• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Eczacılar: CEO'suna yazdık, ilacını satmayız, kongreye almayız

Eczacılar: CEO'suna yazdık, ilacını satmayız, kongreye almayız
İstedikleri iskontoyu vermeyen Pfizer’ın ürünlerini satmamaya başlayan eczacılar, şirketin Uluslararası Eczacılık Kongresi’ne katılmasını engelleyeceklerini, Pfizer ise belirlenen iskontoyu veremeyeceğini, kongreye katılmakta kararlı olduğunu açıkladı.

İstedikleri iskontoyu vermeyen Pfizer’ın ürünlerini satmamaya başlayan eczacılar, şirketin Uluslararası Eczacılık Kongresi’ne katılmasını engelleyeceklerini, Pfizer ise belirlenen iskontoyu veremeyeceğini, kongreye katılmakta kararlı olduğunu açıkladı.

Ticari iskonto oranında indirim ve vade süresinde anlaşamayan eczacılar ile ilaç şirketi Pfizer arasındaki sular durulmuyor. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) tarafından belirlenen (referans ilaçta yüzde 4, eşdeğerde yüzde 7) ticari iskontoları vermeyi kabul etmeyen Pfizer’ın ilaçlarını satmayan eczacılar şimdi de TEB’in ev sahipliğinde eylülde Türkiye’de yapılacak ve 100’ün üzerinde ülkeden 5 bin eczacının yer alacağı dünyanın en büyük eczacılık kongresine (Uluslararası Eczacılık Federasyonu-FIP) Pfizer’ın katılmasına izin vermeyeceklerini açıkladılar.
Pfizer Dünya CEO’suna bu durumu anlatan bir mektup gönderdiklerini bildiren TEB Genel Sekreteri Özgür Özel şunları söyledi:
“Mektupta, ‘Çözüme katkı verin yoksa sizi kongrede istemiyoruz’ dedik. Pfizer kongrede stand alan şirketlerden. Sorun çözülmezse Pfizer’ın standını boş bırkacağız, yerine de ‘Türkiye’de 24 bin eczaneyi yok olma sürecine itmeseydi, bugün Pfizer’ın standını ziyaret ediyordunuz’ yazıp şirketi protesto edeceğiz.”

‘Eşdeğerini satıyoruz’

Türkiye’de 24 bin eczanenin ilaç şirketlerinden aldıkları ticari iskontolarla ayakta kalabildiğini, iskontoların kalkmasının eczanelerin kapanması anlamına geldiğini söyleyen Özel şöyle devam etti:
“Krizde herkes kendi tedbirini aldı. SGK geri ödeme kısmını daraltmak için bir sürü uygulama başlattı. İlaç sanayii de vadeleri kısalttı, iskontoları ödemiyor. Eczaneler ne yapsın?”
Özel, istekleri kabul edilene dek eczanelerde Pfizer ürünleri yerine eşdeğerlerini satılacağını söyledi.



Pfizer: Verebileceğimiz iskontoyu verdik, kongreye katılacağız
Pfizer Genel Müdürü Melih Memecan bugünkü durumda, firmaların aynı ticari koşullara uymasının mümkün olmayacağını, tüm firmaların uyguladıkları ticari iskontoların, tek bir asgari standartta belirlenmesi beklentisini doğru bulmadıklarını ifade etti. Memecan şöyle konuştu:
“Pfizer olarak bu TEB’in istediği asgari referansı sağlayamıyoruz, kendilerine de belirttik. Ancak gerek hasta sağlığını önde tutan sağduyumuz gerekse eczacılarımızı daha fazla mağdur etmemek için, kendi koşullarımız çerçevesinde eczacılarımız lehine ticari iskonto ve vade koşullarımızı 17 Ağustos 2009 tarihinde iyileştirdik. Vadelerimizi en az 90 ila 120 gün olacak şekilde, iskontolarımızı da birkaç istisnalar hariç tüm jenerik ürünlerimiz için yüzde 7 oranında belirledik zaten.”

‘Hayret ettik, üzüldük’
TEB’in kendilerini kongreye kabul etmeyeceği yönündeki açıklamaların FIP ile Pfizer arasındaki güçlü ve uluslararası işbirliğini olumsuz yönde etkileyebileceğini dile getiren Memecan, konuyu FIP’e de ilettiklerini, 69. FIP Dünya Eczacılık Kongresi’ne katılma konusunda kararlılıklarını sürdürdüklerini belirtti.
Bazı ürünlerin satış koşullarıyla ilgili sorunların, karşılıklı işbirliği ve diyalog içinde çözülebileceğini söyleyen Memecan, eczanelerin Pfizer’a yönelik boykot çağrısında bulunmasını ve ardından da süreci uluslararası boyuta taşımalarını hayret ve üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Milliyet


Bu haber toplam 1991 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim