• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Eczacılar iskontoya aracı değil

Eczacılar iskontoya aracı değil
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB), arasında imzalanan ilaç protokolü ile eczacılar; SGK'nın ilaç üreticilerinden aldığı kamu kurum iskontosuna aracılık etmekten kurtuldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB), arasında imzalanan ilaç protokolü ile eczacılar; SGK'nın ilaç üreticilerinden aldığı kamu kurum iskontosuna aracılık etmekten kurtuldu.

Buna göre, ilacın fabrika çıkış fiyatı üzerinden iskonto yapan ilaç firmaları, bundan böyle bu hesaplamayı ilacın perakende fiyatı üzerinden yapacak. Eskiden, örneğin kurum iskontosu yüzde 10 olan bir ilaç, üretici firma tarafından fabrika çıkışındaki satış fiyatı olan 100 YTL üzerinden hesaplanarak satılıyordu. Ancak SGK, aynı ilacı eczaneden 120 YTL olan perakende fiyatı üzerinden kamu iskontosunu hesaplayarak satın alıyordu. Yani aradaki fark, eczacının cebinden çıkıyordu. Protokol görüşmelerinde ilaç firmalarının da katılımıyla ortaya çıkan bu formülle, eczacının buradaki mağduriyeti önlenecek. Bundan böyle sanayi tarafından uygulanan kamu kurum iskontosu, eczacı tarafından aynı tutarda SGK'ya aktarılacak.

 
Bakanlar söz verdi
Referans'ın sorularını yanıtlayan Ankara Eczacı Odası (AEO) Başkanı Oğuz Ekincioğlu, ilaç firmalarının kamu kurum iskontosunu eczacılar aracılığıyla yapmasının doğru olmadığını ve eczacıların üzerindeki bu yükün kaldırılması gerektiğini belirtti. Ekincioğlu, kamu kurum iskontosunda gündeme gelen formülün olumlu olduğunu ve bu nedenle eczacıların yüzde 2,8 ile 3,2 arasında yaşadıkları kaybın engelleneceğini söyledi. İlaç firmalarının bu konuda nasıl bir tavır gösterecekleriyle ilgilenmediklerini dile getiren Ekincioğlu, "Bakanların bize verdiği sözdür, en kısa zamanda yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi. Ekincioğlu, protokolün bir diğer detayı olarak; kestikleri faturaların ödenmesinde avans uygulamasını kabul etmediklerini ancak zorunlu kalınırsa yüzde 100 avans talep ettiklerini kaydetti. Ekincioğlu, "Çıkarılan Sosyal Güvenlik Yasası gereği, sağlık hizmeti sunucularına belgeleri kontrol edilemezse kamunun ödeme süresine kadar yüzde 75 ile 90 arasında avans öngörülüyor. Ancak eczacıların belgelerinin kontrol edilememesi eczacıların sorumluluğunda değil" dedi.
 
'Dağ fare doğurdu'

Bir başka sektör temsilcisi ise protokol görüşmeleri için "Dağ, fare doğurdu" yorumunu yaptı. Yetkili, kamu kurum iskontosunun ilaç fiyatlarına yansıtılmamasını anlayamadıklarını belirtirken, "Zaten ilacın çok büyük kısmını devlet ödüyor. Bu iskontoyu piyasa fiyatına neden yansıtmadıklarını anlayamıyoruz" diye konuştu. Bu konuda Avrupa'daki uygulamaya değinen yetkili, "İlaç firmaları aylık ya da 3 aylık ne kadarsa, belli süre zarfında ne kadar ilacı satılıyorsa, ona göre bir iskonto rakamını ülkenin Maliye Bakanlığı'na gönderiyor. Bakanlıkta biriken bu para da, ilaç ödemelerine aktarılıyor. Biz bunu uygulayamadık" dedi. Firmaların bir kısmının kamu kurum iskontosu yapmadığını ve bu iskonto oranlarının sürekli değişmesi nedeniyle eczacıların bunu takip edemediğine işaret eden yetkili, "Kanayan bir yara ve ortada devamlı kayıp var" dedi. Yetkili, ilaç firmalarının iskontolara ilişkin sözleşmede imzasının bile olmadığını belirtirken, uygulamaya 2004 yılı sonunda serbest eczanelerin SSK'lılara açılmasıyla başlandığını hatırlattı. Daha önce ilacı ihaleyle ve büyük indirimlerle alan devletin, yeni uygulamada sektörden indirim istemesi üzerine firmaların eczaneler aracılığıyla kurum indirimi yapmalarına karar verilmişti.

Bu haber toplam 1402 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim