• BIST 9530.47
  • Altın 2476.557
  • Dolar 32.4225
  • Euro 34.7083
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Dünyada bütün kapılar dışarı açılıyor

Dünyada bütün kapılar dışarı açılıyor
İzzet Çiçek’in ölümü kapıların yönüyle ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirdi.

Hastane tuvaletinde sıkışarak hayatını kaybeden İzzet Çiçek’in ölümü kapıların yönüyle ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirdi. Mimarlar Odası, “Her binada bütün kapıların dışarıya açılması gerekir” dedi.

Genç avukat İzzet Çiçek’in (38) tedavi gördüğü hastanedeki tuvalette klozetle kapı arasına sıkışarak hayatını kaybetmesi kapıların açılma yönüyle ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirdi. Konuyla ilgili daha önce çalışan Türkiye Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ratip Kansu, “özellikle hastaneler ve başka kaçış yeri olmayan binalarda kapılar 180 derece dışarıya açılmalıdır. Bunun için yönetmeliğe gerek yok. Yönetmelikler ders kitabı değildir” dedi.

‘Mimari hata’

“Her türlü binada iç ve dış kapıların dışarı açılması gerektiğinin mimarlık okutulurken öğretildiğini vurgulayan Ratip Kansu VATAN’a şöyle konuştu. “İngiltere’de dükkanların bile kapısı sokağa açılır bizde içeriye açılır. Kuşkusuz dışarıya açılması lazım çünkü bir panik anında özellikle yangın kaçışlarında dışarıya rahat çıkılabilmesi için bu zaruridir. Hasta herhangi bir şekilde fenalaşıp tam kapının önünde yığılırsa panik halinde yardıma koşanlar kapıyı açayım derken hastaya zarar verecektir. Bu bir kere mimari bir hata. Bunu düşünüp yapmamak mimarın kendi bilgi eksikliği. Yönetmeliğe konulması lazım mı? Demek ki bizim ülkemizde konulması gerekiyor.”

‘180 derece açılmalı’

“Kapının içeriye mi dışarıya mı açılacağını ayrıntılı olarak mevzuata koymak abesle iştigal. Hastane yapılırken refleks olarak bunun düşünülmesi lazım. ‘Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde tuvalet kapılarını düzenleyen madde konmamış. Konmadığı için bazı kimseler kendisini sorumsuz hissedebilir. Ama vicdanen bu sorumluluğun hissedilmesi lazım. Ülkemizde hastanelerde tuvalet kapıları çıkış kapısına yakındır dışarıya açılır fakat başhekim beğenmez kapıların içeriye açılması talimatı verir. Bursa’da bir hastanede sonradan yapılan müdahaleler nedeniyle yangın kontrol edilememişti. Hastanelerde ve özellikle yangın yönetmeliğinde vardır; başka bir kaçış yeri olmayan yerlerde, kapıların hep dışarıya doğru açılması gerektiği söylenir. Kapıların da 90 derece değil 180 derece açılıp tamamen koridoru genişletecek şekilde detaylandırılması lazım. Dışarıya açılacağı mevzuatlarda yazılıdır ama 180 derece olacağı da yazılmaz yani. Yönetmelik dediğiniz ders kitabı değildir ki.”

Soruşturma açıldı

Tedavi gördüğü Mersin Devlet Hastanesi’nde babasının yardımıyla tek kişilik tuvalete tekerlekli sandalye ile giren ve burada fenalaşan İzzet Çiçek, klozet ile kapı arasına sıkışmıştı. Görevlilerin 10 dakika süren çabasıyla çıkarılabilen Çiçek, 1 saat süren kalp masajına rağmen kurtarılamamıştı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak’ı telefonla arayıp, soruşturma talimatı verdi. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulacak komisyon, tuvaletleri inceleyecek.

Sağlık Bakanlığı: Yeni hastanelerde zorunlu eskilerde çalışıyoruz

Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklamayla inceleme ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Hastane mimarisi ile ilgili gelişmeler süreklilik arz eden ve Bakanlığımızın yürüttüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde üzerinde hassasiyetle durulan önemli bir husustur. Hastane mimarisinde diğer unsurlar yanında merkeze alınan konu hasta güvenliğidir. Kapıların dışarı açılması konusu bu noktada üzerinde titizlikle durduğumuz ve hasta güvenliği açısından ciddiyetle değerlendirdiğimiz bir konudur. Bu gereklilik özel hastaneler yanında yeni yapılan ve tadilata alınan bütün kamu hastanelerinde zorunlu olarak uygulanmaktadır. Tadilat ya da tamamen yenilenme programı kapsamında olmayan kamu hastaneleri için de kapıların dışarı açılması ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2206 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim