• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Düzensiz uykunun günlük hayatımıza etkisi!

Düzensiz uykunun günlük hayatımıza etkisi!
Günde 7 saatten fazla ya da daha az uyuma alışkanlığı olanların, düzenli uyku uyuyanlara göre, hayatlarını daha erken yaşlarda kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları belirlendi. Peki düzensiz uyumanın sonuçları nelerdir.

Günde 7 saatten fazla ya da daha az uyuma alışkanlığı olanların, düzenli uyku uyuyanlara göre, hayatlarını daha erken yaşlarda kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları belirlendi. Peki düzensiz uyumanın sonuçları nelerdir.

İsveç'te Karolinska Üniversitesi ile Uppsala ve Örebro'daki üniversitelerden 5 bilim adamının katıldığı çalışmada, 15 yıl boyunca 70 bin İsveçli'nin uyku alışkanlıkları kayıt altına alındı. Çalışmaya, orta yaş ile yaşlı kadın ve erkekler dahil edildi. Bu çalışmaya katılan İsveçliler, uyku alışkanlıklarını, günde kaç saat uyuduklarını, çalışma hayatlarını, sağlık durumlarını ve günlük aktivetelerini hergün rapor etti.

Katılımcıların 15 yıl boyunca uyku durumları takip edildi ancak bu süre içinde 14 bin 500'ü hayatlarını kaybetti. Kayıt altında tutulan bilgilere göre, günde 7 saat uyku alışkanlığı olanların, 8 saatten fazla ya da 6 saatten daha az uyuyanlara göre, 1 yıl daha uzun yaşadığı görüldü. Bu oranın, kadın ve erkekler için aynı olduğu da vurgulandı. 15 yıl içinde ölenlerinse uyku düzenlerinin 7 saatten az ya da 8 saatten fazla olduğu açıklandı.
Yapılan bu çalışmanın yeni olduğunu belirten İsveçli doktolar, çalışmanın, uzun ve kısa süreli uyku ile erken ölüm arasındaki nedene tam olarak bir açıklama getiremediğine işaret etti. Araştırmacılar, az ya da fazla uykunun, depresyon ya da uyku apnesi gibi solunum hastalıklarından kaynaklanabileceği üzerinde durulduğunu belirtti.

Çalışma sonucundaki bulguları aktaran ve bu çalışmaya katılan doktolardan Andrea Bellavia, günde 7 saat uykunun sağlık açısından yeterli olduğunu vurguladı. Çalışmalarında, fiziksel aktivete ile uyku arasındaki bağlantıyı da ortaya koyduklarına işaret eden Dr. Bellavia, sağlıklı bir uyku için gün içinde en az 40 dakikalık yürüyüş ya da bisiklete sürme, bir hafta içinde yapılabilecek salon sporları, ya da bir saatlik ev işinin oturarak yapmanın, televizyon izlemeden daha iyi katkı sağladığını söyledi.

İsveçli doktorların çalışması, American Journal of Epidemiology adlı dergide de yayınlandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4304 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim