• BIST 9772.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

E-Rapor Hastaları İlaçsız Bıraktı!

E-Rapor Hastaları İlaçsız Bıraktı!
1 Ekimde yürürlüğe giren ancak 3 gün sonra teknik aksaklıklar ve altyapı yetersizliğinden dolayı 1 Kasım 2010 tarihine ertelenen E-Rapor uygulaması hastaların ilaca ulaşmasını engelliyor.

MEDULA sistemini kullanan bütün 2. ve 3. Basamak Sağlık Hizmeti Sunucuları tarafından elektronik ortamda sisteme kaydedilmesi zorunlu olan raporlar çoğu zaman ya hiç kaydedilmemekte, ya da eksik veya hatalı kaydedilmektedir.

Pek çok hastanenin rapor girmek bir yana, böyle bir uygulamanın varlığından bile haberi yoktur. Özellikle iş yükü oldukça fazla olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki raporları giren personel, teşhisler, etken madde kodları, ICD kodları, dozlama, tedavi şeması, vb. birçok teknik konuda yetersizdir.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerekli bilgilendirme ve eğitim verilmediğinden dolayı E-Rapor girişini yapamayan hastaneler Kurum tarafından da yeterli teknik destek alamamakta, eczanelerimizden bu konuda yardım istemektedirler.

Ülkemizin günlük hasta yoğunluğu bakımından en üst sıralarda yer alan Çapa ve Cerrahpaşa üniversite hastaneleri başta olmak üzere İstanbul'da bulunan hastanelerin birçoğunda, sistem başladığından bu yana rapor girişi yapılamamakta, hastalarımız ilaçlarına ulaşamadığı için eczacılarımızla karşı karşıya getirilmektedir.

Meslektaşımız özellikle hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi kronik hastalıklara sahip ve her gün düzenli olarak ilaç kullanması gereken hastalarımızı mağdur etmemek adına risk alarak E-Rapor olmaksızın hastalara ilaçlarını vererek ilaç hizmetini sürdürmeye çalışmaktadır.

E-Rapor uygulaması sağlık alanındaki birçok keyfi uygulama gibi yetersiz altyapıyla, hazırlıksız, alelacele ve tepeden inme yöntemlerle yürürlüğe konulan "Ben Yaptım Oldu"cu uygulamalardan yalnızca biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu E-Rapor uygulamasını bir an önce işler hale getirmeli, hastaların ilaca ulaşmasının önündeki engelleri kaldırmak için derhal önlem almalıdır. Öte yandan yine sağlık alanının kanayan yarası çalışmayan MEDULA Provizyon Sistemi'ni kalıcı bir biçimde düzgün işler hale getirmek üzere somut adım atmalıdır.

Hükümet Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın başından beri uygulaya geldiği sağlık sisteminin neredeyse tüm yükünü eczacıların sırtına yüklemek kolaycılığından vazgeçmelidir.


İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu

Bu haber toplam 3932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim