin geliştirdiği tarama yönteminin Alzheimer hastalığını, hasta henüz hayattayken kesin olarak belgeleyebildiği yazılıydı. Bu konudaki araştırmaların yaklaşık 20 yıldır devam ediyor olması sebebiyle, bu e-posta bilim dünyası için büyük önem taşıyordu.

YENİ TİP MÜREKKEP
ABD’deki Pittsburg Üniversitesi’nden Chester Mathis ve William Klunk da, yıllarca süren araştırmaları sonucu 2002 yılında bir hastanın beyninde Alzheimer’ın neden olduğu “plaklar”ı görüntülemeyi başarmıştı. Ancak deneylerde kullandıkları mürekkebin etkisini 20 dakika içinde kaybetmesi nedeniyle yöntemin güvenilirliği bilim çevrelerince sorgulanmış ve yetersiz bulunmuştu. Mathis ve Klunk’ın ardından Skovronsky’nin buluşu, bilim açısından büyük önem taşıyordu. Skovronsky ve ekibi, mürekkebin silinmesi sorununu, kanser taramalarında rutin olarak kullanılan “Fluorine 18” maddesini mürekkebe katarak çözdü. Böylece güvenilir bir biçimde Alzheimer’ın neden olduğu “beyin plakları”nı görüntülemeyi başardı. Alzheimer’ın kesin kanıtı olarak kabul edilen beyin plakları, hasta kişilerde çok yoğun olarak görülürken, sağlıklı beyinlerde görülmüyor.

HAWAİİ KONFERANSI
Plakların Alzheimer ile olan bağlantısı uzun zamandır biliniyordu. Ancak bu yeni görüntüleme tekniği ile hastaya, henüz Alzheimer belirtilerini yaşamaya başlamadan teşhis konulabilecek. Bu da erken tedaviyi mümkün kılacak. Yeni tanı yöntemi, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Hawaii Eyaleti’nde yapılan Uluslararası Alzheimer Konferansı’nda tartışmaya açıldı. Bilim adamları, yeni tanı yöntemi sayesinde semptomlar henüz oluşmadan hastalığın tedavisine başlamanın mümkün olacağını söylediler.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3659 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim