• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Ebola yayılmaya devam ediyor

Ebola yayılmaya devam ediyor
DSÖ : "Araştırma ve izleme çabaları virüsün Nijerya'da daha fazla yayılmasının durdurulabileceği yönünde ihtiyatlı bir iyimserlik ortaya çıkarıyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ebola salgını konusunda Gine'de halkın farkındalığının daha fazla olduğunu ve bu ülkedeki durumun Liberya ve Sierra Leone'den daha iyi olduğunu bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, salgının Batı Afrika'daki Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya dışında görülmediği kaydedildi.

Nijerya'nın Lagos şehrinde temmuzda görülen bir vakadan kaynaklanan salgının tek bir bulaşma zinciri halinde 12 kişiyi etkilediği belirtilen açıklamada, etkilenenlerin tedaviden sorumlu personel, aynı hastanedeki bir hasta ve hastayla yakın temasa geçen bir yetkili olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "İlk hasta uçak seyahati sırasında ve sonrasında sürekli istifrağ ediyordu. Aynı uçaktaki hiçkimse etkilenmedi" denildi.

Lagos'a 20 Temmuz'da gelen ve 25 Temmuz'da ölen bu hastayla temasta bulunan bir vakanın tamamıyla iyileştiğinin bildirildiği açıklamada, bunun Ebola virüsünün karşı konulamaz bir şekilde idam cezası olduğuna dair geniş kanıyı yıktığı belirtildi.

Açıklamada, "Kanıtlar, erken teşhisin ve destekleyici tedavinin yaşam olasılığını artırdığını göstermektedir" denildi.

Nijeryalı yetkililerin hastayla temasta olan kişilerin takibi için yoğun çalışma yaptıklarının altı çizilen açıklamada, şu ana kadar bir başka bulaşma zincirinin tespit edilemediği kaydedildi.

Tespit edilen zincirdeki virüsün 21 günlük kuluçka süresinin sona erdiği de bildirilen açıklamada, "Araştırma ve izleme çabaları virüsün Nijerya'da daha fazla yayılmasının durdurulabileceği yönünde ihtiyatlı bir iyimserlik ortaya çıkarıyor. Başka vakalar konusundaki araştırmalar halihazırdaki yüksek teyakkuz durumunda sürdürülmektedir" ifadelerine yer verildi.

- Gine

Ebola salgınına neden olan virüsün Aralık 2013'te ilk kez Gine'de ortaya çıktığı anımsatılan açıklamada, "Şu anda Gine'deki durum Liberya ve Sierra Leone'den daha iyi" denildi.

Gine'de halkın salgına ilişkin farkındalığının diğer ülkelerden daha yüksek olduğuna dikkati çekilen açıklamada, bu ülkede yaratıcı çözümler bulunduğunu ve saygı duyulan toplum liderlerinin, dışarıdan yardım almaya direnç gösteren 26 köyün işbirliği yapmasını sağladığı kaydedildi.

Bu köylerdeki vakaların ortaya çıkmasıyla, ülkede rapor edilen vaka sayısında büyük artış yaşandığı bildirilen açıklamada, "Salgın hala kontrol altında değil. İlerleme çok hassas ve salgının tekrar alevlenme riski var. Daha önce salgından etkilenmemiş alanlarda yeni bir vaka tespit edildi" denildi.

DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı.

Hastalığa yakalananların ölüm riskinin çok yüksek olduğu Ebola'ya yol açan virüs, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs, bugüne kadar daha çok hastayla temasa geçen yakınlarına, ölen hastaları yıkayan ve gömenler ile hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.

DSÖ, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 16 Ağustos'a kadar 2 bin 240 yeni Ebola vakası tespit edildiğini ve bin 229 kişinin bu hastalık dolayısıyla hayatını kaybettiğini belirtmişti. DSÖ verilerine göre Ebola salgınında Liberya'da 466, Gine'de 394, Sierra Leone'de 365 ve Nijerya'da da 4 kişi hayatını kaybetti.

Bu haber toplam 2446 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim