• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Düşüğe yardımcı olan ilaca yasak

Düşüğe yardımcı olan ilaca yasak
Sağlık Bakanlığı, mide ülseri tedavisinde kullanılan ancak gebeliği sonlandırmada da etkili olan iki ilacın satışını kısıtladı...

Mide ülserlerinin tedavisinde kullanılan, aynı zamanda gebeliği sonlandırmada yardımcı etkisi bulunan mizoprostol içeren Cytotec ve Arthrotec adlı ilaçların satışı Sağlık Bakanlığı tarafından hastane eczaneleri haricinde yasaklandı.

“Mizoprostol Etken Maddeli ürünlerin tüm partilerine geri çekme işlemi hakkında bilgi” konu başlığıyla ilgili birimlere İlaç Takip Sistemi (İTS) tarafından gönderilen e-postada, “Cytotec tablet 200 mcg, Arthrotec (tüm formları) adlı ürünlerin tüm partilerine; 15 Ağustos 1986 tarih ve 19196 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Farmasötik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme ve Terkipleri ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik’e göre 2. sınıf eczane seviyesinde (hastane eczaneleri hariç) 09.07.2012 tarihi itibari ile geri çekme işlemi uygulanmıştır” denildi.

Konuyla ilgili olarak Milliyet’e bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, mide ilacı olarak bilinen söz konusu ilaçların yan etkilerinin hastane ortamında kontrollü kullanım gerektirdiğinden hastane eczaneleri haricinde geri çekildiğini doğrulayarak, “ilacın amacı dışında kullanıldığı tespit edilerek olası sağlık sorunları nedeniyle sadece hastanelerde doktor kontrolüyle kullanılmasının amaçlandığını” ifade etti.

“Medikal kürtajı destekleyici ilaç”
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Gülnihal Bülbül, Cytotec adlı ilacın düşüğe yardımcı bir ilaç olduğunu belirterek, “Cytotec, ‘Medikal abortus’ (medikal kürtaj) dediğimiz yani tıbbi müdahaleye gerek kalmadan düşük yaptırmak için kullanılan iki ilaçtan biri. Düşük için beraberinde kullanılması gereken ikinci ilaç var ama Türkiye’de henüz yok. Cytotec mide ilacı olarak bulundu ancak sonradan gebeliklerde düşüğü kolaylaştırıcı etkisi fark edildi. Söz konusu ilaç, bazen ölü bebek olunca düşük için yardımcı yöntem olarak kullandığımız, medikal kürtajı destekleyen bir ilaç” diye konuştu. Cytotec adlı ilacın prospektüsünde, “Cytotec, uterus tonusunu ve kontraksiyonlarını artırdığından, düşük veya düşük tehdidine neden olabileceği için, hamile kadınlarda ve bir hamilelik düşünen kadınlarda kullanılmamalıdır” ifadeleri yer alıyor. Hamileliğin 9. haftasına kadar “medikal kürtaj” olarak bilinen ilaçla düşük yöntemi, iki ilacın kullanımıyla mümkün olabiliyor. Kürtajın yasal olmadığı bazı ülkelerde kadınların düşük için kullandığı mizoprostol maddeli ilaçlar, yanlış kullanım halinde sağlığı tehlikeye sokuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3963 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim