• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Düzenli bakım ağız kokusu sorununu çözebilir

Düzenli bakım ağız kokusu sorununu çözebilir
Günlük beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşanan Ramazan'da öğün sayısı ikiye düşüyor ve öğün arası süre yaklaşık 16 saati buluyor. Bu durum hem genel sağlık, hem de ağız ve diş...

Günlük beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşanan Ramazan'da öğün sayısı ikiye düşüyor ve öğün arası süre yaklaşık 16 saati buluyor. Bu durum hem genel sağlık, hem de ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratıyor.

Diş Hekimi Murat Tokgöz, Ramazan ayını ağız-diş sağlığı açısından zararsız bir şekilde geçirebilmek için öncelikle kişilerin doktorlarıyla görüşüp oruç tutmalarının tıbbi açıdan uygun olup olmadığını danışmaları gerektiğini, ilaç kullananların doktorlarının ilaç saatlerini iftar ve sahura göre ayarlama yaptıktan sonra kullanılabileceğini bildirdi. Bunun dışında Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Tokgöz, bu gıdaların terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olduklarını belirtti. "Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar" diyen Tokgöz alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
"Oruç mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut gibi yiyecekler yenebilir.

Oruç tutanlarda ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.

Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılması faydalıdır.
Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren tatlı ve gıdalardan kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırırlar.

Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağız içi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir. Dolayısıyla her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.
Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile, bozulmuş veya kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olurlar. Bu sebeple Ramazan öncesi diş hekimine giderek bu tedavilerin yaptırılması oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları önleyecektir."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim