• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Eczacılar, 129 milyon liralık alacağı için icraya gidiyor

Eczacılar, 129 milyon liralık alacağı için icraya gidiyor
SGK'nın ilaçta yaptığı indirim sonrası 129 milyon lira zarar eden eczacılar, firmalara alacak davası açıyor. İlaç firmaları hâlâ 54 üründe kamu kurum iskonto zararlarını eczacıya ödemiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaptığı indirimler sebebiyle oluşan 129 milyon liralık zararı ilaç firmaları tarafından ödenmeyen eczacılar, icra takibi ve alacak davası başlatıyor. 9 aydır ödenmeyen paraları için hem ecza depolarına hem de ilaç firmalarına bu haftadan itibaren bireysel olarak dava açacaklarını belirten Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, yasal düzenlemelere rağmen firmaların, zararlarını karşılamamakta ısrarcı olduğunu ve eczacıların ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi. Türkiye'de yaklaşık 250'ye yakın ilaç firması bulunurken şu ana kadar sadece 10 firma, fiyat düşüşlerinden oluşan zararı ödeyeceğini açıkladı. Eczacıların en çok Abdi İbrahim, Bilim İlaç, Biofarma, Pfizer ve Deva firmalarından alacağı var.

SGK geçtiğimiz kasım ayında ilaç firmalarına verdiği yıllık 15,6 milyarlık yıllık bütçe aşılınca kamu kurum iskonto oranlarını artırdı. Aynı dönemde Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlarında düşüşler gerçekleştirdi. Bu iki indirim dalgasından sonra eczacıların stoklarında bulunan ilaçların fiyatları eridi ve zararlar oluştu. TEB'in yaptığı hesaplamalara göre haftalık indirimler nedeniyle eczane stoklarında oluşan zarar yüzde 8'lere ulaştı. Bu süreçte zararların ödenmesi için Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü 'İlaç Fiyat Kararnamesi'ne ilk kez yeni bir madde eklendi. Kararnamede, "Eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir." denildi. İlerleyen dönemlerde SGK'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı iki ayrı tebliğde de zararların firmalar tarafından ödenmesi karara bağlandı. Fakat firmalar buna rağmen ödemeleri gerçekleştirmedi.

Eczacıların geçtiğimiz mayıs ayında stok zararlarını ecza depolarına fatura ettiğini belirten TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, "Fakat o süreçten sonra depolar bu faturaları kabul etmedi. Bunun üzerine ihtarname çekildi. Bu sefer depolar da karşı ihtarname gönderdi. Şimdi yapacağım eylem planı hem eczacılara hem de ilaç firmalarına alacak davası açılmasıdır. Ayrıca icraya gideceğiz." şeklinde konuştu. İlaç firmaların yasal düzenlemeleri dikkate almadığını anlatan Kızılay, kamu ile ilaç firmaları arasındaki bir sözleşmede sürekli eczacıların zarar gördüğünü anlattı.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2815 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim