• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Dünyada ilk kez hamile kadına kalp ameliyatı yapıldı

Dünyada ilk kez hamile kadına kalp ameliyatı yapıldı
32 yaşındaki .5 aylık hamile Melek Kaya'ya mekanik kalp kapağı takıldı. Böyle bir operasyonun dünyada ilk kez gerçekleştirildiği belirtildi.

Kayseri'de özel bir hastanede, kalp kapağı aniden tıkanan 3.5 aylık hamile bir hastaya kalp ameliyatı yapıldı. Böyle bir operasyonun dünyada ilk kez gerçekleştirildiği belirtildi.
7 yıl önce kalp romatizması nedeniyle gelişen kalp kapağı rahatsızlığı sonrasında mitral kapağı değiştirilen 32 yaşındaki 3 çocuk annesi Melek Kaya'ya mekanik kalp kapağı takıldı. Ancak 3.5 ay önce hamile kaldığını öğrenen Kaya'nın kalp kapağında, mekanik kapak takılmış hastaların kullanmak zorunda olduğu Comadin isimli ilacı bebeğe zarar verebileceğini düşünerek son 1.5 aydan beri kullanmadığı için dev pıhtı oluştu. Ardından Kaya, pıhtıdan atan parça sebebiyle felç geçirdi. Acil ameliyat için özel bir hastanede giden Kaya'nın ve bebeğinin ciddi risk altında olduğu tespit edildi. 3 saat süren ameliyatla pıhtı nedeniyle çalışmaz halde bulunan kapak çıkarılıp yerine yeni kapak takıldı. Ameliyat esnasında kalbi bir saat boyunca durdurulan hastada kullanılan özel tekniklerle bebeğin de hayatını devam ettirmesi sağlandı.

Ameliyatı gerçekleştiren kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mesut Özcan, kalp kapağının ani tıkanması sebebiyle 3.5 aylık hamile olan bir hastaya dünyada bir ilki gerçekleştirilerek kalp ameliyatı yaptıklarını söyledi. Bu tür bir ameliyatın dünya literatüründe bir ilk olduğunu ifade eden Özcan, "Hasta nefes darlığı, göğüs ağrısı, kısmi felç nedeniyle bir sağlık kurumuna başvurmuş ve hasta tedavi altına alınmış. Bu durumda iken hasta hakkında merkezimize bilgi verildi ve acil ameliyat için hemen hazırlıklara başlandı. Bir saat içinde gerekli tetkikler ve durum değerlendirilmesi yapıldıktan sonra hasta acilen ameliyata alındı. Annenin de bebeğinin de hayati riski olduğunu tespit ettik. 3 saat süren ameliyatla pıhtı nedeniyle çalışmaz halde bulunan kapağı çıkararak yerine yeni kapak taktık. Ameliyat esnasında kalbi bir saat boyunca durdurduk. Annede kullanılan özel tekniklerle bebeğin de hayatını devam ettirmesini sağladık. Ameliyat sonrasında yapılan kontrollerde, bebeğin son derece sağlıklı olduğu gözlendi. Ameliyattan 24 saat sonra hasta ayağa kaldırılıp yürütüldü. Anne ve bebeğin sağlığı şu anda son derece mükemmel durumda. Kalp kapakçığının bu şekilde aniden tıkanması durumunda gelişen tablo ölümcüldür. Hastaların çoğu hastaneye ulaşamadan hayatlarını kaybeder. Kalp kapağının ani tıkanması sebebiyle aynı zamanda hamile olan hastaya yapılan acil kalp ameliyatı dünya literatüründe bir ilktir" şeklinde konuştu.

Hasta Melek Kaya ise ameliyatı yapan Mesut Özcan ve ekibine çok teşekkür ettiğini söyleyerek 4. çocuğu olan 3.5 aylık bebeğine doktorun ismini vereceğini söyledi. Kaya, hayati risk taşımadığı ve bebeğinin sağlığı yerinde olduğu için çok mutlu olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3008 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim