• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

''Dünyada İlk'' Ayak parmağı eline nakledildi

''Dünyada İlk'' Ayak parmağı eline nakledildi
Bursa'da, pres makinesine kaptırdığı sağ el baş parmağını kaybeden kişiye, 11 saat süren ameliyatla ayağından parmak nakledildi.

 Bursa'da, pres makinesine kaptırdığı sağ el baş parmağını kaybeden kişiye, 11 saat süren ameliyatla ayağından parmak nakledildi.

Özel bir hastanede ameliyatı gerçekleştiren plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Dr. Adnan Erdem, yaptığı açıklamada, Yasin Çiçek'in pres makinesine kaptırdığı parmağının, çok ezik ve parçalı olması nedeniyle tekrar yerine dikilemediğini söyledi.

Gerekli müdahalenin ardından, bir ayak parmağını el baş parmağı yerine nakledilebileceğini anlattığı hastasına, düşünmesi için süre verdiğini ifade eden Erdem, hastasının, 3 ay sonra ameliyat olma talebiyle kendisine geldiğini belirtti.

Erdem, pres yaralanmalarının, kopan uzvun yaşayabilirliği ve eski fonksiyonunu kazanması açısından en talihsiz yaralanmalar olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Hasta, kaza sonucu elin fonksiyonunun neredeyse yarısını yerine getiren baş parmağını kaybetmişti. Hasta kararını verdikten sonra yaklaşık 11 saat süren başarılı bir ameliyat sonucu, sol ayağının ikinci parmağını, kopmuş olan sağ elinin baş parmağının yerine naklettik. Operasyon son derece başarılı geçti''

Ameliyatın, damar ve sinir onarımları, kemik ve eklemlerin tekrar eski işlevlerine kavuşturulması, tendonların onarımı ve yumuşak doku örtüsünün sağlanması gibi çok sayıda alt grup problemi içerdiğini vurgulayan Erdem, normalde bu tip ayaktan ele parmak nakillerinde, teknik açıdan daha kolay olduğu için ayak baş parmağının tercih edildiğini, ancak ayakta bıraktığı bozukluğun çok daha düşük olması nedeniyle nakil için baş parmağın yanındaki parmağı seçtiklerini vurguladı.

-''DÜNYADA İLK''-

Erdem, ayaktan ele parmak nakillerinde, standart olarak tek atar damar kullanımının literatürde yeterli göründüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Fakat biz daha güvenli olması için hastaya ikinci bir arter sistemi daha yaptık. Böylece taşıdığımız parmak, hem sırttan hem de karından gelen iki ayrı atar damar sistemiyle beslenmiş oldu. Çünkü bu tip ameliyatlarda, özellikle erken dönemlerde atar damarın tıkanması veya parmağı yeterince besleyememesi, sık görülen sorunlar arasında yer alıyor. İki atar damar sistemini dahil ederek, bu riski çok azaltmış olduk. Böylelikle rahat ameliyat sonrası dönem geçirdik, bizi üzen herhangi bir durumla karşılaşmadık.

Ayrıca ayak parmağının atar damar sistemi, işaret parmağının atar damar sistemine ters akımlı olacak şekilde birleştirildi. Böylelikle eldeki sistemin işleyişine, en az zarar verilmiş oldu. Bu yöntem, dünya tıp literatüründe ilk kez yapılıyor. İlk önce iki ay sonra düzenlenecek ulusal kongrede sunacağım bu yöntem, uluslararası bir tıp dergisinde de yayımlanacak.''

Hastanın ameliyattan sonra bir hafta süresince hastanede takip edildikten sonra, dolaşım sorunu olmayacak şekilde taburcu edildiğini belirten Erdem, kemiği yerinde tutacak cihazların, yaklaşık 6 hafta sonra çıkarılacağını ve hareket için en az 3 ay sürecek bir fizik tedavi programı uygulayacaklarını anlattı.

Erdem, tedavi süreci sonucunda, baş parmağın yeterli duyu ve oldukça iyi fonksiyon kazanacağını beklentisinde olduğunu dile getirdi.

-DOĞUŞTAN PARMAĞI OLMAYAN ÇOCUKLARA DA YAPILABİLİR-

Dr. Adnan Erdem, bu ameliyatın sadece kazalarda değil, doğuştan parmağı olmayan çocuklar için de yapılabileceğine dikkati çekerek, ''Özellikle bir elinde hiç parmağı olmayanlara, ayaktan 2-3 parmak alınarak, blok nakiller yapılabilir ve elde belli bir tutma yakalama fonksiyonu sağlanabilir. Bunlar teknik olarak daha özel ameliyatlar olmakla birlikte, yine başarı şansı olan ameliyatlar. Kalem tutma gibi çok önemli fonksiyonları sağlayan işaret parmağının rekonstrüksüyonunda da bu yöntem önerilebilir'' dedi.

-''PARMAĞI YER DEĞİŞTİREN HASTA''NIN GÖRÜŞLERİ-

Bir yıllık evli olan 28 yaşındaki Yasin Çiçek (28) ise başta aklına yatmadığı için nakli kabul etmediğini, ancak anlatılanlar doğrultusunda ameliyata ikna olduğunu söyledi.

Ameliyata ikna oluşunda, parmağını kaybettiği süreçte yaşadığı kötü tecrübelerin de önemli rol oynadığına değinen Çiçek, şunları kaydetti:

''Sağ elimi kullandığım için birçok şeyi ya yapamadım ya yapmakta zorlandım. Mesela telefonu elinizden düşürdüğünüz zaman, psikolojik açıdan ister istemez çöküyorsunuz. Ameliyatın sonucu güzel oldu. Operasyonun üzerinden henüz 15 gün geçtiği için elimi kullanamıyorum ama dokunduğum şeyleri hissedebiliyorum. Psikolojik olarak da kendimi iyi hissediyorum.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim