• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

E-kimlik kartlarına yeni ayar

E-kimlik kartlarına yeni ayar
Nasır yüzünden "parmak izi" okunmayınca çipli elektronik kartlar için sisteme "damar geometrisi yöntemi" entegre edildi.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen gelecek yıl nüfus cüzdanının yerine kullanılması hedeflenen çipli elektronik kimlik kartları nasırı ellere takıldı. Pilot çalışmanın yapıldığı kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların parmak izi taramalarında tanınmadığını fark eden bilişim uzmanları sisteme 'nasırlı parmak' formatı attı. Sistem mühendisleri, nasırlı parmakların dışında, kesik parmaklar ya da engelli vatandaşlar için de damar geometrisi adı verilen damardan izleme yöntemini sisteme entegre etti.

'ÖNLEMLER ALINDI'
E-devlet projesi kapsamında nüfus cüzdanının yerini alacak olan e-kimlik kartı deneme uygulamalarında sona yaklaşıldı. Pilot bölge olarak seçilen Bolu'da 250 bin vatandaşa dağıtılan akıllı kimlik kartları sağlık alanındaki hizmetlerde uygulandı. Kimlik sahibinin parmak iziyle birlikte çalışan akıllı kartların uygulama sürecinde ilginç durumlarda ortaya çıktı. TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdür Yardımcısı Dr. Apohan, akıllı kart sisteminin 70 milyona ulaşabilecek şekilde alt yapısının kurulduğunu söyledi. Akıllı kimlik kartlarının parmak iziyle birlikte çalışacak bir sistem olduğuna dikkat çeken Apohan, "Kırsalda yaşayan vatandaşların ellerinin nasırlaşması, kesik veya çiziklerden dolayı parmak izleri silik çıktı ya da tanınamadı. Sistem mühendisleri tarafından bu durumlar dikkate alınarak gerekli önlemler alındı" dedi. Hatta sistemin ortaya çıkacak en küçük bir olasığılı bile hesap ettiğini ifade eden Apohan, iş kazasında parmakları kesilmiş, bilinci yerinde olmayan vatandaşın durumu için bile sistem mühendislerinin çözüm bulduğunu söyledi. Apohan, bu durumlarda, tedavi için doktora o ana özel kartı okuma yetkisi verilebileceğini, bunun dışında kronik bir sebepten parmak izi okunmayanlar için pin kodu yöntemi veya damar geometrisi ile damardan tanıma yönteminin de sisteme entegre edildiğini kaydetti.

Kopyalanması mümkün değil
Ulusal kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacak akıllı kart, üzerinde bulunan çip sayesinde başkaları tarafından kimliğin kullanılmasını engelleyecek. Kopyalanması mümkün olmayan akıllı kart, başta sağlık ve SSK hizmetleri olmak üzere, sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarına da zaman içinde entegre edilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim