• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Eczacılar imaj yeniliyor

Eczacılar imaj yeniliyor
Katkı paylarının eczanelerden tahsil edilmesi gibi düzenlemeler nedeniyle hastayla karşı karşıya gelmekten yakınan eczacılar, imajlarını güçlendirmek ve güven tazelemek için kampanya düzenleyecek.

Katkı paylarının eczanelerden tahsil edilmesi gibi düzenlemeler nedeniyle hastayla karşı karşıya gelmekten yakınan eczacılar, imajlarını güçlendirmek ve güven tazelemek için kampanya düzenleyecek.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, önümüzdeki haftalarda başlayacakları kampanyayla eczacının sağlık hizmeti için vazgeçilmezliği konusunda farkındalık yaratmak istediklerini ve toplumdaki rollerini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Çolak, ilk aşamada 1 yıl sürmesi planlanan kampanyanın reklam filmleri, afişler, radyo spotları ve kamuoyu araştırmalarıyla sürdürüleceği bilgisini verdi. Her ay belli bir sağlık alanı konusunda halkı bilgilendireceklerini kaydeden Çolak, eczacıların ilaç danışmanlığı görevini öne çıkaracaklarını vurguladı.
Referans'ın sorularını yanıtlayan Çolak, eczacıların eskiden daha kuvvetli olan imajlarının teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretimden uzaklaşmaları ve bürokratik olaylara entegre olmalarıyla gölgelendiğini anlattı. Son dönemde çıkarılan düzenlemelerle bürokratik işlemlerin içine çekilmelerini eleştiren Çolak, ilaç danışmanlığı açısından etkili hale gelmek istediklerini ifade etti. Eczacının ilaca ilişkin bilgileri aktaran değil daha çok bürokrasiyi takip eden kişi konumuna geldiğini söyleyen Çolak, bu durumun sağlık otoriteleri ile halkın eczaneleri sağlık merkezi olarak görmemesinden kaynaklandığını belirtti.

İzleme zinciri kurulmalı
"Eczacıyı ticari işletmeyi yürüten kişi olarak algılarsanız, o insan sağlık alanındaki fonksiyonlarını yerine getiremez. Ödemenin, provizyonun peşinde koşar; bürokrasinin içinde kaybolur gider" diyen Çolak, eczacının etkili bir şekilde kullanılması halinde ise daha az ilaç kullanan sağlıklı bir toplum oluşturulabileceğini söyledi.
Çolak, gelişmiş ülkelerde hasta-eczacı-sağlık otoritesi arasında işleyen ve "farmakovijilans" adı verilen ilaç kullanımının izlenmesi uygulamasının önemine de işaret etti. Çolak, bu ülkelerde eczacıların, hastanın ilacı almadan önceki ve aldıktan sonraki durumunu gözleyip bunu sağlık otoritesine rapor eden ve hastayı yönlendiren bir konum kazandıklarını anlattı. Doğru zamanda ve uygun dozda alınmadığı takdirde her ilacın zehir etkisi gösterebileceğine dikkat çeken Çolak, "İlacın yan etkilerinin ve oluşturduğu tahribatların hastadan eczacıya, ondan da sağlık otoritesine dönmesi gerek. Ancak bizde kimse eczacıya bu konuda başvurmaz, dolayısıyla sıkıntılar sağlık otoritesine ulaşmaz" dedi.

Referans

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim