• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

"Dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke yok"

"Dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke yok"
"En genç emeklilik Türkiye'de, yanı başımızda gidin Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Karadağ'a, Sırbistan'a, doğuya Türk cumhuriyetlerine, Avrupa'ya nereye giderseniz gidin, 60 yaşından aşağıda emeklilik yok ama Türkiye'de 50 yaşında emeklilik var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke olmadığını belirterek, "Türkiye'ye haksızlık etmeyelim, Türkiye'nin geleceğine taş koymayalım. Burada popülizm olmaz. Bu siyaset yapılmayacak bir iştir. Burada bir siyaset yaparsak, yapıldı 1991'de siyaset, benim babam da şapkayı tavana atmıştır büyük ihtimalle, şimdi 97 yaşında babam, 'Erken emekli olurum' diye" dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (BESOB) bağlı oda başkanları ve Kapalı Çarşı'daki "Alt Çarşı"daki esnafı ziyaret eden Çelik, bakanlığının çalışma hayatına ilişkin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik, Bakanlar Kurulunda uzun süre tartıştıktan sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına bir madde koyduklarını hatırlatarak, "Şimdi esnaf kardeşimiz esnaflıktan ayrılmış ama 1, 2, 3 yıllık Bağ-Kur prim borcu var. Şimdi bu esnaf kardeşimizin sağlıktan yararlanma imkanı yok. Neden? 60 gün prim ödemediği zaman, sağlıktan yararlanma imkanı yok. Bir yılı aşmış prim ödeyememiş, esnaflığı bırakmış veya esnaflığa devam ediyor da prim ödeyemiyor. Bir başka ifadeyle 10 yıllık prim borcu var, dolayısıyla sağlıktan yararlanamıyor ama primleri ödeme şansı yok" diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortasını bütün vatandaşlar için çıkardıklarını vurgulayan Çelik, kapsam içinde olmasına rağmen esnafın bundan yararlanamadığını anlattı. Bu konuda da düzenlemeye gittiklerini bildiren Çelik, şöyle devam etti:

"Ne yapalım? Prim borcu olanın primini dondurduk, emekliliğini de dondurduk, 'Kardeşim git şimdi gelir testine gir, sağlıktan yararlanmaya devam et. Ne zaman imkanın olursa, eski prim gününle prim borcunu ihya edebilirsin ve borçlanarak tekrar emekli olabilirsin ama bugün sağlıktan mahrumiyetini ortadan kaldıralım, sen de sağlıktan yararlan' diye maddeyi koyduk. Şu anda Meclis'te komisyonlardan geçti, önümüzdeki hafta, bu hafta değil, bir sonraki hafta Genel Kurul'dan geçecek. Böylece 1 milyon 300 bin esnafımızın, prim borcu olan esnafımızın sağlıktan yararlanamama gibi bir sıkıntısını tümden ortadan kaldırmış oluyoruz."

Çelik, primlerin yapılandırılmasını da gerçekleştirdiklerini, halen tam netice alınmamasına rağmen 2 milyon 200 bin kişi ve firmanın yapılandırmaya girdiğini belirterek, "Tam 4,5 milyar lira peşin olarak ödeme gerçekleşti ve 36 milyar liralık da yapılandırma gerçekleştirildi. Bunların içerisinde 1 milyon Bağ-Kur'lu kardeşimiz de bu yapılanmaya iştirak ettiler" ifadesini kullandı.

Esnaf kredileri ve faizlerle ilgili 2002'den beri çok yoğun mücadeleler verdiklerini anlatan Çelik, kredi faizlerinin minimize edilmesi noktasında önemli neticeler aldıklarını, dönemin Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da da desteğiyle 800 şubeden 200'e inen esnaf kredi kooperatif merkezlerinin bine çıktığını belirtti.

- "Bölgemizdeki ateş çemberine rağmen..."

Çelik, "Sosyal Güvenlik Destek Primi"ne bir çare bulsanız?" şeklinde talepler geldiğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Yüzde 15 kesintiyle ilgili. O da hemen bizim masamızda duran bir konudur, çalıştığımız bir konudur şu anda. 'Hangi yaş ne şekilde, hangi dönemlerde bu konudaki kesintiyi kaldırabiliriz?' Bu çalışmayı şu anda bütün bakanlıklarımızda gerçekleştiriyoruz. İnşallah her gün iyiye, daha güzele koşuyoruz. Dünyadaki bütün sıkıntılara, problemlere, bölgemizdeki ateş çemberine rağmen, Allah'a şükür Türkiye, insanımızın şartlarını, koşullarını, iyileştirme mücadelesi içerisinde. Her şey bitti mi? O zaten mümkün değil. Aşılabilecek sorunlarla uğraşmak gerekiyor, aşılamayacak sorunları Allah vermesin. Suriye'de, Irak'ta hangi sorunu aşacaksınız? Hatta Yunanistan'da yaşanan sorunlara baktığınız zaman devasa, katmerli, aşılması zor sorunlar ama çok şükür bizimkilerin elimiz değdiği, hükümete taşındığı an bir bir çözüldüğünü görüyorsunuz."

- "Taşeronla ilgili sıkıntıların tümünü bitirmiş oluyoruz"

Bakan Çelik, bir soru üzerine, "taşeron" diye bir kavramın yaygınlaştırıldığını, aslında "alt işveren" ifadesinin daha uygun olduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili çok önemli bir düzenlemenin Meclis'ten geçtiğini belirtti.

Bunların gözardı edildiğini anlatan Çelik, "(Taşeron) diye ifade ettiğiniz işçilerimize bir kere 3 yıllık sözleşme yapma imkanı getirdik. Yani 11,5 ay çalışan işçiler şimdi, en az 3 yıl çalışacaklar. 3 yıllık bir iş güvencesi geldi. Yıllık izin hakları yoktu, yıllık 15 gün izin hakkını elde ettiler. Kıdem tazminat hakları yoktu, şimdi kamunun güvencesinde kıdem tazminat hakları onlara verildi. Örgütlenme hakları yoktu, şimdi sendikalı oldular, toplu sözleşme haklarını elde ettiler. Diğer işçilerin elde ettiği haklar ne ise bunların tamamı alt işveren işçisine de verildi. Şu anda bu yönüyle bir problem yok" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Hangi işler asıl, hangi işler alt işveren işidir?" noktasında sorun olduğunu, bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O çıkmadı henüz, o çıktığı an bundan sonra yardımcı işlerle asıl işler birbirine karışmayacak. Onun çıkışı için şu anda sosyal taraflarla, sendikalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz, böylece geleceğe dönük taşeronla ilgili sıkıntıların tümünü bitirmiş oluyoruz. Diyeceğiz ki burada çalışanlar asıl işçidir, şurada temizlik, güvenlik, yemek işini yapanlar mesela bunlar yardımcı işlerdir ama diğer işler ise asıl iştir diye bu Bakanlar Kurulu kararından sonra netleşmiş olacak ve bu kargaşa tümden bitmiş olacak. Onun için şu andaki çalışmamız Bakanlar Kurulu kararı üzerindedir. Gelecek hafta salı veya çarşamba günü sendikalarımıza bu yardımcı işlerin belirlenmesiyle ilgili görüş almamız gerekiyor, o yazıları gönderiyoruz. 'Hangi işler yardımcı iştir, siz bize gönderin' diye talepte bulunacağız. Onlardan geldikten sonra biz de Bakanlar Kuruluna sunmuş olacağız."

- "Burada popülizm olmaz"

Erken emeklilik konusunu, sosyal güvenlikte yaşanan olaylardan sonra Türkiye'de aklıselim kimsenin isteyeceği kanaatinde olmadığını vurgulayan Çelik, "Ülkede, 'kendimi, ülkemi, çocuğumu, torunumu seviyorum' diyen kim varsa bunlar erken emekliliği istemez çünkü onun acısını yaşadık" görüşlerini iletti.

Çelik, erken emeklilikten kaynaklanan sıkıntıları halen telafi edemediklerini, sosyal güvenlik reformunu yaptıktan sonra şartların giderek iyileşmeye başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yani SSK hem zarar ediyordu hem sağlık hizmeti veremiyordu. Şimdi herkese sağlık hizmeti, ilaçları veriyoruz, sonuna kadar kapıları açtık ama diğer taraftan da emeklilik yaşı 50. Şu anda 50. Böyle bir Türkiye. Bir tane örnek yoktur, dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke yoktur. Onun için Türkiye'ye haksızlık etmeyelim, Türkiye'nin geleceğine taş koymayalım. Burada popülizm olmaz. Bunu Meclis kürsüsünde de söylüyorum. Bu siyaset yapılmayacak bir iştir. Burada bir siyaset yaparsak, yapıldı 1991'de siyaset, benim babam da şapkayı tavana atmıştır büyük ihtimalle, şimdi 97 yaşında babam, yani 'Erken emekli olurum' diye. Öyle değil mi? Senin baban da şapkayı tavana atmıştır, demiştir ki 'Helal olsun ya 38 yaşında emekli oluyoruz' diye. Sonra bedelini çocuklar, torunlar ödüyor."

- "En genç emeklilik Türkiye'de şu anda"

Bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"En genç emeklilik Türkiye'de şu anda. Yanı başımızda gidin Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Karadağ'a, Sırbistan'a, doğuya Türk cumhuriyetlerine, Avrupa'ya nereye giderseniz gidin, 60 yaşından aşağıda emeklilik yok ama Türkiye'de 50 yaşında emeklilik var. Onun için 'Daha da erken emekli olalım' gibi bir şey demek... Petrolümüz, doğalgazımız yok, inşallah petrolü, doğalgazı çıkarırız. Geçen gün bir devletin kralı, bütün çalışanlarına birer maaş verdi. Biz de isteriz ki iki maaş verelim, maaşları üç misli artıralım, bunu istemez miyiz ama petrolün, doğalgazın olacak böyle zahmetsiz bir yerden gelirin olacak. Siz vergi veriyorsunuz, sizin verginizi en güzel şekilde kullanarak yol, köprü, Marmaray geçitleri, Bolu Tüneli'ni, Karadeniz Otoyolu'nu, Doğu Anadolu'ya duble yollar, havaalanları yapıyoruz. Sağlıkta, 60 milyar lira harcıyoruz. Hangi alana bakarsanız bakın bunlar hep verdiğiniz vergilerle oluyor. Doğru kullanırsanız vergileri vatandaşa hizmet dönüyor, doğru kullanmazsanız, ülkeyi iflasa götürürsünüz."

Bu haber toplam 2256 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim