• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Dünyada diyabet alarmı

Dünyada diyabet alarmı
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 220 milyon kişinin diyabet (şeker) hastası olduğu belirtildi. Prof. Dr. Ramis Çolak, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda çok ciddi uyarılarda bulunduğunu söyledi...

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda çok ciddi uyarılarda bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çolak, “Dünyada ve ülkemizde şeker hastası sayısı giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada şeker hastası sayısı 220 milyona ulaştı.

Bu sayının 2025 yılında 350 milyona çıkması bekleniyor. Çok hızlı bir artış söz konusu. Ülkemizde de durum aynı ve gidişat hiç iç açıcı değil” diye konuştu.

Prof. Dr. Çolak, bu yıl Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler işbirliği ile 15 ilde 540 merkezde yapılan çalışmada Türkiye’de erişkin nüfusta diyabet hastalığı görülme oranının 1997’de yüzde 7.2 iken 2010 yılında yüzde 13.7’ye yükseldiğinin saptandığını söyledi.

Diyabet görülme yaşında da düşüş olduğunu kaydeden Prof.Dr. Çolak, “1997 yılında şeker hastalığı erişkinlerde en sık 45- 49 yaş arasında görülürken 2010 yılında 40- 44 yaşa kadar indi.

Çocuklarda da şeker hastalığının özellikle 10- 12 yaş arasında sık görüldüğü tespit edildi” dedi.

"DEVLET POLİTİKASI OLUŞTURULMALI"
Dünyada tedavi giderleri açısından kanserden sonra en çok para harcanan hastalığın diyabet olduğuna da dikkat çeken Prof. Çolak, hastalığın artışının engellenmesi için devlet politikalarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yaprak KOÇER

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5028 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim