• BIST 9761.81
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Eczacılardan açıklama

Eczacılardan açıklama
SGK ile TEB arasında protokol imzalanmaması için bir neden bulunmadığı belirtildi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, SGK ile TEB arasında protokol imzalanmaması için bir neden bulunmadığını belirterek, “Protokol görüşmelerinin Sayın Bakanımızın talimatı ile bir an önce başlaması gerektiği görüşündeyiz” dedi.


Çolak, yaptığı açıklamada, SGK'nın Aralık 2009'da Birlik ile yapılmış olan ilaç alım protokolünü tek taraflı feshettiğini ve fesih tarihinin 16 Ocak 2010 olarak belirtildiğini anımsattı.

Bir günlük kepenk kapatma eyleminin amacının, eczacıların sorunlarına dikkat çekmek olduğunu ifade eden Çolak, şunları kaydetti:
“Alınan son tedbirlerle ortaya çıkan, her üç eczaneden bir tanesini varlıklarını sürdürememe noktasına getiren sürece dikkati çekerek, sorunlarımıza çözüm üretilmesini istedik. Söz konusu eylem bu amaçla yapıldı. Kamuoyunda eylemin siyasi bir amacı olduğu, hükümete karşı yapıldığı noktasında bir görüş oluşturulmaya çalışıldı ama bu eylemin amacı siyasi değil, tamamen eczacı sorunlarının dile getirilmesine yönelikti. Gazetelere verilen ilanla da düşüncemizi bir kez daha altını çizerek teyit etmeye çalıştık.”

Çolak, eczacıların birikmiş pek çok sorunu bulunduğunu da belirterek, şunları kaydetti:
“Stok zararı sorunu bunlardan sadece bir tanesi. Sayın Çalışma Bakanımız da stok sorunu ile ilgili özellikle ilaç firmalarının yetkilileriyle birlikte yapmış olduğu görüşmede bunun çözümü konusunda bir katkı koymaya çalıştı. Bu nedenle bizler de Sayın Bakan'a bu tavrı için teşekkür ediyoruz.

Amacımız sadece 7 bin düşük cirolu eczanenin ayakta kalmasını sağlayacak bir ortak çözüm bulmak, bunun için tedbir alınmasını sağlamaktır. Pek çok sorunu da diyalog yolu ile görüşme masasında halledilebileceğini umuyoruz. Gazetelere verdiğimiz ilanı bu yaklaşımımızı ortaya koymak için verdik.

Ancak, diğer sorunlarımızın da çözülebileceği ve meslektaşlarımızın önümüzdeki süreçten kaygı duymayacakları daha iyi bir protokolün imzalanması konusunda bir adım atılacağını bekliyoruz ve umuyoruz. Hem eczacıları memnun eden hem de hastaları ilaçsız bırakmayacak daha iyi bir protokolün Birliğimiz ve SGK arasında 16 Ocak tarihine kadar imzalanabileceğine inanıyoruz. Protokol görüşmelerinin Sayın Bakanımızın talimatı ile bir an önce başlaması gerektiği görüşündeyiz.”

“İYİ NİYETLİ ADIMLAR ATILACAKTIR”

Yeni protokolde bazı değişiklikler yapılmasını arzu ettiklerini ifade eden Çolak, “Onlar da arzu ediyorlar. Çünkü, SGK çok dinamik bir yapı. Sürekli Sağlık Uygulama Tebliği ya da daha değişik şeyler gündeme gelebiliyor. Onun için sürekli gündeme gelen ve sıkıntı yaratan sorunların çözülmesi konusunda karşılıklı adım atmamız gerekiyor” dedi.
Çolak, SGK ile TEB arasındaki sorunların çözümü için çok sayıda oda başkanının ve milletvekilinin devreye girdiğini belirterek, “Başbakanla ve Çalışma Bakanımız ile görüşüldü. İnanıyoruz ki iyi niyetli adımlar atılacaktır. Öyle umuyor, öyle haber alıyoruz” diye konuştu.

SGK ile TEB arasında protokol imzalanmaması için “bir neden bulunmadığını” vurgulayan Çolak, şöyle devam etti:
“Protokol görüşmelerinde karşılıklı talepler ortaya konulacaktır. İmzalanmaması için bir neden yok. Bizim de onların da talepleri olacaktır. Sonuçta bir orta yol bulunacaktır diye düşünüyoruz.

Görüşme talebi ile ilgili şu ana kadar bize ulaşmış bir şey yok. İnanıyoruz ki önümüzdeki bir iki gün içerisinde bu görüşme trafiği başlayacaktır.”

TEB'DEN GAZETE İLANI

TEB Merkez Heyeti tarafından bugün 3 ulusal gazetede, konu ile ilgili olarak “Kamuoyuna” başlığıyla verilen ilanda, bugüne kadar halkın ilaca erişebilmesi ve eczacılık hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesinin, kamuda tasarrufun sağlanmasının birliğin en önemli amaçlarını oluşturduğu belirtildi.

Eczacıların, gelinen süreçte ekonomik anlamda ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı ileri sürülen ilanda, eczacıların sorunlarının hafifletilmesi, sürdürülebilir bir ilaç temini ve danışmanlık hizmeti için muhataplarla “defalarca” görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Eczacıların 4 Aralık 2009'da yaptığı bir günlük kepenk kapatma eyleminin, gelecekte eczanelerin gireceği “darboğazı” kamuoyunun dikkatine sunmak amacıyla yapıldığı ifade edilen ilanda, şunlar kaydedildi:
“Birliğimiz bu süreçte, herhangi bir siyasi duruş ve amaç içerisinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Hastalarımızın ilaca ulaşımının kesintisiz olarak sürmesi ve meslektaşlarımızın birikmiş sorunlarının çözümüne yönelik taleplerimle yeni bir protokolün tarafı olarak yapılacak görüşmelere TEB olarak hazır olduğumuzu ilan ediyoruz.
Talebimiz, ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye devam etmemizi sağlayacak bir protokolün 16 Ocaka kadar imzalanmasıdır. Hem hastaları hem de eczacıyı koruyacak bir protokol yapmak için hala zamanımız vardır.'

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1961 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim