• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Eczacılar Odası: İlaçları çöpe mi atalım?

Eczacılar Odası: İlaçları çöpe mi atalım?
İstanbul Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayınladığı genelge ile geçici karekodlu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle kuruma fatura edilemeyeceğini duyurduğunu ifade ederek ...

İstanbul Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayınladığı genelge ile geçici karekodlu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle kuruma fatura edilemeyeceğini duyurduğunu ifade ederek "Yani eczane stoklarımızda bulunan bu ilaçları SGK'lı hastalara veremeyeceğiz, verirsek Kurumdan geri ödemesini alamayacağız. SGK son kullanma tarihi henüz gelmemiş, trilyonlarca lira değerindeki bu ilaçların çöpe atılmasını mı istemektedir" dedi.


İstanbul Eczacı Odası yazılı bir açıklama yaparak, Sağlık Bakanlığı tarafından 16 Mayıs'tan itibaren uygulanan İlaç Takip Sistemi nedeniyle artık Türkiye'de tüm ilaçların kutularının üzerinde "karekod" bulunması gerekmekte olduğunu ifade ederek, sistemin hazırlıklar tamamlanmadan başlatıldığı için eczane stoklarındaki karekodsuz ilaçlar için "G2D etiketi" adı altında geçici karekodların çözüm olarak sunulduğunu ifade etti. Oda, eczacıların stoklarındaki ilaçlara, günlerce "geçici karekod"ları yapıştırmak gibi bir angarya ile karşı karşıya bırakıldığını ifade ederek "Şimdi ise yeni bir skandalla karşı karşıyayız. SGK dün yayınladığı 2010/137 sayılı Genelge ile geçici karekodlu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle kuruma fatura edilemeyeceğini duyurdu. Yani eczane stoklarımızda bulunan bu ilaçları SGK'lı hastalara veremeyeceğiz, verirsek Kurumdan geri ödemesini alamayacağız. SGK son kullanma tarihi henüz gelmemiş, trilyonlarca lira değerindeki bu ilaçların çöpe atılmasını mı istemektedir" diye konuştu.

-DAHA ÖNCEKİ GENELGEYE AYKIRI-

SGK'nın yayımladığı genelgenin, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 1 Eylül 2010 tarihli ve 2010 / 63 sayılı genelgesine de aykırı olduğunu ifade eden Oda, "Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde G2D'li ürünlerin geçerlilik tarihi 2020 yılına kadar uzatılmıştır. Üstelik gerekçe olarak da bu ilaçların son kullanma tarihinden önce sistem dışına çıkarılarak ziyan edilmemesi gösterilmiştir. Bu genelge trilyonlarca lira değerindeki ilacın çöpe gitmesine neden olacak, eczane stoklarında karekodlusu olmayan geçici karekodlu ilaçların Kuruma fatura edilememesi ise hastanın ilacına ulaşamamasına neden olacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine de aykırı olan bu genelge vakit geçirmeden yürürlükten kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim