• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Eczacılar sorunlarına çözüm istiyor

Eczacılar sorunlarına çözüm istiyor
AA - Eczacılar, özellikle ilaç fiyatları ve eczacı kar oranlarındaki değişikliklerden meydana gelen sorunlarına kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yöne

AA - Eczacılar, özellikle ilaç fiyatları ve eczacı kar oranlarındaki değişikliklerden meydana gelen sorunlarına kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç'ı ziyaret ederek, sorunları ve çözüm yollarını içeren bir rapor sunduklarını bildirdi.

Son yıllarda ilaç ve eczacılık alanında yaşanan değişim sürecinde bazı sorunlar ortaya çıktığını kaydeden Saydan, bu gelişmelerin özellikle ilaç fiyatları ve eczacı kar oranlarındaki değişikliklerden meydana gelen sorunlara kalıcı bir çözüm bulunması zorunluluğu ortaya çıkardığını belirtti.

Saydan, bakanlığa sundukları raporda, öncelikle yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılması, daha sonra da rasyonel tedaviye en elverişli maliyetle ulaşılması için tedaviye yönelik, uygulanabilir düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla ilaç fiyatları ve eczacı kar oranları başta olmak üzere birçok sorunun çözüm önerilerinin yer aldığını bildirdi.

''İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ YENİDEN DÜZENLENMELİ''
TEİS'in raporunda, Beşeri İlaç Fiyat Kararında yer alan ve halen yürürlükte olan ilaç fiyatlandırılmasına ilişkin düzenlemenin, ülkedeki düşük kur oranları ve Avrupa Birliği ülkelerine göre yüksek reel enflasyon oranları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi gerektiği savunuldu.

Yapılan son düzenlemeyle ilaç fiyatlarındaki değişimlerin uygulamaya girmesi için 45 günlük geçiş süresi getirildiği, ancak bu geçiş sürecinde ilaç firmalarınca eczanelere yeni fiyatlı ilaç akışı yapılmadığı kaydedildi.

İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nun kararı gereği hemen hemen tüm ilaç fiyatlarında 16 Kasımda yaklaşık yüzde 7 oranında bir indirim olacağına dikkat çekilerek, bu tarihe kadar eczanelerin stoklarını minimuma indirmek için depolardan ilaç alımını azaltacakları ya da durduracakları, bu yüzden de ilaç hizmetinin sunumunda ciddi aksamalar yaşanacağı savunuldu.

Bu çerçevede, ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamının sağlanması amacıyla, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 3. maddesinin k bendi ile Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 43. maddesindeki yetkiye istinaden, ilaç firmalarının 45 günlük geçiş süreci içinde eczanelere indirim oranında iskontolu olarak ilaç akışı sağlamaları yönünde gerekli düzenlemenin yapılması istendi.

Sosyal güvenlik kurumlarının geri ödemlerindeki gecikmeler sonucunda, alınan ilaçların vadeleri içinde ödenmesinde özellikle son 3 yıldır sorunlar yaşandığı için ecza depolarınca eczanelere ilaç geri alımı, iskonto iptali, vade farkı uygulaması, teminat alınması ve ekranın karartılması gibi ekonomik yaptırımlar getirildiği belirtilerek, bunların yasal düzenlemelerle önlenmesi de talep edildi.

Kamu kurumlarına yapılan fiyat indirimleri nedeniyle de eczacıların mağdur olduğu kaydedilerek, bu mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması yönünde bakanlıkça girişimlerde bulunulması gerektiği ifade edildi.

TALEPLER
Raporda, şu isteklere yer verildi:
''-İlaç fiyat düşüşlerinde, indirimli fiyattan eczanelere ilaç akışının sağlanmasına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.
-Kurum iskontosunun muhatabı eczaneler olmamalıdır. İlaç firmalarının kurum iskontolarını ilaç fiyatlarına yansıtmaları sağlanmalı, perakende ve kurum fiyatı şeklinde uygulanan ikili fiyat uygulamasının ortadan kalkması sağlanmalıdır.
-Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulandığı üzere, eczanelere reçete ve/veya kutu başına meslek hakkı ödemesi sağlanmalıdır.
-Eczane işletme giderlerinin yüzde 10-12 arasında olduğu göz önüne alındığında, mevcut kar oranları ile eczanelerin ticari yaşamlarını sürdürmeleri olanaksızdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün ekte sunduğumuz çalışmasından da görüleceği üzere, depocu ve eczacı kar oranları toplamı en az yüzde 35 olmalıdır.
-Ecza depolarının gecikmiş alacaklarına uyguladıkları acımasız ve yasal olmayan faiz uygulamalarına bir an önce son verilmelidir.''

Bu haber toplam 1368 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim