• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Dünya'da ilk vaka: Önce TAVI arkasından karaciğer nakline girildi

Dünya'da ilk vaka: Önce TAVI arkasından karaciğer nakline girildi
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde bir hastanın ameliyatsız kalp kapakçığı değişmesinin ardından karaciğer nakliyle sağlığına kavuşması vakası yayınlanacak uluslararası makalelerle tıp literatürüne girecek.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen, siroz hastalığı nedeniyle karaciğer nakli olması gereken Şeyhmus Özgün'ün (66), yaklaşık 3 yıl önce hastanelerine başvurduğunda kalp kapağında darlık tespit ettiklerini söyledi.

Karaciğer nakillerinde normal koşullarda kalple ilgili bazı sorunlarla karşılaşabildiklerini anlatan Özdemir, nakil için önce kalp hastalığından tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir, genel durumu kötü olan hastaya TAVI yöntemi uygulayarak ameliyatsız kalp kapakçığını değiştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Hasta siroz hastası olduğu için ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyat riskli olduğu için anjiyo yöntemi uyguladık. Kalp kapakçığını değiştirdikten yaklaşık 2 hafta sonra hastamız karaciğer nakline girdi, canlıdan canlıya başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Hastamızın takibi yaklaşık 2,5 yıldır devam ediyor ve son derece iyi. Kalp ve karaciğer açısından herhangi bir sıkıntısı yok. Genel durumu da son derece sağlıklı."

- "Dünyada ilk vaka"

Koordineli bir çalışmanın sonunda dünyada ilk defa böyle bir hastanın tedavi edildiğini aktaran Özdemir,

"Bu, her iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada ilk vaka. Literatüre de bakıldığında ardışık operasyon yapılan dünyadaki ilk hasta. Önce TAVI arkasından karaciğer nakline girildi. Tek vakalar var ancak iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada tek vaka. Bunun literatüre girmesi için yayınlayacağız"
dedi.

Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise karaciğer hastalarının, beraberinde kalp rahatsızlıklarını da taşıyan bir hasta grubu olduğunu söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Çok sayıda hastaya kalp veya başka hastalıklarından dolayı karaciğer nakli yapamıyoruz. Çünkü bu hastalar bu kadar ağır bir ameliyatı kaldıramıyor. Bu tür hastalar karaciğer hastalığından dolayı kalp ameliyatı da olamıyorlar. Böyle bir ikili problemle karşı karşıyayız. Bu hasta da son derece sıkıntılı bir hastaydı. TAVI yöntemiyle kalp sorunu çözüldü ve bize sorunsuz bir hasta verildi. Biz de kalp açısından sorunları giderilmiş bir hastaya karaciğer nakli yaptık ve 2,5 yıl sonra hastamızın durumu ortada. Son derece başarılı."

Şeyhmus Özgün de uzun yıllar yaşadığı sağlık sorunlarının tedavisi için çok sayıda hastane gezdiğini ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Mardin Devlet Hastanesinden Malatya'ya sevk edildiğini ve buradaki operasyonlarla sağlığına kavuştuğunu dile getiren Özgün, "Tüm doktorlara teşekkür ediyorum, hocalarıma minnettarım" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2772 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim