• BIST 9762.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Eczacılara sözleşme mesajı

Eczacılara sözleşme mesajı
Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile ilaç alım sözleşmesini fesheden SGK, 24 bin eczaneye tek tek sözleşme ihbarnamesi gönderdi.

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Bizimle sözleşme imzalayan eczacının arkasındayız. En az 10 bin eczacıyla sözleşme yaparız." dedi.

Posta yoluyla eczacılara ulaşan ihbarnamede, TEB'le iptal edilen sözleşmenin 1 ay sonra biteceği belirtildi. Eczanelere, "Sözleşmeniz fesih bildiriminin tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren bir ay sonra sona ereceğinden, bu tarihe kadar kurumumuzla yeni sözleşme imzalamanız durumunda eczane provizyon ekranınız kapatılmayacaktır." çağrısı yapıldı. İhbarnameler, SGK il müdürlükleri aracılığıyla anlaşmalı 24 bin serbest eczaneye gönderildi. Sahiplerinin adına postayla giden ihbarnamede, vatandaşlara ilaç satabilmek için tek tek sözleşme yapılması önerildi.

TEB ise 24 bin eczaneden, sözleşme yapılmayacağına yönelik imzalı dilekçe topluyor. Şu ana kadar eczanelerin yüzde 95'inin dilekçeyi ulaştırdığı belirtildi. Dilekçeler tamamlandığında, tek tek sözleşme yapılamayacağına yönelik talepler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletilecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Keskin, bu yoldan dönüş olmadığını söyledi. Sözleşme ihbarlarının posta yoluyla gönderildiğini, ayrıca internette de bulunduğunu belirten Keskin, en az 10 bin eczaneyle sözleşme imzalayacaklarını iddia etti. Kurumla yapılacak sözleşmelerde bazı fesih maddelerinin kaldırıldığının altını çizen Mustafa Keskin, "SGK, eczacılarımızın yanındadır. Kurumumuzla ilaç sanayicileri arasında yapılan anlaşmayla fiyatlarda yüzde 25-50 civarında indirimler başladı. Bu sayede vatandaşlarımız, yüzde 25-50 civarında daha az katkı payı ödeyerek ilaç alabilecek. Kurum olarak temel amacımız, sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımıza daha etkin, verimli ve kesintisiz ulaşmasıdır. Eczanelerimize, bundan önce olduğu gibi sahip çıkmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. Sözleşmelerdeki eksikliklerin ve mağduriyetlerin zamanla giderilebileceğinin altın çizen Keskin, indirimli fiyatlara kurumun sahip çıkacağını, ilaçların içeriğiyle ilgili sorumluluğunsa firmalarla eczacılar arasında olduğunu kaydetti.

TEB İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise eczanelere baskı yapmadıklarını, geçen yıllarda olduğu gibi son üç günde sözleşmelerin yeniden odalarla yapılacağını söyledi. Bu meselenin sözleşmelerle çözülemeyeceğini savunan Sayılkan, bazı kanunların değişmesi gerektiğini belirtti. İlaçların etiketinde değil, kurum fiyatlarında düşüş olduğunu ifade ederek, "Elimizde somut deliller var. İzmir'deki 2 bin eczaneden 50 tanesi bize ulaşamadı." dedi.

Eczacı Akif Taha, geçen sene de böyle bir girişim olduğunu, daha sonra SGK'nin geri adım attığını kaydetti. Taha, "Hastanelerde diyaliz, kan ilaçları, ayaktan tedavi gibi ilaçlarda kotalar var. Bunlar kalkarsa, dağılımda adaletsizlikler yaşanır." uyarısında bulundu. 4 Aralık 2009'dan itibaren ilaç fiyatlarının yüzde 50-60 düştüğünü hatırlatan Taha, bunun zararını firmaların karşılayacağını, ancak bazı ilaçların bulunmasının zorlaştığını sözlerine ekledi.

Manisa'nın Selendi ilçesinde eczanesi bulunan Vehbi Can Türmen, çalıştığı ilaç deposunun, kendisini mal vermemekle tehdit ettiğini söyledi. Türmen, bunun sebebini ise şöyle açıkladı: "İlçemizdeki bazı eczacılar olarak Manisa Eczacılar Odası'na telefon ettik. Oda sekreteri, bize ilaç veren ilaç deposuna haber vermiş. Deponun sorumlusu bizi tehdit etti."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3077 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim