• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

E-Reçete sıkıntılı başladı

E-Reçete sıkıntılı başladı
Türkiye’de dün hayata geçirilen ‘e-Reçete’ uygulaması hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdi. Sistemin genel olarak açılamaması nedeniyle birçok hasta ilaç alamadan evine döndü. Eczacılar duruma isyan etti.

Türkiye genelinde dün başlatılan “e-Reçete” adı verilen elektronik reçete uygulaması, beraberinde birçok problem getirdi. Doktorların durumu hastalara yeterince anlatmaması, sistemin genel olarak açılmaması birçok hastanın ilaç alamadan evlere dönüşüne sebep oldu. Bazı eczane çalışanları durumu uygulamanın yeni olmasına bağlayıp zamanla düzene gireceğini savunurken, bazı eczaneler yeni sistemin eczacıyı, doktoru ve hastayı zorlayacağını, uygulamanın doğru bir karar olmadığını savundu. İstanbul’daki bazı eczanelerinin bugüne dair yorumları şöyle...

‘Sadece 3 reçete girebildik’

- Canan Bozkurt (Yeşilköy Can Eczanesi): “Sistemi kullanmaya çalıştım ama yalnızca 3 reçete girebildim. Bana gelen tüm reçeteler e-reçete değildi. SGK 5 yıldır reçete tutuyordu, ortalama 25 bin reçete demek bu. Ben eczacıların rahatlığı için bu sistemin hazırlandığını düşünmüyorum. O kadar kağıdı saklamak zor olduğu için bu sistem geliştirildi. Yeni düzende gece uyurken karar alınıp, sabah uygulanıyor, çok şaşırıyoruz ve zorlanıyoruz.”

‘Hastalar bilgilendirilmemiş’
- Ahmet Emre (Esenler Bahadır Eczanesi): “Doktorların hastaları bilinçlendirmemesiyle ilgili problem yaşadım. Doktorlar hastaları TC kimlik numaralarıyla bize gönderdiler. E-reçete şifreleri olmadığı için yardımcı olamadım. Bunun dışında birçok hastaya sistem kapalı olduğu için reçetelerini iade etmek zorunda kaldım.”
- Engin Erdoğan (Şişli Neşe Eczanasi): “E-reçete sistemini daha yapmadım. Çünkü biliyorum ki yapsam da giremeyeceğim. Bugün 5 reçeteye ilaç veremedim muhtemelen bu sistemden dolayı. E-reçete sistemini ben çok araştırdım. Çok fazla pozitif yanları var çok rahat ediceğiz gibi geliyor. En başta sorunlar olabilir.”

‘Problem yaşanması normal’
- Ferdi Berder (Arnavutköy Şifa Eczanesi): “Eczaneler hep bu problemi yaşar, Pazartesi sistem hata verir. E-reçete sistemine de bugün geçildi, hem de Pazartesi. Problem yaşanması çok normal. Ben bu sistemi hata kabullenmeyen bir sistem olarak değerlendiriyorum. Doktorların hata yapmaması lazım. Telefonla arayıp halletmemiz bu durumda çok zor olur. İyi mi kötü mü tartışılır zamanla göreceğiz.”

‘Yeni sistem anlatılmamış’
- Reyhan Karadağ (Bağcılar Özger Eczanesi): “Yeni programlarda ilk bir hafta, bir ay hastaneler ve eczaneler sıkıntı yaşar. Bu sistemde bizden daha ziyade hastalar şikayetçi. Bugün çok zorlandık hem doktorlar hastaları yeterince aydınlatmamış hem de sistemimiz çalışmıyordu. e-reçete takip numarası alması lazımdı ama gelen hastaların çoğu kimlik numarasıyla gelmişti. Onları tekrar hastaneye göndermek zorunda kaldım. Benim birçok hastam Vakıf Gureba Hastanesi’nden geliyor.
Hastanedeki doktorlar onlara hiç yeni sistemi anlatmamış. Şifre almadıkları için tekrar geri gitmek zorunda kaldılar. Sistemin bizim içinde olumsuz yanları var. Ben ilaç dozunu yanlış girdiğim zaman akşam kontrol etme şansım oluyordu. Hasta kullanacağı ilaç ismini az da olsa okuyup internetten araştırıyordu. Yeni sistemde bunlar pek mümkün olmayacak.”

Damla Yur

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim