• BIST 9543.86
  • Altın 2488.825
  • Dolar 32.4918
  • Euro 34.799
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Düzenlemeler umut veriyor

Düzenlemeler umut veriyor
Geçtiğimiz ekim ayında yürürlüğe giren ve acil servislere yeni standartlar getiren tebliğ, Türkiye'de acil tıp alanında çok önemli ve yerinde bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Onur Polat, acil servislerle ilgili yeni yasal düzenlemelerin kaliteli ve hızlı hizmet verilmesini sağlayan kolaylıklar getirdiğini söyledi.

Polat, acil servislerde daha kaliteli ve daha hızlı hizmet verilebilmesi ''Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ''in geçtiğimiz ekim ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, uygulamaların Türkiye'de acil tıp alanında çok önemli ve yerinde bir gelişme olduğunu belirtti.

Yeni uygulamaların acil servislerin standardizasyonunun sağlanmasına yönelik uygulamalarda çok fayda sağladığını belirten Polat, son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle, acil servislerin fiziki şartlarının, ulaşım, hizmet ve malzeme standartlarının iyileştirildiğini, seviyelendirme bölümünde yapılan düzenlemelerle de daha önce bazı acil servislerde bulunup diğerlerinde bulunmayan kriterlerin belirlediğini bildirdi.

Polat, yapılan yasal değişikliklerin, acil servislerin işleyişinde çok büyük kolaylık sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

112 KOMUTA KONTROL MERKEZİ
''Renk kodlaması ve triyaj uygulaması, muayene, müdahale bölümündeki düzenlemeler, etkin bir hizmet sunumu için yapılan triyaj uygulaması, acil servislerin seviyelerine göre zorunlu kılındı. 112 KKM (Komuta Kontrol Merkezi) hastane entegrasyon programına dahil olma bölümü ile ilgili düzenlemeler, acil servislerin 112 KKM ile online bağlantıda bulunmalarını sağlayarak, acil yardım gereksinimi olan hastaların en kısa zamanda en uygun durumda bulunan acil servise yönlendirilmesini sağlamaktadır. Yasal düzenlemeler, bazı eksiklikleri olsa da acil servislerin standardizasyonunu sağlayarak, geleceğin acil servislerinin kurulmasına olanak sağlayacaktır.''

Polat, yeni uygulamanın özellikle hasta kabul ve yatış işlemlerinde önemli kolaylık getirdiğini ifade ederek, ''Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık sistemi harcamalarını tek kalem olarak standardize etmeye çalışmaktadır. Bu, elbette ki zor ve çok uğraşılması gereken bir durumdur. Çünkü, hastanelerin acil ve diğer bölümleri birbirinden oldukça farklı uygulamalara sahiptir ve standardizasyonu oldukça zor bir görevdir. Yatış prosedürleri, faturalama, denetim, ödemeler, bütçe gibi çözümlenmesi gereken hususlar bulunmaktadır'' diye konuştu.

Polat, acil servislerin, fiziki konum, altyapı ve ulaşım şartlarındaki standardın sağlık politikası olarak benimsenmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirterek, bunun dışında hastane tasarımlarında da acil servis alanlarının büyümesi ve ileri teknolojiyle donatılması gerektiğini vurguladı.
         
ÖZLÜK HAKLARDA DA DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR         
Acil serviste çalışanların özlük haklarında da ciddi değişiklik gerektiğini savunan Polat, ''Tebliğde, acil servis personel standartları, nöbetler, hasta kabulü ve sevk esaslarına dair düzenlemeler bulunmakta, ancak özlük haklarına ait herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır'' dedi.

Polat, her mesleğin kendisine özgü zorlukları bulunduğunu, ancak bazı işlerin diğerlerine göre hem risk hem de güçlüğü bakımdan ayrıcalığı olması gerektiğine dikkati çekerek, ''Acil servis hizmetlerinin bazı ayrıcalıklarının ve bu alanda çalışan kişilerin de ek özlük haklarının olmasını beklemek doğaldır. Sadece acil servis değil tüm sağlık personelinin özlük hakları için en kısa sürede kalıcı ve anlamlı değişikliklerin yapılması gerekmektedir'' diye konuştu.
         
GELECEĞİN ACİL SERVİSLERİ         
Yrd. Doç. Dr. Polat, gelecekte yapay zeka, sanal gerçeklik, nanoteknoloji, ses tanıma uygulamaları, veri tabanları, akıllı kartlar, suni organlar, suni ekstremiteler, teletıp uygulamaları, kök hücre tedavileri, hastanenin her bölümünde olduğu gibi acil servislerde de önemli bir yer tutacağını söyledi.

Özel üretilmiş mobil bilgisayarlar ve güçlü kablosuz iletişim teknolojileri sayesinde hastane çalışanlarının veriye, hastanenin her yerinde ulaşabileceklerini ve hasta başında veri girebileceklerini dile getiren Polat, ''Bu uygulama, tıbbi hataların azalmasını ve iş süreçlerinin kısalmasını sağlayacak ve insanların yaşam kalitesini arttırmada doktorların becerilerini maksimum düzeye çıkaracaktır'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2305 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim