• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ebelerin sorunlarına çözüm üretilmeli

Ebelerin sorunlarına çözüm üretilmeli
21-28 Nisan günleri arasında kutlanan Ebeler Haftası dolayısıyla Türk Sağlık-Sen tarafından bir araştırma yapıldı.

21-28 Nisan günleri arasında kutlanan Ebeler Haftası dolayısıyla Türk Sağlık-Sen tarafından bir araştırma yapıldı.
48 Bin 483 Ebe Görev Yapıyor
Araştırmaya göre Türkiye’de toplam 48 Bin 498 Ebe görev yapıyor. Ebelerin 43 bin 498’i Sağlık Bakanlığında, 4 Bin 352’si  özel sektörde ve 633’ü üniversite hastanelerinde görev yapıyor.  Yani ebelerin yüzde 91’i kamuda görev yapıyor.

Bir Ebeye 767 Kadın
Araştırma sonuçlarında bir kadına düşen ebe sayısına da yer verildi. Sonuçlara göre 37 milyon 191 Bin kadının yaşadığı ülkemizde bir ebeye 767  kadın düşüyor.

100 Bin Kişiye Düşen Ebe Sayısında Avrupa’dan öndeyiz
Araştırmada Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe sayısı Avrupa Birliği ile karşılaştırmasına da yer verildi. Sonuçlara göre Türkiye’de 100 Bin kişiye 64 ebe düşüyor. AB üyesi ülkeler ortalamasında ise 100 bin kişiye düşen ebe sayısı 36, Dünya sağlık Örgütü Avrupa bölge ortalamasına göre ise 100 bin kişiye düşün Ebe Sayısı 45. Türkiye bu açıdan Avrupa’nın önünde yer almakta.

Önder Kahveci: Ebeler Sorunlarına Çözüm İstiyor
 21-28 Nisan arasında kutlanan Ebeler Haftasını ne yazık ki sağlıkta yaşanan bir cinayetle karşıladıklarını kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından katledilmesi hepimizin yüreğini yakmıştır.  Bu vahşet artık bardağı taşırmıştır. Doktorlarımızdan ebelerimize kadar tüm sağlık çalışanları hayatlarından endişe eder bir halde sağlık hizmeti yürütmektedirler. Biz Ebeler haftası vesilesi ile de öncelikli olarak sağlıkta şiddetin son bulması için çağrıda bulunuyoruz. Tüm kurumları ve yetkilileri bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz.” dedi.

Ülkemizde görev yapan 48 bin ebenin sorunlar yumağı içinde görev yaptığına dikkat çeken Kahveci Ebelerin branşları dışında başka işlerde de çalıştırılmaya zorlandıklarına ilçelerde cezaevlerinde kadın ziyaretçi üst aramasında görevlendirildikleri belirtti.

 Kahveci “Özellikle taşrada kreş ve lojman sıkıntısı nedeniyle sıkıntı yaşamaktadırlar. Aile hekimliği sisteminde görev yapan ebelerden tutunda vekil ebe hemşire olarak görev yapanlara kadar farklı istihdam modelleri ile farklı haklar tanımış,  çeşitli sorunlarla karşı karşıya bırakılmışlardır.” şeklinde konuştu. Vekil ebe hemşirelik istihdam modeli ile çok düşük ücretlere, kısıtlı mali ve sosyal haklara mahkûm edildiğini ifade etti.

 

Ebelerin sorunlarına çözüm istediğini kaydeden Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: Ebelerimizin Sağlık Bakanlığı’ndan istedikleri bu haftada sorunlarının çözüldüğünü görmektir. Beklentileri göstermelik kutlamalar değil, mağduriyetlerinin giderilmesidir. Türk Sağlık-Sen olarak sorunlarının çözümüne vesile olması dileğiyle anne ve bebek sağlığının şifa eli olan, yurdun dört bir yanında özverili ile görev yapan tüm ebelerimizin ebeler haftasını kutluyoruz.                                                         

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim