• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Eczacılar: Tansiyon ilaçlarında eşdeğer uygulaması kaldırılmalı

Eczacılar: Tansiyon ilaçlarında eşdeğer uygulaması kaldırılmalı
Ankara Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 28 Ocakta yürürlüğe giren düzenlemeyle diüretik (idrar söktürücü) tansiyon ilaçları ile diüretik olmayanların eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Ankara Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 28 Ocakta yürürlüğe giren düzenlemeyle diüretik (idrar söktürücü) tansiyon ilaçları ile diüretik olmayanların eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Başvuruda ayrıca, eşdeğer kabul edilmesine rağmen, piyasada bulunmayan ilaçların sistemden çıkarılması talep edildi.
Ankara Eczacı Odasından Genel Sekreter Süleyman Güneş imzasıyla SGK'ya gönderilen yazıda, 28 Ocakta yayınlanarak yürürlüğe giren genelge ile tansiyon ilaçları başta olmak üzere, birçok ilacın eşdeğer ürün gruplarının değiştirildiği hatırlatıldı.
Düzenlemeyle diüretik özelliği bulunan tansiyon ilaçları ile bulunmayanların provizyon sisteminde eşdeğer olarak görüldüğüne işaret edilerek, ancak SGK Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre eşdeğer ilaç uygulamasının yalnızca aynı etken maddeyi içerenler için mümkün olabileceği belirtildi.
Ancak, bu tansiyon ilaçlarının etken madde açısından birebir olmadığı vurgulanan yazıda, hekimlerin de her zaman bunların birbiri yerine kullanılmasını uygun görmediği kaydedildi.
Provizyon sisteminin, bu ilaçların sade şekilleri ile diüretik kombineli şekillerini eşdeğer görmesinin, fiyat farkı ortaya çıkmasına neden olduğu ifade edilerek, düzenlemenin raporlu hastalar açısından da sıkıntı oluşturacağına işaret edildi.
SGK'ya yapılan başvuruda, diüretik tansiyon ilaçları ile diüretik olmayanların eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılması, eşdeğer kabul edilmesine rağmen, piyasada bulunmayan tansiyon ilaçlarının da sistemden çıkarılması talep edildi.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş, diüretik ilaç kullanması gerekip bunu almayan hastalar ile diüretik ilaç kullanmasında sakınca olup bunu kullanan hastaların sağlık durumlarının tehlikeye girebileceğini söyledi.
Yeni düzenlemeye göre, 2 farklı türdeki ilacın eşdeğer olarak kabul edildiğini hatırlatan Güneş, şunları kaydetti:
"Hekim hastaya diüretik ya da sade özelliğe sahip tansiyon ilacı reçete edebilir. Ancak yeni düzenlemeyle sistem her 2 ilacı da eşdeğer gördüğü için, en ucuz olanı ödüyor. Bu durumda diüretik ilaç alması gereken hasta, eskiden fark ödemediği ilaca fark ödemek durumunda kalabiliyor. Eczacı olarak hastaya hekimin reçete ettiği ilacı öneriyoruz. Ancak, fiyat farkından dolayı, hasta daha az fark ödeyeceği ilacı tercih edebilir. Tam tersi durumda ise, hasta diüretik ilaç kullanması gerekmezken, fark ödemeyi kabul ederek diüretik ilacı da almak isteyebilir. Yeni uygulamayla bu tamamen hasta ile eczacı arasındaki güven ilişkisine dayalı hale getirildi. Oysa, monoterapi (idrar söktürücü olmayan) yazılan hastaların kombine tedavi (idrar söktürücü) alması durumunda hipotansiyon, hiperglisemi, hiponatremi, hipokalemi gibi bozukluklar, kombine (idrar söktürücü) tedavi önerilen hastaların da monoterapi alması durumunda etkisizlik ve buna bağlı felç, kalp krizi gibi sonuçlar görülebilir."
Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren en ucuz ilaç bedelinin yüzde 22 fazlası kadarının dikkate alınacağını hatırlatan Güneş, "Ancak, sistemde eşdeğer kabul edilen ilacın piyasada bulunmadığına ilişkin prospektüsüne not düşüldüğünün üretici firma tarafından Sağlık Bakanlığına bildirildiği duyumunu aldık. Piyasada bulunmayan bir ilacın eşdeğer kabul edilmemesi için SGK'ya başvurduk" diye konuştu.

Bu haber toplam 1841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim