• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eczacılar meclise sunulan yeni kanunu "eksik" buldu

Eczacılar meclise sunulan yeni kanunu "eksik" buldu
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da değişiklik yapan kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Söz konusu teklifi inceleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; teklifte bazı maddeleri olumlu bulurken, bazı maddelerinse meslek adına yarardan çok zarar sağlayacağına dikkat çekti. Ayrıca kanun teklifinin bir çok eksiklikleri olduğunu bu eksikliklerin giderilerek teklifin Kanunlaştırılması gerektiğini kaydetti.

Kanun Teklifi ile Belediyeden ruhsat alınması zorunluluğunun ortadan kalkması, nüfusa göre sınırlama getirilmesi, muvazaa ile ilgili düzenlemeler yapılmasının olumlu olduğunu vurgulayan Ecz.Saydan görüşlerini bildirdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yapılması düşünülen kanun değişikliği incelendiğinde, daha ilk maddeden başlayarak bir çok eksiklik gözümüze çarptı. Şöyle ki; birinci maddede eczacının tanımı yapılmış ama, sadece ilaçla ilgili yetkilerle eczacının tanımı sınırlandırılmıştır. Eczacılar; eğitimini aldığı ve yetkin olduğu medikal cihazlar, tıbbi ürünler, kozmetik ve diğer kişisel bakım ürünlerine ait bir atıf bu tanıma konulmamıştır. Kanunun 6. maddesinde yer alan bu tip ürünler için "eczanelerde satılabilir" ifadesi, bu ürünleri eczanelerimizden kaybettiğimiz gibi, yetkinliğimizden de vazgeçtiğimizin ilanı gibi olmuştur.

BEBEK MAMALARI SADECE ECZANELERİMİZDE SATILMALI

Başta bebek mamaları olmak üzere ithal edilen gıda takviyeleri, eczacılık, ziraat ve veterinerlikte kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri, kozmetik ürünler, tıbbi malzemeler ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler için eczanelerde “satılabilir” ifadesi yerine “satılır” ifadesi daha doğru olacak bir ifadedir. "Satılabilir” ifadesi, satma yetkisi ve yetkinliği olmayan yerler için kullanılabilecek bir ifade olup, bebek mamaları, tıbbi malzemeler, kişisel bakım ve destek ürünlerinin satılacağı öncelikli yerin eczaneler olduğunun altı çizilmelidir. Bu yanlış tanım, halkımızın sağlığı için mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.

Diğer bir madde de sendikamızın da her zaman dile getirdiği gibi eczane açılışlarında nüfus sınırlaması getirilmiştir. Bu olumlu bir gelişmedir ancak buradaki eksiklik ise; Nüfusa göre eczane açma kriteri, halen açık olan eczaneleri kapatmaya zorlayacak şekilde yapılmış olmasıdır. Zira;açılmış olan bir eczane aynı ilçe içinde nakil yaparsa bir kısıtlama yok, ama farklı bir ilçeye nakil yapacaksa ki çoğunluk böyle bir nakil yapmak isteyeceği için bir seferden fazla nakil yapmak zorunda kalırsa eczanesini ya kapatacak ya da devretmek zorunda kalacaktır. Kapatması ve devretmesi durumunda ise nüfus kriterine takılacağı ve yeni yapılan düzenlemeye göre eczane açmak için gereken hizmet puanı düşeceği için ancak hiç eczanesi olmayan yerlerde eczane açabilecektir. Bu da yeni mağduriyetler yaşanmasına sebep olacaktır."

Eczanelerde reçete sayısı, ciro gibi kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olmasının dayatma olduğunu vurgulayan TEİS Başkanı Saydan, uygulamanın eczanelerin ekonomisine ek mali yük getireceğini vurguladı.

"Bir diğer önemli madde ise muvazaa ile ilgili yapılan düzenlemedir. Yasalaştığı taktirde “Muvazaa” ile mücadele ve şirketleşme tehdidine karşı önemli bir hukuki kazanım olacaktır" diyen Ecz. Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

"Kısaca 6197 Sayılı Kanunda yapılması düşünülen değişikliklerden Belediye Ruhsatı, nüfus sınırlaması ve muvazaa ile ilgili düzenlemelerin haricindeki değişiklik önerileri eksikliklerle doludur. Söz konusu teklifteki en büyük eksiklik ise Avrupa'da yıllardır uygulanan eczacılık meslek hakkının olmayışıdır. Eczanelerimizin yaşatılması ve eczacılarımızın hak ettiği itibara kavuşturulması için bir an evvel Eczacılık Meslek Hakkı uygulaması reçete başına ya da kutu başına olmak üzere, hayata geçirilmelidir. Aksi halde bu şekliyle çıkarılan Kanun eczacılık mesleğinin yaralarını tam anlamıyla saramayacaktır."

TEİS BASIN BÜROSU

Bu haber toplam 2977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim