• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Düz tabanlı olmak vücudun 4 bölgesini ağrıtıyor!

Düz tabanlı olmak vücudun 4 bölgesini ağrıtıyor!
Ayağında düztabanlık sorunu bulunan kişiler hem günlük hareketlerinde sıkıntı çekiyor. Hem de bu sorun nedeniyle vücutları yıpranıyor.

Düztabanlıkta kişinin ayak, diz, kalça ve belin alt kısmındaki bölgede devamlı ağrı meydana geldiğini belirten International Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, “Tendonlarda aşırı ödem oluşuyor, tendinit, bursit gibi iltihaplar hatta yırtıklar bile görülebiliyor. Burada sorun sadece ayağın düz basması değil. Ayak yukarı ve aşağı esneme hareketini, yetersiz bağ desteği nedeniyle yapamadığından sorun yaşanıyor. Bu nedenle öncelikle kişiye özel tabanlıklar ile tedavi gerekiyor. Kalıcı ağrı durumlarında ise cerrahi tedavi uygulanıyor” diyor.

İnsanın normal anatomik yapısında, ayak ve dizlerin belirli bir açıyla dizilimi sözkonusu oluyor. Bu dizilimin nasıl olduğu konusunda bilgi veren Doç. Dr. Sezgin Sarban, şunları söylüyor:  

“Normalde insanın dizleri dümdüz bir hat üzerinde, bir çizgi gibi değildir. Dizler bacak ve uyluk kemikleri arasında yer alıyor ve bu iki kemik arasında 5-7 derecelik dışarı doğru bir açı oluyor. Aynı şekilde ayakların taban kısmında da rahat yürümeyi sağlayan bir doğal oyukluk bulunuyor. Bu oyukluğun azalması veya kaybolmasıyla düztabanlık ortaya çıkıyor. Düztabanlık da dizlerin açısını bozarak tendinitlere ve kireçlenmeye yol açıyor. Dizlerden sonra kalça ve belde de dizilim bozukluğu oluyor, vücudun genel olarak duruşu bozuluyor. O yüzden ciddiye alınmalıdır.”

DÜZTABANLIK DOĞUŞTAN GELİYORSA KİREÇLENME DAHA FAZLA

Doğuştan ileri derecede düztabanlık sorunu olan kişilerde ayak, diz ve kalçadaki sorunlar daha yüksek oranda görülüyor. Kas dengesizliğine bağlı olarak kireçlenmeler ortaya çıkıyor. Düztabanlıkta, ayak tabanının altında, orta ve ön ayak arasında kemikleri birbirine bağlayan çok sayıda bağ bulunduğunu ve burada belli bir açının olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Sezgin Sarban, şunları söylüyor:

“Dü tabanlık sorunu olan kişilerde bu açı azalıyor.  Normal bir ayağa arkadan baktığınızsa sadece serçe parmağını görebilirken, düztabanlığın olduğu bir ayağa arkadan baktığınızda ayak adeta yere yapışıyor, bu nedenle 3-4 ve 5. parmaklar görülüyor. Aşırı pronasyon dediğimiz bu durumda arka ayaktaki iki kemik arası boşluk (sinus tarsi) azalıyor. Düztabanlığı olan kişilerde ayağın bu boşluğu azaldığından ayak normal hareketliliğini kaybediyor, aşırı pronasyon gibi normal olmayan hareket kazanıyor.”

DÜZTABANLIK AMELİYATLA GİDERİLEBİLİYOR

Düztabanlık sorunu bulunan kişilere çeşitli tekniklerle cerrahi operasyon uygulandığını belirten Doç. Dr. Sezgin Sarban, bu teknikleri şöyle sıralıyor:

- Arka ayakta bu anormal hareketi azaltarak tüm belirtilerin önüne geçilmesini sağlayan bir ameliyat tekniği var. “Artroeresis” dediğimiz bu ameliyatta arka ayaktaki normal olması gereken boşluğa bir adet implant yerleştirmek mümkün. Bu ameliyat ayağa içten yerleştirilmiş tabanlık gibi de düşünülebilir.

- Daha ileri ağrılı hastalıkta “tibialis posterior tendonu yetmezliği” gelişmişse tendon transferleri ve arka ayak kemiği kaydırma veya dış kolonu uzatma ameliyatı yapılabilir.  

- Ayak hareketliliği kaybolmuş, kireçlenmiş, ağrılı bir hasta sözkonusuysa, sert düztabanlık dediğimiz durumda son seçenek olarak düz basan bir ayak elde etmek için orta-arka ayağın dondurulması ameliyatı gerekli olabiliyor. Ameliyatlardan sonra hastalara lastik tabanlı şok emici ayakkabılar öneriyoruz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 32347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim