• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

'e-Nabız' cihazlarının yaydığı radyasyon dozunu da gösterecek

'e-Nabız' cihazlarının yaydığı radyasyon dozunu da gösterecek
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen "e-Nabız" uygulaması, MR, tomografi ve röntgen gibi görüntüleme cihazlarının yaydığı radyasyon dozunu da gösterecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve her türlü sağlık kaydına erişime olanak sağlayan "e-Nabız" uygulaması, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), tomografi ve röntgen gibi görüntüleme cihazlarının yaydığı radyasyon dozunu da gösterecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "e-Nabız" sisteminin, sağlık hizmetini alan ile verenlerin kendilerini takip etmesi için kurulduğunu belirterek, "Bu sistem yardımıyla tedavi geçmişinizi kontrol edebilir, yapacağınız doktor görüşmelerini görebilir, yazılan ilaçların yan etkilerini de öğrenebilirsiniz" dedi.

2016 yılı içerisinde devreye girecek uygulamayla hastaların, görüntüleme cihazlarından ne kadar radyasyon dozu aldığını da öğrenebileceğini ifade eden Birinci, şunları kaydetti:

"Kişiler röntgenler ve teknik cihazların ne kadar radyasyon verdiğini görme şansına sahip olacaklar. Böylece kalibrasyonu bozuk, zamanında yapılmamış, olması gerekenden daha fazla radyasyon veren cihazları merkezde bizim de takip etme şansımız olacak. Geriye dönük herhangi bir problem çıktığında hastanın da aldığı doz ortaya çıkmış olacak. Bu konularda kontrolü kolaylaştırmış olacağız. Yeni nesil cihazlar bunları gönderebiliyor. Teletıp uygulamasının içine bunları da almaya başladık."

-"Sisteme henüz 360 hastane geçti"

Birinci, sistemin daha önce çekilmiş bütün filmleri de görüntüleyebildiğini dile getirerek radyolojik görüntüleri dijital olarak aktarabilen verilerin hepsinin "e-Nabız"da görülebildiğini söyledi.

Türkiye'de röntgen verisi tutabilen 450'nin üzerinde kamu hastanesi olduğunu ancak sisteme henüz 360 hastanenin geçtiğini anlatan Birinci, "Siz hangi hastaneye giderseniz gidin orada yapılmış laboratuvar tetkikleri ve tıbbi işlemlere erişme şansına sahipsiniz. Bu sistemin en güzel avantajlarından birisi de bu verileri istediğiniz süreye kadar istediğiniz kişi ile paylaşma şansına sahipsiniz. Elinizdeki sonuçları yurtışındaki bir hekime gösterip ikinci görüş alma şansına sahipsiniz. Yurtdışındaki hekime göndereceğiniz link ve şifre ile sizin verinizi izleme, değerlendirme, ikinci tıbbi yorum alma şansına da sahip oluyorsunuz" diye konuştu.

-"2 milyon kişi aktif olarak e-Nabız kullanıyor"

"e-Nabız" uygulamasında kullanıcı sayısının giderek arttığını belirten Birinci, şu bilgileri aktardı:

"2 milyon 175 bin kişi hesabını aktif hale getirmiş. Türkiye'deki bütün insanların verileri buraya geliyor. İlgi giderek artıyor çünkü nabızdan çok fazla şeye ulaşabiliyorlar, randevu alabiliyorlar. MHRS'den aldıkları randevunun aynısını alabiliyor. Biz hiç kimsenin datasını görmüyoruz, kimin prostat kanseri olduğunu bilmiyoruz. Türkiye'de kaç prostat ameliyatı yapıldığını biliyoruz, hangi bölgede bulaşıcı hastalıkların daha yaygın geliştiğini biliyoruz.

Grip salgınının hangi bölgelerde risk oluşturduğunu görme şansına sahibiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile de bu kapsamda bir protokol yaptık. Hangi okulda grip salgını olduğunu, yoğunlaşmak üzere olduğunu tespit ederek hem okulun bağlı olduğu toplum sağlığı birimine hem de ilgili hastanın ailesine otomatik bilgilendirme yapmak durumundayız. Böylece kuş gribi ve domuz gribi gibi salgınlar için de önlem alma şansımız var. Gün içinde hastane yönetimi oradaki işini doğru yapmış mı, onu bile görme şansımız var."

-Sisteme nasıl giriş yapılıyor?

"e-Nabız" sistemine e-Devlet şifresi ve mobil imza ile girilebileceğini ifade eden Birinci, e-Devlet şifresi olmayanların aile hekimine başvurarak geçici şifre talep edebileceklerini bildirdi.

Birinci, "e-Nabız geçici şifresinin gelmesini istediğiniz cep numarasını, aile hekimine kaydettiriyorsunuz. Orada aile hekimine iki şifre geliyor. Geçici şifreyi aile hekiminize verdikten sonra e-Nabız'ı sürekli kullanabilir hale geliyorsunuz" dedi.

Bu haber toplam 3668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim